Ελένη Κολιοπούλου: Οι προκλήσεις για την ισχυροποίηση του ευρώ είναι μπροστά

Της Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ)

Πριν από 20 χρόνια η Ελλάδα εντάχθηκε, μαζί με άλλα 12 κράτη μέλη, μετά από αρκετή προσπάθεια, στη ζώνη των οικονομιών του ΕΥΡΩ. Με θετικά συναισθήματα υποδέχθηκαν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αυτό το πέρασμα από το εθνικό στο ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα.

Την περίοδο της προσωρινής σύντομης ευφορίας διαδέχθηκαν ο σκεπτικισμός και οι προβληματισμοί. Τόσο στις αρχές της υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, δεν ήταν λίγες οι στιγμές που το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία.

Διατυπώθηκαν έντονες αμφισβητήσεις, εκφράστηκαν επιφυλάξεις και αμφισβητήθηκε η δυνατότητα του ευρώ να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν, τη στιγμή που ο αρχικός σχεδιασμός υιοθέτησής του, προϋπέθετε χαμηλό πληθωρισμό, υγιή δημοσιονομικά καθώς είχε στηριχθεί στη λογική της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης.

Οι κλυδωνισμοί κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης δημόσιου χρέους που ακολούθησε και έλαβε παγκόσμια διάσταση, με πολυδιάστατες προεκτάσεις και ιδιαίτερες δυσκολίες και για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, ανέδειξαν τις αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών, τις δυσκολίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έθεσαν υπό αμφισβήτηση τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. γιατί, επί της ουσίας, δεν υπήρξε μια ενιαία πολιτική στήριξης των οικονομιών του που συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα.

Ήρθε η κρίση της πανδημίας, που αφορούσε σε όλη την Ευρώπη, για να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός και να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός στήριξης των χωρών με χρηματοοικονομικές δυσκολίες για να υπάρξει υποβοήθηση και στήριξη για την κοινή αντιμετώπιση της. Για την Ευρώπη που αποφασίζει αργά είναι ένα καλό βήμα, καθώς φάνηκε να λειτουργεί ως ένα βαθμό συντονισμένα και αποφασιστικά.

Ωστόσο, ο επανασχεδιασμός των πολιτικών στήριξης του νομίσματος, η ωρίμανση του, το πέρασμα του στην ψηφιακή του μορφή και η προσπάθεια της Ευρώπης να το εδραιώσει ως δυνατό και παγκόσμιο νόμισμα θέλει χρόνο, βάθος και ισχυροποίηση της ίδιας της Ευρώπης, ως πολιτικής και οικονομικής οντότητας, με ενεργή, άμεση δράση, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, έναντι των παγκόσμιων πιεστικών προβλημάτων που ανακύπτουν. Οι προκλήσεις για την ισχυροποίηση του ευρώ είναι μπροστά και η διαδρομή θα είναι πάντα γεμάτη απαιτήσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.