Γ. Τάσιος: Τα ξενοδοχεία θα αποκτήσουν πλέον ρευστότητα τον… Ιούλιο του 2021

Δεν υπάρχει φέτος σεζόν είπε στο «Ράδιο-Ένα», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Το γεγονός ότι φέτος δεν υπάρχει τουριστική σεζόν και τα ξενοδοχεία θα αποκτήσουν ξανά ρευστότητα από τον Ιούλιο του 2021 επισήμανε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και τον Ηλία Κουτσερή, ο κ. Γρηγόρης Τάσιος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.).
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όλο τον Αύγουστο τα ξενοδοχεία αν έχουν πληρότητα 50% δεν φτάνουν για να καλυφθεί η απώλεια του καλοκαιριού.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα ξενοδοχεία απέδειξαν ότι μπορούν να λειτουργήσουν με τα νέα δεδομένα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αυτό είναι το σημαντικό, γιατί είναι πιθανόν να λειτουργήσουν έτσι και το 2021.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που τις δύο τελευταίες ημέρες βρέθηκε σε Σκιάθο και Βόλο, Πανελλαδικά και στη Μαγνησία δεν υπάρχει τουριστική σεζόν φέτος, καθώς είναι μια μη κανονική περίοδος για την οικονομία της χώρας και, κατ’ επέκταση και για τους ξενοδόχους, αλλά και μια κανονική περίοδος που κάνεις ένα βήμα μπρος και δύο πίσω, άρα δεν μπορείς να έχεις επιχειρείν.

«Η χρονιά έχει χαθεί…»

«Αυτό είναι το κυρίαρχο για μας και αρχίζουμε να σταματάμε να λέμε ποιες είναι οι πληρότητες και πως θα πάει κάποια εθνικότητα, γιατί τελείωσε και ο Ιούλιος με μέσο όρο Πανελλαδικά στο 25-30%, άρα οι επαγγελματίες έχασαν και αυτό τον μήνα στην ουσία και μπαίνουν σε έναν Αύγουστο που αναμένεται να κινηθεί για 15 μέρες, 5 με 20 Αυγούστου και την κίνηση από την εσωτερική αγορά, που θα φέρει σίγουρα μεγαλύτερες πληρότητες, όμως η χρονιά έχει χαθεί και πρέπει να βλέπουμε από τώρα την επιβίωση του κάδου για το 2021», τόνισε.
Ο κ. Τάσιος χαρακτήρισε την επιβίωση εξαιρετικά δύσκολη, είπε ότι για τις εποχικές επιχειρήσεις η ρευστότητα θα φτάσει τον Ιούλιο του 2021, ενώ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, τόνισε ότι δεν υπάρχει κόσμος και «φως», χωρίς εμβόλιο και με τα επιδημιολογικά δεδομένα να «σφίγγουν» τον κλοιό και τόνισε ότι είμαστε σε μια πάρα πολύ μεγάλη κρίση, που είναι παγκόσμια και για όλους ισχύει το ίδιο.

Δανεικές και αναστολές πληρωμών

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων εξήγησε ότι η όποια ρευστότητα έρχεται τώρα στις επιχειρήσεις είναι από δανεικά, δεν δωρίστηκε τίποτα στην Ελληνική ξενοδοχεία και όλα είναι με αναστολές πληρωμών και δανεικά και μάλιστα έμειναν εκτός μια στις δύο επιχειρήσεις, λόγω των προϋποθέσεων και την επιστρεπτέα προκαταβολή, που θα πάει σε τρίτο κύκλο με τον Ιούνιο και Ιούλιο, ως απώλεια τζίρου, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
«Έχοντας αυτά υπόψη με την τροπολογία που πέρασε πρόσφατα και υπάρχει δυνατότητα στα ξενοδοχεία οι εργαζόμενοι να ξαναπάρουν αναστολή σύμβασης εργασίας, εφόσον δεν υπάρχει πληρότητα και συγχρόνων να μην πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, δίνεται η δυνατότητα για μια τέτοια υποστήριξη που να μείνουν τα ξενοδοχεία περισσότερο ανοιχτά, γιατί πολλοί ξενοδόχοι σκέφτονται από 31 Αυγούστου να αρχίσουν να κλείνουν», τόνισε.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων επισήμανε ότι επειδή τα μέτρα αφορούν κυρίως τον τουρισμό, χρειάζεται να εξεταστούν και κάποια εμπροσθοβαρή, όπως οι υποχρεώσεις των ξενοδόχων στο Δημόσιο, με μόνιμη ρύθμιση, ώστε να μπορούν να κάνουν προγραμματισμό.

«Διαδικασία επιδότησης της εργασίας»

Επίσης τόνισε ότι οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία επιδότησης της εργασίας, ώστε να κρατήσουν το εισόδημά τους και να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις πρέπει να εξεταστούν οι δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές.
Για τα καταλύματα συνεχούς λειτουργίας ειδικότερα, διερωτήθηκε πως θα λειτουργήσουν, εφόσον δεν υπάρχει «φως» στον ορίζοντα, πως θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Ακόμη είπε ότι όταν τελευταία στιγμή παίρνονται αποφάσεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά, φέροντας το παράδειγμα της ολοκλήρωσης του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» με πολλές απορίες, τη στιγμή που κόσμος ζητούσε να κάνει κράτηση στα πλοία από την περασμένη εβδομάδα και πλέον την τρέχουσα, που αποθαρρύνθηκε, επιτρέπεται στα πλοία η πληρότητα 80%.

Προβλήματα και τον χειμώνα

Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ξ. εκτίμησε ότι προβλήματα θα υπάρξουν και στη διάρκεια του χειμώνα, λόγω του Covid από τα μεγάλα δίκτυα διανομής τουριστών, γιατί δεν θα υπάρχει η χειμερινή σεζόν, από την οποί αντλούν ρευστότητα τα μεγάλα πρακτορεία που φέρνουν τον κόσμο και είπε ότι δεν ξέρει ποιος θα μας φέρει τουρίστες το 2021. Ο κ. Τάσιος ανέφερε ακόμη ότι για να ξεπεραστεί το φοβικό κλίμα που υπάρχει, πρέπει να βγει το εμβόλιο, ώστε ο κόσμος να αρχίσει ξανά να ταξιδεύει.

Έκπτωση για την εσωτερική αγορά

Προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες για τα ξενοδοχεία τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, μίλησε με τις 52 Ενώσεις ξενοδόχων και προτείνει 20% για πενθήμερα πακέτα.
Ο κ. Τάσιος ανέφερε ότι μαζί με το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», με το voucher που βγαίνει και με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν όλοι να πάνε σε πεντάστερο ξενοδοχείο, υπάρχει επιλογή και σε χαμηλότερες κατηγορίες και μικρότερα ξενοδοχεία, που έχουν ανάγκη να δουν την Ελληνική οικογένεια και πρέπει όλοι να μεταβάλουμε τους όρους σε μια δύσκολη περίοδο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.