Θ. Τζούμας: Ζητήσαμε να κηρυχθούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Δρόμος που έχει καλυφτεί με χιόνι στην Σκόπελο όπου η κακοκαιρία συνεχίζεται, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Σκόπελος, μετά την σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε το νησί των Σποράδων, όπου το χιόνι έφθασε το 1 μέτρο, ακόμα και μέσα στην Χώρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Χατζητρακόσας
Χωρίς ρεύμα τα νησιά των Βορείων Σποράδων από το μεσημέρι της Κυριακής

Χωρίς ρεύμα παραμένουν τα νησιά των Σποράδων από το μεσημέρι της Κυριακής, λόγω βλάβης στον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Λαύκο, που δεν μπορεί να αποκατασταθεί, λόγω μη πρόσβασης συνεργείων της ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι για σχεδόν 24 ώρες το νησί δεν έχει ρεύμα, με αποτέλεσμα οι 3000 άνθρωποι να υποφέρουν, σε συνθήκες πολικές, γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Όπως είπε, υπάρχουν βρέφη, ηλικιωμένοι, άνθρωποι που υποστηρίζονται μηχανικά και άνθρωποι που βρίσκονται σε περιορισμό λόγω Covid.

Ο κ. Τζούμας είπε ενώ στο νησί όλο το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, το πρόβλημα οφείλεται σε ζημιά στον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Λαύκο, γιατί δεν μπορούσε να προσεγγίσει η ΔΕΔΔΗΕ σε όλα τα σημεία ζημιών που παρουσιάστηκαν χθες.

Ο δήμαρχος Σκιάθου είπε ότι με τη συνδρομή της Περιφέρειας και της Πυροσβεστικής, έγινε προσπάθεια χθες προσέγγισης στον υποσταθμό, αλλά η πρόσβαση ήταν δύσκολη και αποφάσισαν να εγκαταλείψουν γιατί υπήρχε κίνδυνος να αποκλειστούν όλοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από το Κέντρο Υγείας, δεν υπάρχει άλλο σημείο στο νησί που να διαθέτει γεννήτρια και να μπορεί να φιλοξενήσει κόσμο.

«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Τα μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας, δούλευαν όλη τη νύχτα, κράτησαν το δίκτυο ανοιχτό, Ζητήσαμε να κηρυχθούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για Πολιτική Προστασία, διότι από την ενημέρωση που έχουμε είναι αποκατασταθεί το μεσημέρι και θα ξεπεράσουμε το ένα 24ωρο», δήλωσε ο δήμαρχος.

Στη Σκόπελο
Ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης τόνισε ότι τα συστήματα Πολιτικής Προστασίας δουλεύουν με τον καλύτερο τρόπο, αλλά το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν με το ρεύμα.
Όπως εξήγησε η διακοπή του ρεύματος δημιουργήθηκαν όλα τα προβλήματα. Τα αντλητικά συγκροτήματα βγήκαν εκτός λειτουργίας, δεν δουλεύουν τα τηλέφωνα και να ψυγεία των σπιτιών.
«Ευχόμαστε να μη συμβεί κάτι», τόνισε ο δήμαρχος Σκοπέλου.

Ο κ. Περίσσης τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει με τον υποσταθμό Λαύκου τα τελευταία 30 χρόνια, είναι αδιανόητο. Είτε χιονίσει, είτε φυσάει, είτε βρέχει, τα νησιά δεν έχουν ρεύμα, όπως και όταν πέφτουν δένδρα πάνω στις γραμμές. «Εάν δεν καθαριστεί αυτή η γραμμή από τα δένδρα, δεν γίνεται αλλιώς. Ή θα υπογειώσουν τη γραμμή, που αυτό δεν θα γίνει γιατί προχωράει η υποθαλάσσια γραμμή από το Μαντούδι Εύβοιας, ή θα κόψουν τα δένδρα περιμετρικά των γραμμών», τόνισε.

Ο δήμαρχος προέβλεψε ότι και ρεύμα να πάει στα νησιά από το Μαντούδι, τα προβλήματα θα συνεχιστούν στο εσωτερικό δίκτυο, γιατί στη Σκόπελο τα πεύκα είναι δίπλα από τις γραμμές της ΔΕΗ, κάποτε καθαρίστηκαν κάποια κομμάτια και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι.
Ο κ. Περίσσης τόνισε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη στο νησί και ευχήθηκε να μην υπάρξουν μέχρι να αποκατασταθεί το ρεύμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.