Ξεχειλίζει το ταμείο της… Κυβερνητικής «αξιοπιστίας»

Άρθρο του Αθ. Παπαδημόπουλου Προέδρου Ε.Κ. Βόλου Μέλους Δ.Σ τη ΓΣΕΕ

Η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και η επιχειρούμενη διαίρεση του «εργασιακού χάρτη» της Χώρας σε «δουλεμπορικά καντόνια» (σ.σ.: Ειδικές Οικονομικές Ζώνες) με μισθούς πείνας και συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα, ασφαλώς και μπορούν να λογισθούν ως επιτυχές Κυβερνητικό έργο.
Πολύ δε περισσότερο, όταν αποτυπώνουν το αντίστροφο, ακριβώς, αρνητικό αποτέλεσμα πρόσφατων «παχέων» λόγων και προεκλογικών υποσχέσεων, μιάς Κυβέρνησης που έπαιξε με τα όνειρα και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου Λαού, μετουσιώνοντας την ευπιστία το σε δικό της πολιτικό όφελος!
Το ότι δε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, μετά την ισοπέδωση της ελληνικής κοινωνίας από το τσουνάμι των φόρων και το ήδη υλοποιούμενο σχέδιο απόλυτης φτωχοποίησής της, στοχεύει και στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, αποδεικνύεται από τη δεύτερη φάση της μνημονιακής υποταγής της: τον προωθούμενο εργασιακό Μεσαίωνα το φθινόπωρο!
Στον βωμό αυτής της νέας υποταγής της, κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα αναμένεται να χαθούν, καθώς το «όραμα» των δανειστών για φθηνούς και απροστάτευτους εργαζόμενους, δεκτικούς στους επαχθείς όρους των εργοδοτών, επιχειρείται να γίνει πραγματικότητα.
Σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε την υποχρέωση να επανεξετάσει το σύνολο των θεσμών της αγοράς εργασίας. Στο στόχαστρο δεν είναι μόνο οι ομαδικές απολύσεις και οι συλλογικές δράσεις αλλά και πολλές άλλες αλλαγές που έρχονται μέσα από την… « τεχνική βοήθεια» που αγγίζει θέματα που αφορούν τους πάντες! Μείωση του κατώτατου μισθού, κατάργηση προσαυξήσεων και επιδομάτων, θέσπιση ενός ενιαίου μισθού, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και καθιέρωση όλων των ευέλικτων μορφών εργασίας.
Το νέο αυτό σκληρό πακέτο, που η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαπραγματευθεί, θεωρείται ως το πιο ακραίο για Ιδιωτικό Τομέα ευρωπαϊκής χώρας!
Πρόκειται για ένα καθαρά μνημονιακό ισοπεδωτικό μόρφωμα, που όχι μόνο δεν φέρνει ανάπτυξη, αλλά, τουναντίον, μαζί με όλες τις προηγούμενες αντιαναπτυξιακές παρεμβάσεις, αναμένεται να εκτοξεύσει την ανεργία στα ύψη, να βουλιάξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να οδηγήσει στην πλήρη απόγνωση χιλιάδες εργατικές οικογένειες, να λεηλατήσει άγρια τους μισθωτούς του Ιδιωτικού Τομέα, αφήνοντάς τους έρμαια των εργοδοτικών ορέξεων, μέσω του προωθούμενου «παροπλισμού» των θεσμικών Συνδικαλιστικών τους Οργάνων, που είναι, άλλωστε, και ο κύριος στόχος αυτής της δήθεν διαπραγμάτευσης Κυβέρνησης – Δανειστών!

Οι ίδιες οι μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά και οι μεταγενέστερες αξιώσεις των δανειστών, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, έχουν ήδη «αποτυπώσει» τον νέο «Μεσαιωνικό Χάρτη» της αναμενόμενης γενικευμένης και καθολικής παρέμβασης στην αγορά εργασίας με στόχο την ολοσχερή ανατροπή όλων όσων ίσχυαν μέχρι τώρα στη χώρα!
Πρόκειται για μιά άθλια και εξοντωτική ατζέντα, που η Κυβέρνηση, σκοπίμως ξαναβαφτίζει «σκληρή διαπραγμάτευση», ξαναθέτοντας τις γνωστές, «κόκκινες γραμμές» της! Ποιος, όμως, τάχα, έχει, πλέον, το …σθένος να την πιστέψει; Τα χιλιάδες θύματα της φορολογικής αναξιοπιστίας της (βλ. ΕΝΦΙΑ, υπέρογκα χαράτσια, ανισοκατανομή φόρων);
Οι εξαθλιωμένοι μισθωτοί και συνταξιούχοι (αθρόες περικοπές μισθών και συντάξεων, περικοπή του ΕΚΑΣ);
Οι Μικρομεσαίοι επαγγελματίες και οι αγρότες; Οι μετανάστες-νέοι και οι άνεργοι πτυχιούχοι επιστήμονες;
Είναι προφανές, ότι και σ’ αυτή την «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές η Κυβέρνηση θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου απελπιστικά μόνη! Χωρίς καμιά εργατική και λαϊκή εξουσιοδότηση! Και το ζητούμενο ακριβώς αυτό είναι: να μην αφεθεί η Κυβέρνηση, λόγω της αδρανείας μας, να πιστέψει ότι μπορεί να διαχειρισθεί τις τύχες των εργαζόμενων, δήθεν διαπραγματευόμενη …επ’ ονόματί τους!
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν κρούει μόνο τον «κώδωνα του κινδύνου» για τα επερχόμενα. Καλεί και σε γενικό πανεργατικό συναγερμό, για την υπεράσπιση των τελευταίων αυτών «οχυρών» εργασιακής και προσωπικής αξιοπρέπειας!
Οι καιροί δεν επιτρέπουν αδράνεια, πολύ δε περισσότερο δεν συγχωρούν την μεμψιμοιρία μετά απ’ την υποτέλεια!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.