Σπύρος Παπαδόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: Θαυμάζω όλους τους ανθρώπους στο Μουσικό Σχολείο Βόλου

Ο αγαπημένος ηθοποιός θα παρουσιάσει διαδικτυακά το «Δείπνο Ηλιθίων»

Η μορφή του γνώριμη σε όλους. Είτε από τις τηλεοπτικές σειρές, τον κινηματογράφο, το θέατρο και από την πολύ επιτυχημένη και μακροβιότερη στο είδος εκπομπή του «Στην Υγεία μας». Ο αγαπημένος και πολυσχιδής ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος μας συνιστούσε στην πρώτη καραντίνα να μείνουμε στο σπίτι και το ίδιο κάνει και τώρα.
Όμως στις 9, 10 και 11 Ιανουαρίου θα παρουσιάσει διαδικτυακά μαζί με καταξιωμένους καλλιτέχνες, την παράσταση «Δείπνο Ηλιθίων», φέρνοντας το θέατρο στην οθόνη του υπολογιστή μας.
Ο Σπύρος Παπαδόπουλος με αφορμή αυτό το διαδικτυακό ανέβασμα της παράστασης μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή και δεν παρέλειψε να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για το Μουσικό Σχολείο Βόλου, αλλά και για τη Βολιώτισσα ενδυματολόγο Ηλένια Δουλαρίδη, με την οποία συνεργάζεται.

Πως βιώνετε το δεύτερο lockdown, μιας και στο πρώτο, με το εύστοχο σποτ καλούσατε τον κόσμο να μείνει στο σπίτι;

Εγώ είμαι κλεισμένος μέσα στο σπίτι συνέχεια. Έχω βρει ευκαιρία να διαβάσω, να ξεκουραστώ για πρώτη φορά δεν έχω άγχος και ενοχές που δεν κάνω τίποτα, που δεν έχω την επόμενη ημέρα να κάνω κάτι ή να ξυπνήσω και χαλαρώνω αρκετά, με όλες όμως τις συνέπειες που έχουμε όλοι. Τα θέατρα είναι κλειστά από τον Μάρτιο, τα οικονομικά είναι δύσκολα, αλλά υπάρχουν άνθρωποι σ΄αυτή την κατάσταση που έχουν ζήτημα ακόμη και με τον επιούσιο.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, να παίζει δηλαδή θέατρο χωρίς δια ζώσης κοινό;

Υπάρχει δυσκολία. Εμείς για να το καταφέρουμε πήγαμε με τους συναδέλφους στο θέατρο και παίξαμε τρεις- τέσσερις ημέρες συνέχεια με μόνο κοινό τους καμεραμεν από κάτω για να συνηθίσουμε λίγο αυτή τη νέα σχέση, μην μας πάρει πίσω. Επειδή επί πέντε χρόνια που παίζουμε το έργο στο θέατρο, έχουμε στα αφτιά μας τα γέλια και τους χρόνους που διαρκούν αυτά τα γέλια κι έτσι αλλάζει και ο ρυθμός μας. Οπότε έπρεπε να το λάβουμε υπόψη μας και αυτό. Είναι καινούργια δεδομένα.

Πότε είναι οι διαδικτυακές παραστάσεις του θεατρικού έργου «Δείπνο Ηλιθίων»;

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ανέβει για δύο διαδικτυακές παραστάσεις στις 9 και 10 Ιανουαρίου, αλλά προστέθηκε ακόμη μία προβολή στις 11 του μήνα λόγω μεγάλης ζήτησης.

Πρόκειται για μία παράσταση που προκαλεί γέλιο αλλά και σκέψη νομίζω…

Ναι, απολύτως. Έχει μία μεγάλη ανατροπή στο τέλος που ενώ ο κόσμος γελάει κατά τη διάρκεια, στο τέλος φεύγει δακρυσμένος. Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη στιγμή του έργου. Είναι ένα πολύ ωραίο έργο κι εμείς έχουμε κάνει μια πολύ καλή παράσταση. Δεν κοιτάξαμε να βγάλουμε γέλιο, κοιτάξαμε να παίξουμε ειλικρινά αυτό που θέλει να πει το έργο.

Η παράσταση όμως ανεβαίνει και με τη συμμετοχή πολύ σπουδαίων καλλιτεχνών…

Ναι, είναι πολύ σπουδαίοι. Προσέχω πολύ σ’ αυτό το θέμα.

Και στην παράστασή σας και ειδικότερα στα κοστούμια έχετε και βολιώτικο… χρώμα με την ενδυματολόγο- σκηνογράφο Ηλένια Δουλαδίρη

Η Ηλένια θεωρώ κι εγώ, αλλά και πολλοί άλλοι, είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στο ελληνικό θέατρο τα τελευταία χρόνια, στο χώρο των κοστουμιών. Είναι εξαιρετική και σπάνιο παιδί.

Συνεχίζετε στο τηλεοπτικό σκηνικό με το «Στην Υγειά μας»;

Το συνεχίζουμε αλλά με συνθήκες… λίγο περίεργες εννοώ πολύ λιγότερος κόσμος και γενικά ακολουθούμε τις συνθήκες , δεν κάνουμε αυτό ακριβώς που θέλουμε. Συμπτωματικά την περασμένη εβδομάδα μιλούσα με την παραγωγό μου και της έλεγα πως έχουμε καιρό να καλέσουμε στην εκπομπή το Μουσικό Σχολείο Βόλου. Μου απάντησε ότι τώρα, λόγω του κορωνοϊού δεν μπορούμε να φέρουμε τέτοια σχήματα, γιατί μαζί με τις χορωδίες μαζευόμαστε 70-80 άτομα στο πλατό. Τώρα είναι λίγοι, μαζεμένοι και να δούμε πόσο θα κρατήσει αυτό. Έχει αντίκτυπο και στο αποτέλεσμα αυτό, στο κέφι και σε όλα. Δεν μπορώ για παράδειγμα να κάνω ένα παραδοσιακό που κάνω κάθε χρόνο, γιατί στο παραδοσιακό μαζεύονται πολλές ομάδες και τώρα αυτό δεν μπορείς να το κάνεις.
Πάντως το Μουσικό Σχολείο Βόλου το θεωρώ από τις ωραιότερες εκπομπές που έχω κάνει. Τους θαυμάζω όλους για τη δουλειά που γίνεται εκεί.

Με το θέατρο προγραμματίζετε κάτι ή υπάρχει κι εκεί ο αντίκτυπος με το άγνωστο…μέλλον;

Είχα αποφασίσει να ανεβάσω μία παράσταση, όμως φοβάμαι πολύ για φέτος. Δεν πιστεύω ότι ο χειμώνας αυτός θα είναι κανονικός , μπορεί να είναι λίγο καλύτερα από τώρα, αλλά θα έχει τις δεσμεύσεις του, με αποστάσεις κτλ. Όταν είναι να κάνεις μία καινούργια παραγωγή, γιατί δεν μας τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια, πρέπει αυτή να βγει, να μην μπεις μέσα. Κι εγώ λίγο το φοβάμαι και νομίζω ότι και ο επόμενος χειμώνας θα είναι κάπως και ακόμη το σκέφτομαι, να περάσει λίγο ο καιρός να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα και από τα εμβόλια.

Το έργο

Το Δείπνο Ηλιθίων (Le Dînerdes Cons) γράφτηκε από τον Φρανσίς Βεμπέρ το 1993. Έκανε πρεμιέρα στο Théâtre des Variétés τον Σεπτέμβριο του 1993 και έμεινε στο ρεπερτόριο του θεάτρου μέχρι τον Ιανουάριο του 1996. Τους κεντρικούς ρόλους ερμήνευσαν οι Jacques Villeret (ως Φρανσουά Πινιόν) και Claude Brasseur (ως Πιερ Μπροσάν). Το 1998 έγινε ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου του Βεμπέρ με πρωταγωνιστές τον Jacques Villeret (στον ρόλο και πάλι του Φρανσουά Πινιόν) και τον Thierry Lhermitte (ως Πιερ Μπροσάν), κάνοντας τεράστια επιτυχία (σχεδόν 9,5 εκατομμύρια εισιτήρια). Η ταινία τιμήθηκε επίσης με μία σειρά από βραβεία César και Lumières. Έκτοτε, το έργο ανεβαίνει συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ αρκετές είναι και οι κινηματογραφικές του μεταφορές.
Εκδοχές του ήρωα του Βεμπέρ, Φρανσουά Πινιόν υπάρχουν και σε προηγούμενα αλλά και σε επόμενα έργα του.

Η υπόθεση

Ο Πιερ Μπροσάν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), πλούσιος μεγαλοεκδότης στο Παρίσι, οργανώνει κάθε εβδομάδα με τους πλούσιους φίλους του ένα… ιδιότυπο δείπνο: Καθένας βρίσκει έναν «ηλίθιο», τον καλεί στο δείπνο, τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν, γελούν εις βάρος των ανυποψίαστων καλεσμένων τους και στο τέλος, αυτός που έχει φέρει τον πιο τέλειο «ηλίθιο», στέφεται νικητής!
Ο Φρανσουά Πινιόν (Σπύρος Παπαδόπουλος), ένας αθώος, αφελής, καλοπροαίρετος άνθρωπος, είναι ο πολλά υποσχόμενος «ηλίθιος» του Πιερ γι’ αυτήν την εβδομάδα. Τον καλεί στο σπίτι του για να γνωριστούν και εν συνεχεία να πάνε στο δείπνο. Κι εδώ αρχίζει μία σειρά από ανατροπές, όπου διαλύονται τα πάντα. Ο Πινιόν με την αφέλεια και την αθωότητά του, προκαλεί απανωτούς σεισμούς. Μέσα σε λίγη ώρα, ο άτρωτος “man of the year”, Πιερ, αποδομείται και γίνεται αξιοθρήνητος ανθρωπάκος. Τελικά, ποιος απ’ τους δύο είναι ο ηλίθιος; Ο ευρών αμειφθήσεται!

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ ΔΑΔΑΚΑΡΙΔΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΙΣΒΑΣ, ΑΝΝΑ ΜΕΝΕΝΑΚΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΑΝΟΣ, ΞΑΝΘΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ (ΕΛΛΑΔΑ)
11:00 Π.Μ
17:00 Μ.Μ
21:00 Μ.Μ
Κάθε προβολή θα μένει ανοιχτή για 4 ώρες
Οι ενδιαφερόμενοι από το εξωτερικό πρέπει να κάνουν την αντιστοίχιση με την τοπική τους ώρα.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 1 ώρα και 40 λεπτά
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
12 ΕΥΡΩ
ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΕΔΩ
https://www.viva.gr/tickets/theatre/streaming/deipno-ilithion/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.