Ένας χρόνος πολέμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία

Γράφει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ

Πάρε θέση κατά της ανθρωποσφαγής
Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε: Πόλεμος και Ειρήνη
Είναι δυο πράγματα ολότελα διαφορετικά.
Όμως η ειρήνη τους κι ο πόλεμός τους
Μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα.
Ο πόλεμος γεννιέται απ’ την ειρήνη τους καθώς ο γιος από τη μάνα.
Έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά.
Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους.
(Μπέρτολτ Μπρεχτ)

Ολοκληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της μεγαλύτερης στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ευρώπη, από το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Ενός πολέμου, που μακελεύει τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με δεκάδες χιλιάδες (ή κατά άλλες εκτιμήσεις εκατοντάδες χιλιάδες) νεκρούς και αναπήρους, όπως και την ολοκληρωτική καταστροφή δεκάδων πόλεων και χωριών.

Στον 1 χρόνο του πολέμου η Ρωσία κατάφερε να ελέγξει στρατιωτικά το 18% της Ουκρανίας. Δικαίως πανηγυρίζουν οι εκπρόσωποι της καπιταλιστικής Ρωσίας, που με την «προβιά» του αντιφασισμού και το «ρόπαλο» των διώξεων σε βάρος κάθε αντιπολιτευτικής φωνής στο εσωτερικό, κατέκτησε και ελέγχει πλήρως την Αζοφική θάλασσα, όπως και χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εύφορου εδάφους, ορυκτού πλούτου και βιομηχανικών υποδομών, που ανήκαν στην Ουκρανία, καθώς και μερικά εκατομμύρια εργατικά χέρια, τα οποία περνούν στη διάθεση των ρωσικών μονοπωλίων.

Τα «χέρια τους τρίβουν» επίσης:
• ΟΙ ΗΠΑ, μιας και τα αμερικάνικα μονοπώλια ενέργειας στο εξής θα τροφοδοτούν την Ευρώπη με το ακριβότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ στις ΗΠΑ δόθηκε η δυνατότητα μιας σχετικής «επανασυσπείρωσης» και παραπέρα ενίσχυσης της νατοϊκής «σφηκοφωλιάς», που το προηγούμενο διάστημα «έχανε ράμματα».
• Η ΕΕ, που βρήκε ένα ακόμη άλλοθι για να προωθήσει την «στρατηγική της πράσινης ανάπτυξης», από την οποία κερδίζουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια της ενέργειας, τόσο αυτά που ασχολούνται με τις «εναλλακτικές πηγές» (πάνελ, ανεμογεννήτριες κοκ), όσο και τα κλασικά, και άλλα τμήματα του κεφαλαίου, όπως π.χ. οι έλληνες εφοπλιστές, που θησαύρισαν στον ένα χρόνο του πολέμου.
• Οι καπιταλιστές της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και άλλων χωρών, που βρήκαν τρόπο να εισάγουν μισοτιμής τις ρωσικές πρώτες ύλες, κυρίως το πετρέλαιο, κερδίζοντας από τις διαφορές στη διεθνή αγορά.
• Η αστική τάξη της Ουκρανίας, που «θωράκισε» παραπέρα την εξουσία της, γιατί από τη μια σύνδεσε τα δικά της συμφέροντα στενότερα με αυτά των άλλων ισχυρών καπιταλιστικών χωρών του ευρωατλαντικού μπλοκ και από την άλλη στο εσωτερικό πέρασε στο όνομα του «πατριωτισμού», της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, της ανάκτησης εδαφών, ένα κλίμα «ομοψυχίας» μπολιασμένο με μπόλικο αντικομμουνισμό, σωβινισμό, ιστορικής δικαίωσης των συνεργατών των ναζί…

Βεβαίως, η πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και τη Ρωσία συνεχίζεται, αφού το πόσο θα διαρκέσει αυτή, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν και τελικά πώς θα διαμορφωθεί η «εικόνα επί του εδάφους» θα έχει άμεση αντανάκλαση στα κέρδη και στη χασούρα της κάθε πλευράς.
Ποιοι έχασαν ως τώρα; Υπάρχουν και μερίδες του κεφαλαίου που έχασαν αυτήν την περίοδο. Όμως αυτή είναι μια πάγια εξέλιξη στον καπιταλισμό, όπου υπάρχει ενδοκλαδικός και διακλαδικός ανταγωνισμός, ανισόμετρη ανάπτυξη και δεν γίνεται να κερδίζουν ταυτόχρονα όλες οι μερίδες του κεφαλαίου σε συνθήκες αναρχίας και σφοδρού ανταγωνισμού, που είναι κλασσικά γνωρίσματα της καπιταλιστικής οικονομίας ακόμη και σε καιρούς ειρήνης.
Όμως, οι μεγάλοι χαμένοι στον ένα χρόνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι οι λαοί, που είτε πληρώνουν με το αίμα των παιδιών τους τα παραπάνω κέρδη του κεφαλαίου, είτε από την τσέπη τους, μιας και ο πόλεμος ενίσχυσε την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, την εξανέμιση των λαϊκών εισοδημάτων.

Το ΚΚΕ ανέδειξε στο λαό μας τις πραγματικές αιτίες του πολέμου: Τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τη Ρωσία.
• Το ΚΚΕ τάχθηκε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην αποστολή νέων όπλων του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που τον στηρίζουν και ψήφισαν ανάλογα στο ευρωκοινοβούλιο.
• Το ΚΚΕ τάχθηκε ενάντια στις αμερικανικές και νατοϊκές βάσεις στη χώρα μας και οι οποίες εμπλέκουν το λαό μας σε αυτόν τον πόλεμο, σε αντίθεση με ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που φρόντισαν για τη διεύρυνση και ενίσχυση αυτών των βάσεων.
• Το ΚΚΕ καταψήφισε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που στήριξαν τη διεύρυνση και ενίσχυση του ΝΑΤΟ.
• Το ΚΚΕ απείχε από τη βουλή κατά το σόου Ζελένσκι με τον ναζί του Αζόφ, σε αντίθεση με ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, που συμμετείχαν.

Η σύγκρουση κλιμακώνεται. Απειλεί να «κάψει» κι άλλες χώρες, στον «χορό» του πολέμου μπαίνουν και τα πυρηνικά όπλα, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς!
Στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές ο καθένας μας θα πάρει θέση απέναντι στον πόλεμο και με την ψήφο τους.
Θα ενισχύσει εκείνες τις δυνάμεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικού πολέμου, ή εκείνες που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν ούτε μια κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο (π.χ. ΜΕΡΑ25), ή το ΚΚΕ που με συνέπεια λόγων και έργων πάλεψε ενάντια σε αυτόν, ενάντια στη στοχοποίηση του λαού και στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο;
Οι συνειδητοποιημένοι εργαζόμενοι και οι νέοι δεν θα ρίξουν με την ψήφο τους νέο «λάδι» στη «φωτιά» του ιμπεριαλιστικού μακελειού, που απειλεί να «καταπιεί» κι άλλες χώρες, αλλά θα δυναμώσουν το ΚΚΕ, που παλεύει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και αναδεικνύει τη διέξοδο για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς! Το δρόμο της ειρήνης και του σοσιαλισμού!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.