Αλ. Μεικόπουλος: Ο Βόλος αντιστέκεται στη μετατροπή της πόλης μας σε αντίγραφο δήθεν «Μονακό»

Άρθρο του βουλευτή Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ

Μερικές σκέψεις για τις μέρες που έρχονται… Ο ΒΟΛΟΣ ως συνέχεια της Ιωλκού, της Αργούς του Ιάσονα και των Αργοναυτών. Ο ΒΟΛΟΣ των Ανθίμου Γαζή και Ρήγα Φεραίου, του Ντε Κίρικο, του Δελμούζου, του Γληνού, του Σαράτση του Παρθεναγωγείου. Ο ΒΟΛΟΣ του 1ου Εργατικού Κέντρου και των εργατικών αγώνων. Ο ΒΟΛΟΣ των προσφύγων Μικρασιατών, Ποντίων, Καππαδοκών, Ανατολικής Ρωμυλίας. Ο ΒΟΛΟΣ της αλληλεγγύης, της αρμονικής συμβίωσης, της κοινωνικής ανοχής.
Ο ΒΟΛΟΣ της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης 40-44 ενάντια στους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές. Ο ΒΟΛΟΣ του αντιφασιστικού και αντιναζιστικού αγώνα. Ο ΒΟΛΟΣ της γενιάς του 1 1 4, των δημοκρατικών αγώνων. Ο ΒΟΛΟΣ του αντιδικτατορικού αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών για ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ο ΒΟΛΟΣ της Αυτοδιοικητικής ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ της μεταπολίτευσης, των Δημάρχων και Σχημάτων που όλα αυτά τα χρόνια σχεδίασαν οργάνωσαν αυτή την όμορφη πόλη, που πάντα ήταν στο κέντρο του πολιτιστικού κοινωνικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Δεν έγιναν όλα αυτά τα σημαντικά έργα από τη σημερινή δημοτική αρχή.

Η πόλη μας από άποψη υποδομών δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις ευρωπαϊκές πόλεις εφάμιλλου μεγέθους. ΟΛΟΙ έβαλαν ένα λιθαράκι και μαζί με τη Κεντρική Διοίκηση δημιούργησαν τις κατάλληλες υποδομές και έργα που να ταιριάζουν στη φυσική ομορφιά της περιοχής και σίγουρα δεν ήταν «κοπρίτες, πολιτικοί απατεώνες, διαπλεκόμενοι». Λάθη και αστοχίες μπορεί να έγιναν. Όμως όλοι άφησαν το αποτύπωμά τους.
Μεγάλα έργα όπως: το Πάρκο Αναύρου, το Πάρκο του Πεδίου Άρεως, το Πάρκο Ανδρέας Βαλαχής, ο βιολογικός, τα πολιτιστικά κέντρα σε κάθε γειτονιά, τα ΚΑΠΗ, τα Ολυμπιακά έργα, η δημιουργία του ενιαίου ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ, το Ενυδρείο, η ανακατασκευή του ΞΕΝΙΑ, Δημοτικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις όπως, Κλειστό Νέας Ιωνίας και Πορταριάς, Βασδέκειο, Δημοτικό κολυμβητήριο Β. Πολύμερος Νέας Ιωνίας, το ΚΛΕΙΣΤΟ και τα ΑΝΟΙΚΤΑ δημοτικά θέατρα, η Παλαιά Ηλεκτρική, οι πεζοδρομήσεις, τα Σχολεία, τα Νηπιαγωγεία, οι Παιδικοί σταθμοί, το Μουσείο της πόλης του Βόλου, το Μουσείο Εθνικής αντίστασης στη Νέα Ιωνία κτλ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΟΥΝ με τους κόμβους που και αυτοί είχαν προγραμματισθεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών ή τα λουλούδια και τα λαμπάκια στο κέντρο που σίγουρα αποτελούν και αυτά κάτι θετικό. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή ολοκλήρωσε έργα που είχαν προγραμματισθεί από τους λεγόμενους κατά τον Δήμαρχο «ΚΟΠΡΙΤΕΣ» ή «ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ».

Ο ΒΟΛΟΣ του πολιτισμού των αδελφών Μιλάνου, του Ανδρέα Κατσιγιάννη και της ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ, του δημόσιου Μουσικού σχολείου, των δημοτικών πολιτιστικών δομών. Ο ΒΟΛΟΣ των θρησκευτικών θεολογικών παραδόσεων και αναζητήσεων.
Ο ΒΟΛΟΣ της αρμονικής συνύπαρξης των ντόπιων κατοίκων με τους οικονομικούς μετανάστες που ζουν εδώ έχοντας τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις και σέβονται τους νόμους της πατρίδας. Ο ΒΟΛΟΣ της ανθρωπιστικής υποδοχής και αλληλεγγύης των προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές που ζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ΕΥΡΩΠΗ.
Ο ΒΟΛΟΣ της ΝΙΚΗΣ ΒΟΛΟΥ και του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ με τη τεράστια αθλητική και κοινωνική ιστορία.
Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ (ΑΓΡΙΑ, ΑΡΤΕΜΙΔΑ, ΑΙΣΩΝΙΑ, ΒΟΛΟΣ, ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ, ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ, ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, ΠΟΡΤΑΡΙΑ)
ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ:

Στο λαϊκισμό, τον αυταρχισμό, τη λοιδορία και τους ακραίους χαρακτηρισμούς απέναντι σε όσους δεν συμφωνούν με τη συμπεριφορά Δημάρχου και Δημοτικής Αρχής.
Στον επιφανειακό εξωραϊσμό του κεντρικών δρόμων, της εισόδου της πόλης για τη δημιουργία λογικής «πρώτης εντύπωσης» και την υποβάθμιση των περιφερειακών δήμων που έχουν αφεθεί στη τύχη τους. Η Νέα Ιωνία έχει μετατραπεί από δήμο πρότυπο για όλη την Ελλάδα με υποδομές και υπηρεσίες αξιόλογες και μοναδικές σε παρατημένη γειτονιά και κανένα ουσιαστικό έργο δεν έγινε από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή. Το ίδιο συνέβη και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες.
Στην απόλυτη προσωποκεντρική διαχείριση των πραγμάτων της πόλης με γνώμονα τα συμφέροντα επιχειρήσεων που διάκεινται ευνοϊκά προς τη Δημοτική Αρχή.
Στη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού, διασυρμού προσωπικοτήτων και δικαστικής διαχείρισης διαφορών.
Στη δημιουργία καθεστωτικής συμπεριφοράς με χτίσιμο πλέγματος ευνοιοκρατίας και συμμετοχή στην δήθεν αυτοδιοικητική υπερκομματική δημοτική αρχή κομματικών στελεχών από τα παλαιά κόμματα, κύρια τη ΝΔ και λιγότερο το ΠΑΣΟΚ, που στο παρελθόν είχαν υπηρετήσει δημοτικές αρχές κατά τον απερχόμενο δήμαρχο «ΚΟΠΡΙΤΩΝ» και «ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ».
Στην προσβολή ανθρώπων – προσωπικοτήτων που έδωσαν τα πάντα σε αυτή τη πόλη. (Δε συνάδουν στον πολιτισμό της πόλης μας και αυτό που θέλουμε να πρεσβεύει, ολισθήματα όπως η προσφώνηση του μεγάλου Ντε Κίρικο ως «Κικιρίκο»).
Στη διεξαγωγή, τις περισσότερες φορές, πολιτιστικών εκδηλώσεων με περιεχόμενο που δε συμβαδίζει με την μακρόχρονη πολιτιστική ιστορία της πόλης. Σε εποχή κρίσης περνά τη λογική ΑΡΤΟΣ και ΘΕΑΜΑΤΑ. Είμαι σίγουρος πως κατά βάθος αξίζουμε και θέλουμε κάτι καλύτερο, με ουσιαστικότερο αποτύπωμα για την πόλη μας.
Στην απουσία συνολικού σχεδιασμού και σύνδεση της πόλης με το Πανεπιστήμιο, τις νέες τεχνολογίες και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
Στη πολιτική που απουσιάζει η ένταξη έργων σε ΕΣΠΑ ή άλλων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Στη μετατροπή της πόλης μας σε «αντίγραφο δήθεν «ΜΟΝΑΚΟ». Εμείς θέλουμε το ΒΟΛΟ! Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, δημοκρατική, πλουραλιστική, με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, που σμιλεύονται από τη φύση, τους ανθρώπους της και την παράδοση.

Στη ξενόφερτη ομάδα τη ΠΥΔΝΑ. Ότι και να γίνει δε πρόκειται να στεριώσει αθλητικά και στη συνείδηση του κόσμου, γιατί έχει εμπορική ταυτότητα και όχι την τεράστια αθλητική ιστορία και παράδοση που κουβαλούν οι δύο ομάδες της πόλης. Ο υγιής αθλητισμός θα τη ξεβράσει. Πάντα ΠΥΔΝΑ θα μείνει.

Η πόλη και η κοινωνία ενωμένη χωρίς ακρότητες και λαϊκισμούς θα παλέψει για την αυτοδιοικητική αλλαγή για μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη των επόμενων δεκαετιών.
Η ψήφιση του ΙΑΣΟΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ και της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΛΟ» αποτελεί εγγύηση για την αυτοδιοικητική ανατροπή και την επιστροφή της πόλης στη δημοκρατική κανονικότητα, χωρίς διακρίσεις, που θα στηρίζεται στις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.