Μακριά στην Ισπανία. Όλε!

Του Νικολάου Κατσιαβριά, Διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου

Αρχές Ιουλίου 2013. Ομάδα 15 εκπαιδευτικών κυρίως από το σχολείο μας, το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, βρέθηκε στα πλαίσια προγράμματος Leonardo στη μακρινή Βαλένθια της Ισπανίας. Μας συνόδευαν οι Διευθυντές των ΕΠΑΛ Αγριάς και Βελεστίνου, τα σχολεία των οποίων ήταν και εταίροι του προγράμματος. Εταίρος του σχολείου μας στη Βαλένθια ήταν το Superior Center of Hospitality and Tourism.
Το σχέδιο του προγράμματος είχε υποβληθεί το Φεβρουάριο του 2012 είχε αξιολογηθεί ανάμεσα στα 10 πρώτα και εγκρίθηκε. Τα τυπικά σε σχέση με το πρόγραμμα (στόχοι, λεπτομέρειες και λοιπά) υπάρχουν σε προηγούμενο δημοσίευμα.
Παράλληλα με το πρόγραμμα είχαμε μια ακόμα ευκαιρία να δούμε την Ισπανία και να κατανοήσουμε κάποιες άλλες πτυχές της. Επειδή εκτός από εκπαιδευτικοί είμαστε και άνθρωποι και επειδή τα όσα εκεί είδαμε ενδιαφέρουν και άλλους κατέγραψα τις εντυπώσεις μου από αυτό το ταξίδι και τις παρουσιάζω στο παρόν κείμενο.

Α΄. Από Αθήνα πήγαμε αεροπορικώς στη Βαρκελώνη και από εκεί οδικώς στη Βαλένθια. Η απόσταση των δύο πόλεων σε γενικές γραμμές ήταν σαν το δρομολόγιο Βόλου Αθήνας. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση τα γεγονός ότι το ανάγλυφο της περιοχής ήταν παρόμοιο με τα δικά μας βοσκοτόπια: απότομοι λόφοι με χαράδρες φτάνουν ως κοντά στη θάλασσα, πουρνάρια, ξερόχορτα και το νερό λιγοστό. Ωστόσο οι περιοχές κοντά στη Βαλένθια και τη Βαρκελώνη είναι ευφορώτατες. Απέραντες εκτάσεις καλλιεργημένες και αρδευόμενες. Εργατικοί άνθρωποι και νοικοκύρηδες. Κοντά στη Βαλένθια εκτεταμένοι πορτοκαλεώνες αλλά χωρίς πορτοκάλια …
Β΄. Η Βαλένθια πριν 100 χρόνια για λόγους ασφαλείας δεν ήταν παραλιακή πόλη. Χρειάζεται πάνω από μισή ώρα γρήγορο ποδαρόδρομο για να πας από το λιμάνι στο παλιό ιστορικό κέντρο. Όπως όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις έχουν διατηρημένο το ιστορικό τους κέντρο, με τα σοκάκια και τα στενά δρομάκια. Γύρω από αυτό απέραντοι δρόμοι με άνετα και ευρύχωρα πεζοδρόμια. Να χαίρεσαι να περπατάς! Συγχρόνως τα αυτοκίνητα ήταν σχετικά λίγα, η κυκλοφορία άνετη και υπήρχαν επίσης ωραίοι και λειτουργικοί ποδηλατόδρομοι. Για τη Βαλένθια όλα ξεκινούν από το κέντρο. Στις μέρες μας η πόλη έχει επεκταθεί και στον παραθαλάσσιο χώρο, όπου βρίσκεται το λιμάνι.
Γ΄. Ως προς το μέγεθος η Βαλένθια είναι περίπου όπως η Θεσσαλονίκη, με 800. 000 κατοίκους. Η Βαλένθια όμως είναι πρωτεύουσα μιας ομόσπονδης αυτόνομης περιοχής της Ισπανίας, που και αυτή λέγεται Βαλένθια, και έχει περίπου 3. 000. 000 κατοίκους. Εδώ έχουν απ’ όλα. Ακόμα και ένα μεγάλο εργοστάσιο, που βγάζει αυτοκίνητα Ford. Το λιμάνι είναι από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου και είναι έδρα ενός στρατηγείου του ΝΑΤΟ.

Δ΄. Στόχος της επίσκεψης της ομάδας μας ήταν να δούμε τον τουρισμό της περιοχής και να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά του.
Τα κίνητρα για τον τουρισμό σε μια μεγαλούπολη, για να μετακινηθεί κανείς προς αυτή είναι πολλά. Κάποια είναι φυσικά ή ιστορικά. Υπάρχουν και τα διοικητικά – οικονομικά (εργασίες – ψώνια). Πρέπει όμως να υπάρχουν και άλλα. Παράδειγμα: Τα τελευταία χρόνια η Βαλένθια απέκτησε ένα θαυμάσιο κέντρο πολιτισμού την Πολιτεία των Τεχνών και των Επιστημών, η οποία μαζί με το Ωκεανογραφικό κέντρο και το Δελφινάριο είναι ένας πόλος έλξεως για μαθητές, σχολεία και γονείς, που θέλουν κάτι να δείξουν στα παιδιά τους. Όλα αυτά είναι σε μια τεράστια έκταση ανάμεσα στο ιστορικό κέντρο και το λιμάνι. Το όλο συγκρότημα είναι έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια!
Υπάρχει, λοιπόν, ένας ακόμα λόγος για να επισκεφθεί κανείς τη Βαλένθια, μία ακόμα τουριστική ατραξιόν, η οποία είναι περισσότερο ελκυστική και ίσως περισσότερο προσοδοφόρα από τις άλλες, και, επιπλέον, είναι και εκπαιδευτικό εργαλείο για την πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της περιοχής.
Ε΄. Σε αυτό το σημείο μάλλον εγγίζουμε το ουσιαστικό στοιχείο του εκπαιδευτικού συστήματος της Ισπανίας. Παραγωγή προϊόντων και ιδεών τα οποία έχουν παγκόσμια εμβέλεια. Οι άνθρωποι που τα παράγουν υποστηρίζονται και από την πολιτεία, ώστε η χώρα να βρίσκεται σε κάποιο τομέα μπροστά σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη συνέχεια εξάγει αυτή την παραγωγή, όπως έγινε με τη στέγη του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, την οποία ύστερα από διεθνή διαγωνισμό ανέλαβε και εκτέλεσε επίσης ο Καλατράβα. Ο Καλατράβα δεν είναι μοναδική περίπτωση φημισμένου Ισπανού αρχιτέκτονα στην εποχή μας. Στη γειτονική Βαρκελώνη φημίζεται ο αποθανών, πλέον, Γκαουντί.

ΣΤ΄. Στο Κέντρο Επιστημών της Βαλένθια μπορεί κανείς να βρει από πειραματικές διατάξεις για το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό μέχρι ομοιώματα πυραύλων. Μπορούν επίσης οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες να προμηθευτούν βιβλία για επιστημονικές εφαρμογές και την Ιστορία των Επιστημών. Και αυτό επιβεβαιώνει τα όσα λέγαμε σε προηγούμενη παράγραφο. Δίπλα σε αυτά σε άλλο χώρο υπάρχει δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν προβολές ταινιών σε τρεις διαστάσεις.
Ζ΄. Εκτός από το ξενοδοχείο στο οποίο είχε εγκατασταθεί η ομάδα μας, επισκεφθήκαμε και ακόμα ένα της ίδιας κατηγορίας. Εντύπωση μας έκανε ότι είχε εντελώς διαφορετικό ύφος και στιλ. Ένα ακόμα δείγμα της επάρκειας της χώρας στον τομέα των κατασκευών αλλά και στην δημιουργία τουριστικού προϊόντος.
Η΄. Το Superior Center of Hospitality and Tourism στη Βαλένθια είναι μια σχολή, την οποία ίδρυσε και λειτουργεί η Ένωση Επαγγελματιών Τουρισμού της περιοχής. Πρόκειται για ανώτατη σχολή κατάρτισης στελεχών σε συγκεκριμένες ικανότητες (μαγειρική, ζαχαροπλαστική και λοιπά). Στη Σχολή λειτουργεί και σπουδαστική εστία καθώς και εστιατόριο. Η Εστία και το εστιατόριο τα καλοκαίρια λειτουργούν ως ξενοδοχείο και εστιατόριο για τους τουρίστες! Αξιοποιούνται τα πάντα!΄
Παράλληλα στην πόλη λειτουργεί και το Τμήμα των Τουριστικών Επαγγελμάτων στο τοπικό Πανεπιστήμιο. Από αυτό το Τμήμα προέρχονται πολλά από τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη των τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής.

Θ΄. Είχαμε ενημερώσει τη Σχολή ότι είμαστε σχολείο με Οικονομικό – Τουριστικό προσανατολισμό, στο οποίο λειτουργεί και τομέας Πληροφορικής. Θα θέλαμε παρουσίαση – ενημέρωση που να στοχεύει σε όλα. Βρήκαν, λοιπόν, ένα έμπειρο στέλεχος του τουρισμού, το οποίο αυτή την εποχή εκπονεί στο τοπικό πανεπιστήμιο διδακτορικό με αντικείμενο την δημιουργία προγραμμάτων Η/Υ – φίλτρων, δηλαδή τρόπων και μέσων, ώστε να αξιολογούνται και να ελέγχονται από τους τουριστικούς πράκτορες και πελάτες όλες οι πληροφορίες, οι οποίες παρουσιάζονται ως ίδιες στο διαδίκτυο. Ο λόγος είναι ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά αλλά δεν είναι όλα εξ ίσου αξιόπιστα. Γι’ αυτό ερευνούν για τη δημιουργία εργαλείων για το χώρο του τουρισμού ανάλογων με αυτά, τα οποία αναζητούν και αναπτύσσουν οι διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας για την αναζήτηση τρομοκρατών!
Άλλο ένα σημείο στο οποίο φαίνεται ότι η έρευνα στα πανεπιστήμια γίνεται σε σημεία αιχμής για την δημιουργία εύχρηστων και χρήσιμων εργαλείων», τα οποία εξασφαλίζουν και πρωτοπορία σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι θέματα στα οποία θαυμάζεις την Ευρώπη.
Ι΄. Σε απόσταση 30 περίπου χιλιομέτρων ανατολικά της Βαλένθια βρίσκεται η πόλη Σαγούντ ή Σαγούντο. Πρόκειται για μια ρωμαϊκή πόλη με αρχαίο θέατρο και κάστρο νεώτερης εποχής. Σήμερα έχει γύρω στους 5. 000 κατοίκους. Βρίσκεται σε μια θαυμάσια περιοχή. Η θέα από το κάστρο είναι πανέμορφη. Η επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους είναι δωρεάν, προφανώς για λόγους προσέλκυσης επισκεπτών. Στη διάρκεια μιας ημέρας μπορείς να δεις σχεδόν τα πάντα. Στο κέντρο της πόλης σε ένα σιντριβάνι μπορεί κανείς να δει μια πινακίδα, στην οποία αναφέρεται ότι της ρωμαϊκής πόλεως προϋπήρξε αποικία Ζακυνθίων, από τους οποίους προέρχεται και το όνομα της πόλης.
Όπως συμβαίνει και σε πολλές περιοχές δικές μας (Αιδηψός – Λουτρά) η πόλη σήμερα αναπτύσσεται στην παραλία, όπου υπάρχουν μεγάλες τουριστικές μονάδες. Στο Σαγούντ –όχι στο παράλιο- πήγαμε και επιστρέψαμε από αυτό στη Βαλένθια με τραίνο.
ΙΑ΄. Στην τεράστια τουριστική αγορά της Ισπανίας ανιχνεύσαμε για ακόμα μια φορά ότι λίγοι γνωρίζουν αγγλικά. Οφείλεται άραγε η άρνησή τους στο γεγονός ότι έχουν μια γλώσσα που ομιλείται σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, ή μήπως στην κόντρα με τους Άγγλους για το Γιβραλτάρ; Μπορεί, ακόμα, να είναι και μια ιδιότυπη εκδοχή του πατριωτισμού τους, …
Γεγονός είναι ότι αρνούνται να βρουν ένα κοινό τόπο –τρόπο επικοινωνίας και αυτό έχει συχνά αποτέλεσμα μικρές ή μεγάλες παρεξηγήσεις.
ΙΒ΄. Εντύπωση μας έκανε και η παρουσία των μεταναστών στην αγορά της Ισπανίας. Πολλά καταστήματα (ψητοπωλεία, μικρά παντοπωλεία, μικρά εστιατόρια) ανήκουν σε μετανάστες. Σαν πλειοψηφία εμείς είδαμε Πακιστανούς, Ινδούς, Κινέζους … Προσωπικά σχημάτισα την εντύπωση πως αυτοί οι άνθρωποι είναι απαραίτητοι για την επιβίωση και των ίδιων των Ισπανών. Για ένα γεύμα σε Ισπανικό εστιατόριο είναι απαραίτητα γύρω στα 20-30 Ε. Στα εστιατόρια των μεταναστών μπορείς να φας ικανοποιητικότατα με 10 Ε.
Άλλη μια εικόνα της Ευρώπης.
Περίεργο μας φάνηκε ότι όλοι, Ισπανοί και ξένοι, δεν μπορούσαν να υποθέσουν ότι είμαστε Έλληνες. Ποιος ξέρει πως μας φαντάζονται και πώς τα ΜΜΕ μας παρουσιάζουν;
ΙΓ΄. Επιστρέφοντας είχαμε γύρω στις 5 ώρες περιθώριο για να δούμε και τη Βαρκελώνη, απ’ όπου θα πετούσαμε για Αθήνα. Το λεωφορείο ήταν ήδη διαθέσιμο και επωφεληθήκαμε και αξιοποιήσαμε την ευκαιρία.
Μεγάλη όντως πολιτεία. Λέγεται ότι είναι η οικονομική μηχανή της Ισπανίας. Πολύς κόσμος στην πλατεία Las Ramplas. Μεγάλη αγορά, ιδιαίτερα θαυμαστή η σκεπαστή αγορά. Τουρισμός πολύς. Καταμεσήμερο αλλά και δροσιά στις σκιές της κεντρικής πλατείας. Ωραία πράγματα!
Επισκεφθήκαμε και το ναό της Αγίας Οικογένειας του Γκαουντί. Οι επισκέπτες μιλλιούνια. Δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε. Θαύμασα όμως που ακόμα χτίζουν τέτοιους ναούς. Επενδύουν στην δική τους παράδοσή.
ΙΔ ΄. Ένα βράδυ σε μια πλατεία στο ιστορικό κέντρο της Βαλένθια καθίσαμε να φάμε. Στην είσοδο της Εκκλησίας ένας γαμπρός με το σόι του περίμενε τη νύφη στα σκαλιά της Εκκλησίας. Ήλθε και η νύφη με το σόι της και μπήκαν όλοι στην Εκκλησία. Όταν άρχισε να σουρουπώνει φάνηκαν κάποιοι νεαροί χορευτές και άρχισαν να επιδεικνύουν τις ικανότητές τους. Μετά ένας ταχυδακτυλουργός έδειχνε παιχνίδια με τη φωτιά. Στην άκρη ένας νεαρός πουλούσε μικρά σαξόφωνα από καλάμι, δικής του κατασκευής, και έδειχνε το παίξιμό τους … Κλασική Ευρώπη. Όπως τη βρίσκεις στα παλιά βιβλία…
Αλλά,
Εκεί γύρω στα ξενοδοχεία σε κομψά τρικάκια διαφημίζονται τα κάλλη της Sisy, της Bety, της Kali, της λευκής, της μαύρης της κίτρινης, που κάνουν και επισκέψεις στα ξενοδοχεία με 20 Ευρώ! Αυτά που στην Βαλένθια προωθούνται κάπως διακριτικά, στη Βαρκελώνη κινούνται στο κέντρο προκλητικά και ολοφάνερα. Και περισσότερο αδιάκριτα η ομοφυλοφιλία.
Η Ευρώπη μας έχει πλέον εκτροχιαστεί. Πού είναι οι αξίες της; Στο εμπόριο της λευκής σαρκός;» Ή στη διαστροφή της ανθρώπινης φύσης;
Πριν 200 χρόνια ο Ζαγοριανός Ιωάννης Πρίγγος έγραφε ότι «η Ευρώπη τους νέους τους φθείρει και ο Θεός ο άγιος να μας προστατέψει».
Σήμερα;
Έρχεται η οργή του Θεού «επί τους υιούς της απειθείας».
ΙΔ΄. Αν και επιδιώξαμε να συναντηθούμε με τα μέλη της Ελληνικής κοινότητας της Βαλένθια, αυτό δεν το κατορθώσαμε. Οι συμπατριώτες μας της περιοχής συναντώνται κυρίως σε ένα ναό των παπικών, που τους τον δανείζουν για να γίνεται η θεία λειτουργία, όταν επισκέπτεται την πόλη ο Μητροπολίτης Ισπανίας Πολύκαρπος. Κατά τις συγκεντρώσεις φτάνουν και τα 70 άτομα.
Συναντηθήκαμε όμως με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας, τον Βασίλη Κατσέλη. Στο πρόσωπό του βρήκαμε ένα νέο Οδυσσέα.
Ο ελληνισμός της διασποράς! Ο καθένας μόνος του στα ξένα! Και φροντίζουν να μη χάνονται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.