Εκδήλωση για το “Μακεδονικό¨ ενάντια σε εθνικισμό, φασισμό και τα αστικά ιμπεριαλιστικά σχέδια

Από την Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου

Ζούμε σε μία συγκυρία που το κεφάλαιο και οι αστικές τάξεις διεξάγουν έναν διπλό πόλεμο. Ο ένας γίνεται ενάντια στις εργατικές τάξεις των χωρών τους με πολιτικά μοντέλα που τσακίζουν κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα. Στην πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά παίρνει το χαρακτήρα της μνημονιακής κόλασης. Ο άλλος διεξάγεται στο εκτός των συνόρων τους γήπεδο με σκοπό την εκμετάλλευση ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών, στο πεδίο της αναζήτησης φτηνότερου εργατικού δυναμικού, επενδυτικών παραδείσων, ενεργειακών διαδρόμων, ανοικοδόμησης κατεστραμμένων από τους πολέμους χωρών κ.α. Αυτή τη διπλή πολεμική εκστρατεία υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εντάσσοντας την στους ευρύτερους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και στο πλαίσιο των ανταγωνισμών μεταξύ των ηγεμονικών δυνάμεων του κεφαλαίου (ΗΠΑ, Ρωσία κτλ). Χαρακτηριστική αποτύπωση των εν λόγω σχεδιασμών η “αναθέρμανση” του λεγόμενου “Μακεδονικού”.
Πέρα λοιπόν από τη δυνατότητα των αστικών τάξεων να διεκδικήσουν νέα κομμάτια από την πίτα των κλεμμένων κερδών, τους δίνεται η δυνατότητα να μετατρέψουν την εργαζόμενη πλειοψηφία σε πιόνια υπεράσπισης των συμφερόντων της ολιγαρχίας μέσω της υποδαύλισης του εθνικισμού. Άνθρωποι που μπορεί να μην έχουν να φάνε, μαθαίνουν να μισούν ο ένας τον άλλο προς τέρψιν των επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι ίδιοι επιχειρηματικοί όμιλοι που στη χώρα μας σκοτώνουν εργάτες (ΕΛΠΕ) ή τους βάζουν να δουλεύουν για ενα κομμάτι ψωμί (Βερόπουλος, ΑΚΤΩΡ) είναι οι ίδιοι που εκμεταλλεύονται και τους εργαζόμενους στη Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Ο φασισμός και ο εθνικισμός δηλητηριάζει τη σκέψη χιλιάδων ανθρώπων για υποτιθέμενους “εξωτερικούς εχθρούς” για να κρατήσει στο απυρόβλητο τις αστικές τάξεις που είναι τα αφεντικά του. Για να μη δουν όλοι καθαρά πως ο εχθρός δε βρίσκεται στο γειτονικό λαό, αλλά σε όλους εκείνους που σου στερούν το ψωμί από το τραπέζι σου.
Από κάθε πλευρά τον συνόρων μας ενώνουν και μας χωρίζουν μόνο τα ταξικά μας συμφέροντα. Γιατί δε θέλουμε να γίνουμε κρέας στις μηχανές του πολέμου για τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών. Γιατί θέλουμε να ζήσουμε μια ελεύθερη και ειρηνική ζωή και προϋπόθεση για αυτό είναι η διάλυση των συμμαχιών του μίσους και του πολέμου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Προϋπόθεση είναι όχι να σκλαβώσουμε και να ταπεινώσουμε άλλους λαούς, αλλά να πάρουμε στα χέρια μας τον πλούτο που παράγουμε και σφετερίζεται το κεφάλαιο.
Θέλουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός κινήματος που θα παλεύει να ηττηθεί τόσο η πολιτική της κυβέρνησης, της αστικής τάξης και των διεθνών τους στηριγμάτων, όσο και ο φασισμός και ο εθνικισμός με όποια μορφή και αν εκφράζονται. Στα πλαίσια αυτά η Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου διοργανώνει το Σάββατο 10/02 στις 18:00 στο χώρο της (Μεταμορφώσεως 19) εκδήλωση με θέμα: “Μακεδονικό: ενάντια στο φασισμό, τον εθνικισμό και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια προτάσσουμε την εργατική διεθνιστική απάντηση.”. Ομιλητές θα είναι ο Γιάννης Ευσταθίου μέλος της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης και ο Γιώργος Μιχαηλίδης ιστορικός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.