Ρίτα Αντωνοπούλου: «Δεν στήριξαν τον πολιτισμό… είναι κάτι που μπορώ και με λάβαρο να το φωνάξω»

Δεν έκρυψε την αγάπη της για τον Βόλο και το Πήλιο και τους δεσμούς που διατηρεί με το «Βουνό των Κενταύρων»
«Θεωρώ παράλογη την οποιαδήποτε εκμετάλλευση φυσικών πηγών» είπε για τις Σταγιάτες, η γνωστή ερμηνεύτρια

Με τη μαγευτική της φωνή μας ταξιδεύει μέσα από ξεχωριστές μουσικές και στίχους. Η γνωστή ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή , με αφορμή τη συμμετοχή της στο τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη, «Σαν το νερό των Σταγιατών» και τόνισε πως οι φυσικές πηγές ανήκουν σε όλους που γεννήθηκαν και υπάρχουν σ’ αυτό τον πλανήτη.
Η ίδια δεν έκρυψε την αγάπη της για τον Βόλο και το Πήλιο και τους δεσμούς που διατηρεί με το βουνό των Κενταύρων, μιας και εδώ παντρεύτηκε και βάφτισε την κόρη της, λέγοντας πως ο Βόλος είναι από τις πιο όμορφες πόλεις στην Ελλάδα.
Η Ρίτα Αντωνοπούλου μαζί με άλλους 25 καλλιτέχνες τραγούδησαν το τραγούδι που συνέθεσε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης «Το νερό των Σταγιατών» σε διασκευή του μουσικού Βαλάντη Γαούτση και όλοι μαζί έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τον αγώνα των κατοίκων του χωριού του Πηλίου αλλά και για το περιβάλλον.
«Αρχικά συμφώνησα να συμμετέχω στην πρωτοβουλία αυτή, γιατί θεωρώ απολύτως δίκαιο το θέμα. Θεωρώ παράλογη την οποιαδήποτε εκμετάλλευση φυσικών πηγών. Ανήκουν στον κόσμο, σε εμάς που γεννηθήκαμε και υπάρχουμε σ’ αυτόν τον πλανήτη. Επίσης έχω ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση στον Αλκίνοο Ιωαννίδη και γνωρίζοντας και τον δικό του αγώνα πάνω στο θέμα και είναι αυτός που έφτιαξε αυτό το όμορφο τραγούδι για να υπερασπιστεί όλη αυτή τη μάχη που δίνεται αποφάσισα να συμμετάσχω. Ο τρίτος λόγος, ήταν ο Βαλάντης Γαούτσης, που είναι μαθητής μου και τον εκτιμώ και ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που απευθύνθηκε και φυσικά είπα το ναι», ανέφερε η η ερμηνεύτρια για τους λόγους που παρακινήθηκε κι εκείνη σ’ αυτή την πολιτιστική «μάχη» για ένα θέμα περιβάλλοντος.

Έγινε ακόμη πιο γνωστό το θέμα των Σταγιατών

Η διασκευή αυτή του τραγουδιού έκανε ακόμη πιο γνωστό το θέμα των Σταγιατών και των κατοίκων του και ο κόσμος ανταποκρίθηκε συγκινητικά, με την κ. Αντωνοπούλου να τονίζει πως «όταν γίνεται μια συλλογική πρωτοβουλία και ο λόγος που συμβαίνει είναι όμορφος, είναι πολύ ωραίο ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται κι αυτό είναι μάθημα για όλους μας».
Μιλώντας για τον εμπνευστή και δημιουργό του τραγουδιού, η ερμηνεύτρια εξέφρασε τον θαυμασμό της στον Αλκίνοο Ιωαννίδη τόσο ως καλλιτέχνη, όσο και ως άνθρωπο. «Θα ήθελα πάρα πολύ να βρεθούμε επί σκηνής. Είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ και θαυμάζω βαθύτατα. Πέρα από το ταλέντο, τη φωνή του, τα τραγούδια του ή το στίχο του, τον εκτιμώ για το ήθος και τη συνέπειά του, ότι δεν λαϊκίζει ποτέ, ότι είναι μακριά από τα φώτα από επιλογή, είναι ένας άνθρωπος… «ανθρωπένιος».
Είστε τυχεροί που τον έχετε εκεί κοντά σας. Σπάνια συναντάς ανθρώπους με τέτοια επίγνωση και φιλοσοφημένη στάση ζωής και τον συνοδεύει αυτό το ταλέντο. Εγώ σ’ αυτό υποκλίνομαι και γι’ αυτό λέω ότι θα ήθελα να βρεθώ επί σκηνής μαζί του» ανέφερε.

«Είμαστε όλοι άνεργοι»

Εκτός όμως από το τραγούδι και τα μηνύματά του, η κ. Αντωνοπούλου μίλησε και για την πανδημία που έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον καλλιτεχνικό κόσμο. «Καθολικά μας έχει επηρεάσει. Είμαστε όλοι άνεργοι. Βέβαια δεν είμαστε άεργοι. Ο καθένας με τον τρόπο του συνεχίζει να δημιουργεί, να ονειρεύεται και να προσπαθεί να εκφραστεί. Δεν σταματάει η έκφραση, ίσα ίσα με αυτή την παύση την καταναγκαστική, θα βγει και ως χείμαρρος παραπέρα. Αυτό θα ήθελα να πιστεύω», τόνισε.
Όμως η ίδια στάθηκε και στις αποφάσεις της πολιτείας και του Υπουργείου Πολιτισμού που ουσιαστικά, όπως ανέφερε δεν στήριξαν τον πολιτισμό και αυτό είναι κάτι που η ίδια μπορεί ακόμη και με λάβαρο να βγει να το φωνάξει, όπως είπε χαρακτηριστικά.
« Η κίνηση αυτή για τους ανθρώπους του πολιτισμού ήταν απολύτως άδικη, ο τρόπος που το χειρίστηκαν το θέμα, καθότι από την αρχή ήμασταν από τους ελάχιστους, που τηρήσαμε τα μέτρα, ό,τι κι αν μας φόρεσαν στο κεφάλι και ο κόσμος που ερχόταν ήταν ευλαβικά προσηλωμένος. Όλο το καλοκαίρι που δουλέψαμε το είδαμε και ήμασταν εντυπωσιασμένοι. Ήταν όλα ομαλά δομημένα και λειτουργούσαν σωστά και το ξέρουν οι υπεύθυνοι γιατί ήταν παρόντες. Ξέρουν ότι θα μπορούσαμε να δουλεύουμε σήμερα υπό ένα καθεστώς, όπως θα ορίζανε, με λιγότερο κόσμο, με μέτρα, που θα τηρούνταν μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας.
Δεν γίνεται να είμαστε εκτός εργασίας, ενώ δουλεύαμε σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι, με αποστάσεις 2 μέτρων με μάσκες και παράλληλα να παίρνουμε αεροπλάνο για να γυρίσουμε πίσω και να είμαστε σε ένα γεμάτο αεροπλάνο με 150 θέσεις η μία δίπλα στην άλλη και να μπαίνεις στο Μετρό και να γίνεται κι αυτός ο χαμός», σχολίασε.

Τα σχέδια που υλοποιούνται

Και μπορεί οι εμφανίσεις να μην γίνονται, όμως τα σχέδια και τα όνειρα των καλλιτεχνών δεν σταματούν, όπως και της κας Αντωνοπούλου. «Μόλις κυκλοφόρησε μια ιστορική δουλειά, η επανακυκλοφορία του Σταυρού του Νότου και των Γραμμών των Οριζόντων από την τελευταία συναυλία με τον Θάνο Μικρούτσικο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που ηχογραφήθηκε. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό και ότι το έχουμε στα χέρια μας και βλέπουμε πως η αγάπη του κόσμου είναι τεράστια. Επιπλέον μέσα στον Γενάρη θα κυκλοφορήσει ένα διπλό βινύλιο προσωπικής μου εμφάνισης από ηχογραφημένη ζωντανή παράσταση με τον Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο και θα μπω στο στούντιο για καινούργια τραγούδια και δεν …σταματάμε πουθενά», είπε η ερμηνεύτρια για τα άμεσα καλλιτεχνικά της σχέδια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.