Ελλάδα-Ευρώπη 2024: Τα στοιχεία μιλούν…Εμείς απαντούμε «Αλλαγή»

Γράφει ο Αντώνης Πολίτης
Κοινωνικός Επιστήμονας-Οικονομολόγος
Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

 

Απέχουμε λίγες ημέρες από τις Ευρωεκλογές της 09ης Ιουνίου, που αποτελούν κρίσιμη καμπή για το κοινό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για τη διαμόρφωση του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, αποκλίνοντας συστηματικά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σε οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες αλλά και σε όρους κράτους δικαίου:

– Η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η φτωχότερη στην Ευρωζώνη, με τα χαμηλότερα ποσοστά αποταμίευσης στην Ε.Ε., παρότι ανήκει στην ομάδα χωρών με τις περισσότερες ώρες εργασίας, ενώ ταυτόχρονα οι Έλληνες είναι πρώτοι σε ώρες υπερεργασίας.

– Η Ελλάδα με το ακριβότερο κόστος στέγασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που για μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ξεπερνά το 40% του εισοδήματός του, βρίσκεται ταυτόχρονα στη πεντάδα χωρών με τα μικρότερα σπίτια και στη πεντάδα με τον περισσότερο αριθμό ατόμων που κατοικούν μέσα στο ίδιο σπίτι, παρουσιάζοντας παράλληλα από τους χειρότερους δείκτες στο δημογραφικό. Το ακριβότερο κόστος στέγασης ισχύει στις πόλεις αλλά και στις αγροτικές περιοχές με ρεκόρ πενταετίας και τις τιμές να συνεχίζουν να αυξάνονται στα ακίνητα. Ειδικά στα νησιά δεν μπορούν να μείνουν γιατροί, εκπαιδευτικοί και άλλες κρίσιμου ενδιαφέροντος ειδικότητες δημοσίων λειτουργών.

– H Ελλάδα σταθερά, παρουσιάζει υψηλούς δείκτες ακρίβειας στα τρόφιμα όχι μόνο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και αυτών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ένα εθνικό προϊόν, το ελαιόλαδο, καταγράφει από τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμής στην Ε.Ε. εντός Ελλάδος. Παράλληλα αυξήθηκαν θεαματικά οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, σε είδη μάλιστα που παράγονται συστηματικά στη χώρα μας, όπως πατάτες, πορτοκάλια,  μήλα και τομάτες. Συγκριτικά με πέρυσι, φέτος τον Απρίλιο, οι αυξήσεις εισαγωγών ανέρχονται σε +102,5%, +330,4%, +344% και +89,9% αντίστοιχα. Το πρώτο τετράμηνο του 2024 οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών αυξήθηκαν κατά 32,76%  συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ταυτόχρονα, στα προϊόντα αυτά, μειώνονται τα ποσά από ευρωπαϊκές ενισχύσεις με ευθύνη της Κυβέρνησης που συγκρότησε το Στρατηγικό Σχέδιο της Κ.Α.Π. Παραγωγοί και έμποροι αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από εισαγόμενα τρίτων χωρών, που δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές ποιοτικές προδιαγραφές, ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβά για τη διατροφή τους. Τον Μάρτιο, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τροφίμων στην Ελλάδα ήταν +5,4% και μόλις +1,2% στην Ευρώπη. Για τον Απρίλιο μας ξεπερνά μόνο η Μάλτα που είναι δέκατη σε αγοραστική δύναμη, όχι προτελευταία.

– Η Ελλάδα έχει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη τρίτη θέση μέχρι το 2019 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ υπάρχουν προβλέψεις ότι σύντομα οδεύει για χειρότερη θέση. ‘Έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά δημόσιας δαπάνης για την υγεία στην Ε.Ε., συγκριτικά με το Α.Ε.Π., με σοβαρότατες ελλείψεις, ωστόσο η Κυβέρνηση με τροπολογίες βάζει από τη πίσω πόρτα τον ιδιωτικό τομέα στα δημόσια νοσοκομεία.

– Η Ελλάδα, στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, είναι προτελευταία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης σε ψηφιακό αναλφαβητισμό, 15η σε κόστος διαδικτύου στην Ευρώπη αλλά τελευταία σε ταχύτητα, ενώ έχει την 102η θέση στον πλανήτη, κάτω από χώρες όπως Καζακστάν και Γουατεμάλα. Κατέγραψε επίσης από τις πλέον αρνητικές επιπτώσεις στον μαθητικό διαγωνισμό PISA μεταξύ χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (81,6%) που θεωρούνται φτωχά. Καταγράφει επίσης, τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. ατόμων με μεσαίο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο που θεωρούνται υποκειμενικά φτωχά, με ποσοστά 70% και 49% αντίστοιχα. Παράλληλα, με τη μεγαλύτερη διαφορά στο ποσοστό ανεργίας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ευρώπη, η Ελλάδα καταγράφει γενικότερα από τους χειρότερους δείκτες ισότητας φύλων.

Ακρίβεια, φτώχεια, έλλειψη βασικών δομών του κοινωνικού κράτους και ανισότητες χαρακτηρίζουν τη περίοδο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επειδή η χώρα είχε τη τραγική εμπειρία της περιόδου 2015-2019 επί Τσίπρα-Καμμένου, έκανε μια επιλογή στη λογική του «μη χειρότερα». Τελικά όμως όλο και έρχονται μπροστά μας τα χειρότερα. Η υποτιθέμενη Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει εξελιχθεί μόνο σε μονόπρακτο ψυχαγωγία, με αρχηγό της τον παραλίγο Υπουργό του κου. Μητσοτάκη να αποτελεί και τον «πλατινένιο χορηγό» του Πρωθυπουργού, ξεπερνώντας ακόμα και τον προκάτοχό του που ήταν «ο χρυσός» του.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής αποτελεί σήμερα τη μόνη αξιόπιστη δύναμη που βαδίζει συστηματικά με τον λόγο του ρεαλισμού και του σεβασμού της αξιοπρέπειας των πολιτών, χωρίς επικοινωνιακά θεάματα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Διεκδικεί με συγκεκριμένες προτάσεις, για ζητήματα όπως η στέγαση των πολιτών, το κόστος ζωής, το κράτος δικαίου, η κοινωνική συνοχή, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, μέσα από ένα νικηφόρο αποτέλεσμα στις ερχόμενες Ευρωεκλογές και με στόχο να αποτελέσει την προοδευτική εναλλακτική για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ισχυρή ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία σημαίνει αλλαγή συσχετισμών, στην Ελλάδα και  στην Ευρώπη. Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.