Προσοχή: Ψεύτικα emails δεκάδων φορέων του Βόλου!

Επιτήδειοι έχουν «χακάρει» τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις και αποστέλλουν μηνύματα

Ψεύτικα mail δεκάδων φορέων του Βόλου κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, χωρίς να έχουν καμία σχέση, ούτε ενημέρωση οι πραγματικοί εκπρόσωποί τους, ενώ το θέμα φαίνεται ότι λαμβάνει διαστάσεις, αφού ο ένας μετά τον άλλον, πρόεδροι ή εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, ενημερώνονται από τρίτα πρόσωπα που έλαβαν το ψεύτικο μήνυμα ή ενημερώνουν οι ίδιοι αντίστοιχα, φίλους και συνεργαζόμενους, για την ύπαρξη ψεύτικης διεύθυνσης. Φαίνεται ότι επιτήδειοι έχουν «χακάρει» τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις και αποστέλλουν μηνύματα, προκειμένου στην πορεία, με κάποιον τρόπο να αποκομίσουν οφέλη.
Όπως δήλωσε για το θέμα μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5» και τον Ηλία Κουτσερή, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας κ. Αλέκος Κουτσελίνης, «όλα αυτά τα email αποστέλλονται από το εξωτερικό για να μην είναι ανιχνεύσιμα και να μην μπορεί η υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να ανακαλύψει από πού προέρχονται. Συνήθως μάλιστα, προέρχονται από τρίτες χώρες απ΄ όπου δεν είναι ανιχνεύσιμοι οι αποστολείς.
Το τελευταίο εύρημα που έχουν, είναι να εντοπίζουν ακόμη και τοπικούς φορείς, να κλέβουν ουσιαστικά το λογότυπο με την ονομασία κλπ και να ζητούν απ τους αποδέκτες να πατήσουν έναν αληθοφανή σύνδεσμο και από εκεί να τους αποστάσουν προσωπικά δεδομένα ή ακόμη και χρήματα».

Θύματα στη Μαγνησία

Αρκετά φαίνεται ότι είναι τα θύματα… φορείς απ΄τη Μαγνησία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις …επιλογές των δραστών, δε γλίτωσε ούτε ο «Εσταυρωμένος»! Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση-προειδοποίηση: Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η….Κάποιος θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα!
Πολλοί φίλοι και συνεργάτες μας, μας ενημέρωσαν πως λαμβάνουν παράξενα μηνύματα από το E-MAIL του “ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ” και με την υπογραφή του π. Θεοδώρου. ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΩ ΜΕ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΥΤΑ. Μην τ’ ανοίγετε… Θέλουν να διασπείρουν ιούς».
Μηνύματα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο με αποστολέα τον Φαρμακευτικό Σύλλοφο Μαγνησίας είδαν ανυποψίαστοι πολίτες, που άνοιξαν το email τους και έπειτα αντιλήφθηκαν πως πρόκειται για ιό. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης με ανάρτησή του στην σελίδα του Συλλόγου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης συμβουλεύει τους παραλήπτες να μην ανοίξουν τα συγκεκριμένα email.
Ειδικότερα σημειώνει: «Σας ενημερώνουμε ότι κυκλοφορεί ιός στα e-mail όπου εμφανίζεται αποστολέας ο [email protected], δηλαδή ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας ή ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ή η Κ.Μ.Ε.Σ. ή και άλλοι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, αλλά είναι ΙΟΣ. Αυτός ο ιός χρησιμοποιεί ονόματα που σας είναι γνωστά και θέματα που έχουν υπάρξει ξανά στα e-mail σας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σας επισημαίνουμε ότι τα ονόματα των αποστολέων είναι γνωστά σε εσάς, αλλά αν δείτε το πραγματικό e-mail είναι άγνωστο. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην ανοίξετε τους συνδέσμους, τα συνημμένα ή οποιαδήποτε αρχεία σας στέλνουν και να ελέγξετε όχι τον τίτλο του e-mail αλλά το e-mail του πραγματικού αποστολέα, που συνοδεύει τον τίτλο».

Προσοχή… και άλλα μηνύματα απάτη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, «μηνύματα απάτη που προέρχονται δήθεν από την Εθνική Τράπεζα, (φωτογραφία) αποστέλλονται μαζικά από κακόβουλους τρίτους και ζητούν από τυχαίους χρήστες του διαδικτύου να καταχωρήσουν προσωπικά δεδομένα (κωδικούς, αριθμούς καρτών, προσωπικά στοιχεία) παραπέμποντάς τους (μέσω link) σε ιστοσελίδες φαινομενικά ίδιες με της Τράπεζάς (ή άλλων οργανισμών).
Το μήνυμα με τίτλο “σημαντική σημείωση” αναφέρει: “Ειδοποιήσεις ασφαλείας. Πρέπει να επαληθεύσετε τον λογαριασμό σας. Για λόγους ασφαλείας, πρέπει να επαληθεύσετε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας κάνοντας κλικ στο παρακάτω κουμπί εντός 24 ωρών για να συνεχίσετε τη χρήση Internet Banking, Mobile Banking”.
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πατήσουμε κάποιο σύνδεσμο ή πλαίσιο και απλά να διαγράψουμε το μήνυμα.

«Πλαστό το μήνυμα»

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου επικοινώνησε με την Τράπεζα η οποία έστειλε την ακόλουθη απάντηση: Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το μήνυμα που λάβατε είναι πλαστό, δεν απεστάλη από την Τράπεζά μας και έχει σκοπό την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων. Η αρμόδια υπηρεσία ασφαλείας της Τράπεζας έχει ενημερωθεί για το εν λόγω περιστατικό.
Γενικότερα, τα συγκεκριμένα μηνύματα αποστέλλονται μαζικά από κακόβουλους τρίτους και ζητούν από τυχαίους χρήστες του διαδικτύου να καταχωρήσουν προσωπικά δεδομένα (κωδικούς, αριθμούς καρτών, προσωπικά στοιχεία) παραπέμποντάς τους (μέσω link) σε ιστοσελίδες φαινομενικά ίδιες με της Τράπεζάς μας (ή άλλων οργανισμών). Για την υποκλοπή ζητούνται κωδικοί, που δεν προβλέπονται κατά τη συνήθη ροή. Σας υπενθυμίζουμε πως η Τράπεζα δεν θα σας ζητήσει σε καμία περίπτωση επιβεβαίωση στοιχείων με εισαγωγή ηλεκτρονικού κλειδαρίθμου (i-code), πέραν αυτής που προβλέπεται στο τέλος κάθε εγχρήματης συναλλαγής σας ή στην αλλαγή του κωδικού σας.
Σχετικά με την ασφαλή επικοινωνία της Τράπεζας μέσω email, παρακαλούμε ενημερωθείτε από το https://www.nbg.gr/…/trans…/safe-communication-via-email
Γενικά:
● Μην απαντάτε σε e-mail που σας ζητούν προσωπικά σας στοιχεία. Διαγράψτε τα αμέσως. Σε περίπτωση που έχετε ήδη απαντήσει σε τέτοιου είδους μήνυμα και έχετε συμπληρώσει στοιχεία σας, επικοινωνήστε άμεσα με την 24ωρη τηλεφωνική υπηρεσία της Τράπεζας (Help Desk) στo τηλέφωνo: +30 210 48 48 48 4 και μη χρησιμοποιήσετε το Internet Banking της Τράπεζας πριν έλθετε σε επικοινωνία με τα παραπάνω τηλέφωνα.
● Αν παρατηρήσετε κατά την είσοδό σας ή κατά τη διενέργεια συναλλαγών ο,τιδήποτε διαφορετικό από την μέχρι σήμερα λειτουργικότητα, να διακόψετε τη σύνδεσή σας με “Αποσύνδεση” και να καλέσετε στο 210 4848484
● Συνιστούμε να υπάρχει στον υπολογιστή σας ένα ενημερωμένο λογισμικό προστασίας από ιούς (antivirus), το οποίο μπορεί να προστατεύσει από ιούς ή λογισμικά υποκλοπής (spyware).
● Σε περίπτωση «μόλυνσης» του υπολογιστή σας από ιό, μετά τον καθαρισμό του, να αλλάξετε το μυστικό κωδικό σας.
● Να χρησιμοποιείτε σύγχρονο πρόγραμμα πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Browser) ενημερωμένο με την τελευταία ενημέρωση ασφάλειας που έχει εκδώσει η κατασκευάστρια εταιρεία.
● Να χρησιμοποιείτε την τελευταία και ενημερωμένη έκδοση της Java.
● Στην περίπτωση που λάβετε εκ νέου παρόμοιο μήνυμα, παρακαλούμε να μας το προωθήσετε».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.