Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις Βόρειες Σποράδες

Αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον ξένων για αγορά εξοχικών στη Μαγνησία

Ένας αέρας αισιοδοξίας φαίνεται πως έχει ξεκινήσει να πνέει στον κλάδο της κτηματομεσιτικής αγοράς με πολλούς ξένους να δείχνουν ήδη το έντονο ενδιαφέρον τους για την αγορά εξοχικών και παραθαλάσσιων κατοικιών στη Μαγνησία, όπως τόνισε η κ. Λία Κρατήρα πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων Μαγνησίας, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Τον πρώτο λόγο έχουν οι Σποράδες τοσο στα ακίνητα όσο και στις επενδύσεις, όμως εάν σύντομα ξεμπλοκάρει το θέμα με το προεδρικό διάταγμα του Πηλίου, τότε και το Βουνό των Κενταύρων θα έχει την τιμητική του!

Αναζωπύρωση ενδιαφέροντος για αγορά κατοικιών

Με την απελευθέρωση των μετακινήσεων, «ελευθερώθηκε» και η αγορά ακινήτων, που σύμφωνα με την κ. Κρατήρα το ενδιαφέρον αγοραστών κυρίως από το εξωτερικό έχει αναζωπυρωθεί.

«Το ενδιαφέρον αγοραστών δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά τώρα επειδή επετράπη η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ νομών,  είδαμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον για εξοχικά ακίνητα και  παραθεριστικές κατοικίες. Το ενδιαφέρον έρχεται κυρίως από ξένους που θέλουν να αγοράσουν ένα ακίνητο και πριν λόγω των Lockdown δεν μπορούσαν να έρθουν στη χώρα μας. Το αγοραστικό ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται και οι Σποράδες έχουν τον πρώτο λόγο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κρατήρα.

Αναφορικά με επενδύσεις, η ίδια σημείωσε πως πάλι την πρωτιά κατέχουν οι Σποράδες, ενώ ήδη υπάρχει έντονη φημολογία για επενδύσεις στη Σκιάθο. Στο Πήλιο, αν και υπάρχει ενδιαφέρον, το θέμα που υπάρχει με το προεδρικό διάταγμα και την ακύρωση ορίων οικισμών, πηγαίνει πίσω την εκμετάλλευση.                                        Παρόλα αυτά, όπως επεσήμανε η κ. Κρατήρα, τόσο από το ΤΕΕ όσο και από το Υπουργείο φαίνεται πως γίνονται ενέργειες για γρήγορη λύση του.

Πολλά ξενοίκιαστα καταστήματα- Δεν θα αυξηθούν οι τιμές

Στο μεταξύ η κ. Κρατήρα μίλησε και για την εικόνα στην εμπορική αγορά της πόλης, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλά ξενοίκιαστα καταστήματα. Ωστόσο ανέφερε πως εφόσον η αγορά ομαλοποιηθεί, τότε  ο νόμος προσφορά και ζήτησης θα καθορίσει τα πάντα. «Δεν υπάρχει φόβος για αύξηση ενοικίων, από τη στιγμή που υπάρχουν πολλά ξενοίκαστες επαγγελματικές στέγες. Ο ιδιοκτήτης θέλει έναν καλό ενοικιαστή κι όχι ένα υψηλό μίσθωμα που δεν ξέρει εάν θα λάβει τα χρήματα», υποστήριξε η κ. Κρατήρα.

Οι φοιτητές προτιμούν να καινούργια και ανακαινισμένα σπίτια

Η χρονιά αυτή ήταν περίεργη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και εξαιτίας της έλλειψης φοιτητών, που πολλοί αποφάσισαν να ξενοικιάσουν τα διαμερίσματά τους καθώς συμμετείχαν σε τηλε-μαθήματα.

Σύμφωνα με την κ. Κρατήρα παραμένουν ξενοίκιαστα κάποια σπίτια, τα οποία είναι στην κατηγορία των παλαιών διαμερισμάτων. Αυτά που είναι σχετικά καινούργια ή ολοκαίνουργα έχουν μεγάλη ζήτηση και φεύγουν  ευκολότερα. «Αυτά που ήταν ενοικιασμένα στους  φοιτητές και εκείνοι έφυγαν, άφησαν τους ιδιοκτήτες στα κρύα του λουτρού. Αυτά τα διαμερίσματα παραμένουν ξενοίκιαστα και περιμένουν οι ιδιοκτήτες τους νέους φοιτητές του Σεπτεμβρίου, εφόσον πάνε καλά τα πράγματα και ανοίξουν οι Σχολές», είπε η κ. Κρατήρα και συμπλήρωσε πως οι φοιτητές προτιμούν τα καινούργια σπίτια, τα ανακαινισμένα και κατόπιν τα παλαιότερα.

Ακόμη, ως προς το θέμα των συνοικιών και του κέντρου, η ίδια επεσήμανε πως ναι μεν το κέντρο του Βόλου είναι στην κορυφή των επιλογών, όμως έχει παρατηρηθεί πως ένα καλό σπίτι ενοικιάζεται σε κάθε συνοικία της πόλης. Βέβαια ρόλο παίζει και που βρίσκεται η σχολή του φοιτητή.

Δύο μήνες πίσω από το κράτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ως προς τα προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων η κ. Κρατήρα σημείωσε πως οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς περιμένουν να πληρωθούν τα ενοίκια του Απριλίου. Υπάρχει, σύμφωνα με την ίδια  υπόσχεση του Υπουργείου πως μέχρι τέλος του μηνός θα πληρωθούν, ενώ θα επανεξετάσουν και την καταβολή του Μαΐου.

«Είμαστε δύο μήνες πίσω, που αυτό δημιουργεί ταμειακό πρόβλημα στους ιδιοκτήτες γιατί η πλειονότητα χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να ζήσει, να πληρώσει τις υποχρεώσεις και κυρίως δάνεια,  κάρτες, ρυθμίσεις, τράπεζες, εφορία και δυσκολεύονται πάρα πολύ», υποστήριξε.

Σε ότι αφορά τέλος το μέτρο των ενοικίων για επαγγελματικές ομάδες η κ. Κρατήρα ανέφερε πως η σκέψη του Υπουργείου είναι να συνεχιστούν οι μειώσεις στους κλάδους που έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα όπως γυμναστήρια, παιδότοποι, αθλητισμός και ερωτηματικό ακόμη υπάρχει για την  εστίαση. Στις άλλες περιπτώσεις υπάρχει επιστροφή  στο παλαιό καθεστώς και θα γίνει κανονικά η καταβολή από τους ενοικιαστές. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει οριστικοποίηση ποιοι κλάδοι θα συνεχίσουν να τυγχάνουν του ευεργετήματος αυτό και ποιοι θα πρέπει να επανέλθουν στην κανονικότητα.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.