Δημήτρης Μάρδας: Η Τουρκία βιάζεται πριν επιδεινωθεί η κατάσταση της οικονομίας της

Ο χρυσός της έχει μειωθεί και οι οφειλές της προς τις τράπεζες είναι 45 δις!

Το γεγονός ότι η Τουρκία κάνει όσα κάνει στο Αιγαίο, γιατί … βιάζεται πριν επιδεινωθεί η κατάσταση της οικονομίας της, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Δημήτρης Μάρδας ακαδημαϊκός και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είπε, ζητούμενο με την Τουρκία είναι να μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και εμείς επιμένουμε και λέμε, να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Απορώ γιατί η Τουρκία δεν θέλει να βρεθούμε εκεί, γιατί ως πηγές του διεθνούς δικαίου είναι δύο δεδομένα: Το δίκαιο που προκύπτει στη συγκεκριμένη περίπτωση της θάλασσας και η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτά τα δύο στοιχεία, συνθέτουν τις πηγές του διεθνούς δικαίου», τόνισε και πρόσθεσε ότι όταν κάποιος λέει ότι αποδέχεται το διεθνές δίκαιο και εν προκειμένω το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, σημαίνει ότι αποδέχεται και τη συμφωνία της σύμβασης που υφίσταται και συγχρόνως, αποδέχεται τη νομολογία και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Χάγης. Ο πρώην υφυπουργός, είπε ότι δεν μπορεί κάποιος να πει ότι αποδέχεται μόνο το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν δέχεται το άλλο.

Άσχημο παρελθόν με την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, θέση μας είναι να μπούμε σε μια διαπραγμάτευση, ας πούμε όμοια με αυτή την Αιγύπτου, για να μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη. Εδώ όμως, ανέφερε, υπάρχουν κάποια ποιοτικά στοιχεία και μια διαφορά, ότι η Αίγυπτος δεν έκανε κανένα casus beli (αιτία πολέμου) για ό,τι έκανε η Ελλάδα.
Ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι με την Τουρκία υπάρχει ένα άσχημο παρελθόν σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις και την εικόνα που νοούν τη διαπραγμάτευση. «Από κει και πέρα, τα όσα έχουν κυκλοφορήσει (όπως σύμφωνα με την die welt απειλές Ερντογάν για βύθιση πλοίου ή κατάρρευση αεροσκάφους), μπορεί να είναι μεν πραγματικά ή μπορεί να εντάσσονται στα όσα κάνουν εσκεμμένα οι Τούρκοι, στο πλαίσιο της πολιτικής εντυπώσεων, η οποία επιδιώκει να μας καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τους όρους της Τουρκίας», τόνισε.
Σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό, εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι το γιατί σπεύδουν τώρα οι Τούρκοι και επιδιώκουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να λύσουν όλα αυτά τα προβλήματα και η απάντηση εκτίμησε ότι είναι, γιατί η οικονομία της Τουρκίας είναι χάλια και αν χειροτερέψει πιο πολύ, γίνεται ευάλωτη και σε πολιτικό επίπεδο. Επομένως κυνηγά να τελειώσει αυτή την ιστορία, πριν γίνει κάποια «εισβολή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πριν γίνει τίποτα άλλο που θα οδηγήσει σε ένα «κραχ» την Τουρκική οικονομία.

Η συνθήκη της Λισσαβώνας

Ο Δημ. Μάρδας εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν έχει χρήματα να σηκώνει ένα εκτεταμένο θερμό επεισόδιο και ο χρυσός που έχει αποθέματα έχει μειωθεί πολύ τελευταία και οι οφειλές της προς τις τράπεζες είναι 45 δις, ενώ το αποθεματικό της είναι μόλις 17 δις.
«Όταν γίνεται κάτι το οποίο οδηγεί σε μια χαλάρωση της έντασης, κάπου κρατιέται και η τουρκική λίρα, ενώ όταν υπάρχει μια όξυνση ή μια εν δυνάμει όξυνση, η λίρα παίρνει την κατιούσα», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση που γίνει θερμό επεισόδιο, η συνθήκη της Λισσαβώνας αναφέρει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να συνδράμουν όπου υπάρχει απειλή των συνόρων της χώρας και με όλα όσα οφείλει να κάνει η χώρα, όπως η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει και ένα χαρτί, το οποίο μπορεί να παίξει ως υπέρβαση σε σχέση με την Τουρκία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.