Δημόσια υγεία για όλο το λαό

Γράφει ο Κώστας Δελημήτρος , υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Ένας τομέας που αποτελεί θεμέλιο και βασική συνιστώσα μια οργανωμένης και πολιτισμένης χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτός της Υγείας. Η συγκυβέρνηση του μνημονίου στο βωμό των “αναγκαίων” μέτρων λιτότητας και του εξορθολογισμού των Κρατικών δαπανών έχει βάλει στην μέγγενη το Εθνικό Σύστημα Υγείας με ανυπολόγιστες συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο.

Υγεία – από κοινωνικό αγαθό , πλεονέκτημα για λίγους

Η συνεχής φτωχοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας , η αύξηση του ποσοστό των ανέργων και συνεπακολούθως ανασφάλιστων σε συγκερασμό με την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους αλλά και την διαρκής αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα και τις εργαστηριακές εξετάσεις και την καθιέρωση του 5ευρου στα Επείγοντα και στις επισκέψεις στο Π.Ε.Δ.Υ καθιστούν την εξασφάλιση του ύψιστου κοινωνικού αγαθού της Υγείας δύσκολη για μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας. Μόνο το 2013, 17% των χρόνια πασχόντων έχασαν την ασφάλισή τους ενώ το 44% εξ αυτών σταμάτησαν την αγωγή τους καθώς δεν μπορούσαν πλέον να ανταποκριθούν στο δυσβάστακτο κόστος των φαρμάκων. Σε πρόσφατη δε έκθεση του Κ.Ε.Φ.Ι( τέλη 2014) για την ευαίσθητη ομάδα των καρκινοπαθών τα στοιχεία είναι εξίσου αποκρουστικά: το 68% των ασθενών έχουν περιορίσει δραστικά τις δαπάνες τους σε είδη πρώτης ανάγκης , ενώ το 30,5% αντιμετωπίζει εμπόδια στη πρόσβαση σε γιατρό.
Η λειτουργική κατάσταση των νοσοκομείων έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα παρακμής του Ε.Σ.Υ που σε καμία σαφώς περίπτωση δεν θυμίζει χώρα σε τροχιά….ανάπτυξης.Δομές και Νοσοκομεία καταργούνται, συγχωνεύονται και υπολειτουργούν με πετσοκομμένους προϋπολογισμούς. Με περικοπές που αγγίζουν πολλές φορές και το 50 με 60%. Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις σε Ιατρικό προσωπικό δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το λειτούργημα των γιατρών , ενώ σε πολλά Νοσοκομεία ακολουθείται η λύση του “επικουρικού προσωπικού” , γιατροί δηλαδή με συμβάσεις ενός χρόνου. Για το νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και για τους διοικητικούς εργαζόμενους η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Σε πολλές περιπτώσεις αντιστοιχεί σε κάθε όροφο ένας Νοσηλευτής ενώ οι υπόλοιπο εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται ( ή εξωθούνται στην συνταξιοδότηση εξαιτίας των ασφαλιστικών μέτρων) με ταχύτατους ρυθμούς χωρίς να αντικαθίστανται.

Τα άμεσα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία

Η Κυβέρνηση της Αριστεράς , στα πρωταρχικά της καθήκοντα έχει ορίσει την οικοδόμηση ολοκληρωμένου Δημόσιου Συστήματος πρόληψης, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης, που θα παρέχει δωρεάν ΣΕ ΟΛΟΥΣ την ελεύθερη – έγκαιρη – ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης έχοντας πάντα ως γνώμονα το δημόσιο χαρακτήρα αυτού του κοινωνικού αγαθού θα βάλουμε σταδιακά τέλος στην εμπορευματοποίηση του. Στα άμεσα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για την εξασφάλιση σε πρώτη φάση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στις δομές υγείας και την αγορά των απαιτούμενων φαρμάκων συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
1. Δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας.
2.Διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό – έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες – της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
Τα δύο προαναφερθέντα εντάσσονται στο γενικό σχέδιο στήριξης και ανασυγκρότησης του Ε.Σ.Υ και των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας και καταπολέμησης των εξαρτήσεων και η δαπάνη τους είναι κοστολογημένη στα 350 εκατομμύρια ευρώ. Ειδική δε μέριμνα θα υπάρξει και για τις απομακρυσμένες περιοχές με ολοκληρωμένο σχέδιο κάλυψης τους.
Οι περικοπές σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως αυτός της Υγείας αποτελούν πλήγμα στο Κοινωνικό Κράτος αλλά και το Κράτος Δικαίου. Η Συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ανερυθρίαστα ισοπέδωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας , παίζοντας με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων μόνο και μόνο για να καλύψει τα οικονομικά κενά ,που η ίδια δημιούργησε .Η αποκατάσταση του δεν αποτελεί παροχή αλλά αυτονόητη υποχρέωση προς τους πολίτες αυτής της χώρας. Η αυτοδύναμη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το εγγυάται αυτό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.