Καταγγελίες συνταξιούχων της Μαγνησίας: «Μας παίρνουν πίσω τα μισά σχεδόν αναδρομικά!»

Αυξήσεις «ψίχουλα», ενώ οι λεγόμενοι υψηλοσυνταξιούχοι δεν θα πάρουν τίποτα
Ανάστατοι ηλικιωμένοι που με τις τροποποιητικές δηλώσεις καλούνται να πληρώσουν πάλι την Εφορία

«Ληστεία των αναδρομικών» καταγγέλλουν οι αγανακτισμένοι συνταξιούχοι στο Ράδιο ΕΝΑ και την εκπομπή του Ηλία Κουτσερή, μέσω της φωνής του κ. Γιώργου Ρούσσα, προέδρου των Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας. Τα «περιβόητα» αναδρομικά, όπως τα χαρακτηρίζει ο κ. Ρούσσας, μόνο αναδρομικά δεν είναι εφόσον οι συνταξιούχοι τελικά, καλούνται να πληρώσουν και φόρο μέσα από τις τροποποιητικές δηλώσεις που πρέπει να κάνουν. Με πολύ απλά λόγια, το κράτος τους δίνει λεφτά, αλλά στην ουσία τα μισά, λίγο λιγότερα ή και παραπάνω, τα παίρνει πίσω από τους συνταξιούχους μέσω της φορολογίας, αφού τα χρήματα αυτά έρχονται και προστίθενται στα όσα λαμβάνουν κανονικά και εφόσον τα εισοδήματα εμφανίζονται ανεβασμένα, το κράτος, τα ζητά πίσω!!
«Μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτός που δικαιούται τα αναδρομικά και μάλιστα μετά από πολύ καιρό, πρέπει να κάνει στη συνέχεια τις τροποποιητικές δηλώσεις, ανακαλύπτοντας ότι το κράτος ληστεύει ξανά τα περιβόητα αναδρομικά, που κάποιοι τα ονομάζουν λανθασμένα, ως αύξηση των συντάξεων. Στο τέλος, οι συνταξιούχοι παίρνουν ένα 40%. Γιατί; Γιατί ο καθένας φορολογείται μέσω του οικογενειακού εισοδήματος και όχι ξεχωριστά», καταγγέλλει ο κ. Ρούσσας. Μάλιστα τόνισε ιδιαίτερα ότι εδώ και πολύ καιρό ως συνταξιούχοι φωνάζουν κάθε φορά που ψηφίζεται η οποιαδήποτε επιστροφή χρημάτων στους πολίτες, πρέπει να γίνεται άμεσα και να την παίρνουν κατευθείαν όσοι τη δικαιούνται, καθώς ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι τα καθυστερούν.

Καταγγελία στο «Ράδιο Ένα»

Μεταξύ των καταγγελιών που δέχθηκε το Ράδιο Ένα, ήταν και μιας συμπολίτισσας συνταξιούχου, η οποία έλαβε ως αναδρομικά 860 ευρώ και από αυτά κλήθηκε να πληρώσει τα 370 ευρώ στην Εφορία! Το γεγονός πάντως επιβεβαίωσαν και λογιστές –φοροτεχνικοί που ρωτήθηκαν.
Ο κ. Ρούσσας αναφορά έκανε και για τα αναδρομικά του 2015-16 που με πολιτική απόφαση της τότε Κυβέρνησης δεν είχαν αποδοθεί στο σύνολό τους στους συνταξιούχους και για τους 42 μήνες. «Εκείνη την περίοδο δεν έπρεπε να δώσουν αναδρομικά για 11 μήνες, αλλά για 42 μήνες, και όχι μόνο στους συνταξιούχους που ήταν πάνω από 1000 ευρώ, αλλά σε όλους τους συνταξιούχους», τόνισε.
«Υπάρχει κοροϊδία και αντίφαση στην ανακοίνωση του e- ΕΦΚΑ! Αυτοί που έχουν δουλέψει πάνω από 30 χρόνια είναι 1.800.000 άνθρωποι και θα πάρουν τελικά μόνο οι 134.000 περίπου», σημειώνει ο κ. Ρούσσας για τα αναδρομικά που προέκυψαν από την ψήφιση του νόμου 4670/20 όσων συνταξιούχων έχουν πάνω από 30 χρόνια εργασίας και συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ καταγγέλλει επίσης ότι για να πάρει κάποιος τα χρήματα αυτά, δεν θα πρέπει να έχει προσωπική διαφορά. «Η παρακράτηση να είναι στα 20% με το ποσό να κυμαίνεται περίπου στα 195 ευρώ. Αν η προσωπική διαφορά ενός συναδέλφου είναι πάνω από 200 ευρώ, δεν θα πάρει τίποτα, απλώς θα γίνει λογιστική συμψήφιση», λέει ο ίδιος, ενώ σημειώνει ότι τα λεφτά θα τους δοθούν «με το σταγονόμετρο».

Γι’ αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν πάνω από 30 χρόνια εργασίας θα τα πάρουν με κάποιες προϋποθέσεις που κατάφεραν να πετύχουν, όπως εξηγεί ο πρόεδρος. Πρώτη προϋπόθεση να έχει δουλέψει πάνω από 30 χρόνια, δεύτερη, πρέπει να έχει πολύ μικρή προσωπική διαφορά και να μην μπλέκονται πολλά ταμεία. Όπως τονίζει ο κ. Ρούσσας αυτά τα χρήματα σε αυτή την ομάδα συνταξιούχων θα δοθούν, αλλά στη διάρκεια πέντε ετών, μέχρι το 2023.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, αγανακτισμένοι είναι πολλοί συνταξιούχοι, ρωτώντας τι πρέπει να κάνουν αλλά και πώς θα πάρουν πίσω τα χρήματα που δικαιωματικά τους ανήκουν. Η απάντηση του κ. Ρούσσα έρχεται μέσα από την σημερινή συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν στην Πλατεία Ελευθερίας στις 11 το πρωί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης Ηλικίας, θέλοντας να δώσει το προσωπικό του μήνυμα για μαζικότητα, αλλά και συσπείρωση. «Αν ήμασταν πράγματι περισσότεροι κάθε φορά σε όλες τις κινητοποιήσεις δεν θα τολμούσαν να περάσουν όλα αυτά τα αντιασφαλιστικά και αντιλαϊκά μέτρα», επεσήμανε, καλώντας με τον τρόπο του όσους περισσότερους συναδέλφους του, να παρευρεθούν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.