Ένας χρόνος από την απώλεια του Ευθύμιου Συρβανίδη

Του Πασχάλη Δήμου, Διευθυντή του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου

Η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα πριν ένα χρόνο έχασε ένα πρόσωπο που τη χαρακτήριζε και την ξεχώριζε στην πόλη. Ο Ευθύμιος Συρβανίδης, ο παλιότερος έμπορος του Βόλου σε ηλικία 93 ετών έφυγε τότε από τη ζωή. Όλοι όσοι τον έζησαν τον θυμούνται ως ένα υπέροχο άνθρωπο και έχουν μόνο θετικά σχόλια.

Σύμφωνα με τον φίλο του και γείτονα Απόστολο Τσακνάκη υπήρξε ένας από τους «σηματοδότες» της τοπικής κοινωνίας. Καταγόταν από οικογένεια προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη και μαζί με τον πατέρα του δημιούργησαν το 1945, στην οδό 2ας Νοεμβρίου, κατάστημα με χρώματα, σιδερικά και είδη υγιεινής. Ήταν άνθρωπος με ηθικές αξίες ταγμένος στην έννοια «πολίτης» ζώντας από κοντά τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Με ανιδιοτέλεια και χωρίς να υπολογίζει το προσωπικό κόστος κατάφερνε να φτάνει στην επίλυση όσων ζητημάτων απασχολούσαν ή δυσκόλευαν την καθημερινότητα των συμπολιτών του. Για το λόγο αυτό πολλοί ήταν αυτοί που προσέτρεχαν κοντά του για να του εκμυστηρευτούν τα προβλήματά τους.

Σε αυτό τον αγώνα είχε σύμμαχο τη γραφίδα του  με την οποία, ως τακτικός συνεργάτης τοπικών εφημερίδων αναδείκνυε με γλαφυρότητα αλλά και ουσιαστικό λόγο τον παλμό της κοινωνίας μας μέσα από κείμενα και άρθρα του που κέρδιζαν αμέσως τον/την αναγνώστη/στρια με την πρωτοτυπία τους στην προσέγγιση αλλά και στην περιγραφή.

Η μεγάλη του αγάπη για το αθλητικό σωματείο της «Νίκης» τον οδήγησε στην ενεργό ενασχόλησή του βοηθώντας στην ανάπτυξή της. Διετέλεσε έφορος και γενικός γραμματέας στα τμήματα του μπάσκετ, ενώ στήριζε με πάθος την ποδηλασία.

Μια άλλη του πτυχή, που δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή ήταν η αγάπη του για την τέχνη καθώς και ο ίδιος ζωγράφιζε βρίσκοντας μια ακόμη διέξοδο για τον πολυσύνθετο χαρακτήρα του.

«Συρβανίδης» ένα ξεχωριστό όνομα για το Βόλο, μια μεγάλη ιστορία…

Ο Ευθύμης μπορεί να «έχει φύγει» αλλά το νήμα της ιστορίας της επιχείρησης έχει περάσει στα αγαπημένα του παιδιά Γεράσιμο και Δημήτρη, που με τις οικογένειές τους συνεχίζουν με την ίδια ακεραιότητα την επαγγελματική παράδοση με ήθος και συνέπεια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.