Ενεργοί πολίτες με όραμα και λογισμό!

Γράφει ο Αδάμος Α. Μουζουρής

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ με όραμα και λογισμό! (44 χρ. Κατοχής)
(Στους Μαθητές μου που Ονειρεύονται και δεν Βολεύονται)

«Εμείς νιώθουμε το κλάμα της γης μας
Και των παιδιών της
Για τούτο και δεν μπορούμε – δεν θέλουμε
Να το λησμονήσουμε…..».
(9ος χρ. κατοχής).

Αγαπημένε μου Αναγνώστη, Απρίλης μήνας!! Άγιες οι Μέρες μας!! Εβδομάδα των Αγίων Παθών με σταθμό την Σταύρωση του Θεανθρώπου! Λαμπρό γεγονός η Αγία Ανάσταση και λαμπρυνόμενοι πανηγυρίζουμε την νίκη της Ζωής κατά του θανάτου! Έτσι είναι, την Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση!! Της Τραγωδίας έπεται η Κάθαρση!! Για να νικήσει το δίκαιο το άδικο και να λυτρωθούμε!! Και Λεύτεροι – Πανηγυριώτες να κτυπήσουμε τις Αναστάσιμες καμπάνες των βουβών Εκκλησιών στην κατεχόμενη Γη μας, που καρτερικά, εδώ και σαράντα πέντε (45) χρόνια, προσμένουν κάτω από την μπότα του Βάρβαρου Αττίλα!

Αγαπημένε μου Αναγνώστη, τον Ιούλιο του 1974 είχαμε μια Τραγωδία! Έγινε μια Τραγωδία και Κάθαρση δεν έγινε! Έτσι δεν ήρθε και η Λύτρωση!

Θεμελιώσαμε την Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία σε σάπια θεμέλια. Την Πρώτη (1827 – 1831) την βάψαμε με το αίμα του Κυβερνήτη Καποδίστρια και μας ήρθε η Τρόικα, η Αντιβασιλεία! Τη Δεύτερη (1924–1935) την πριονίσαμε και νάσου ο Βασιλιάς, η 4η Αυγούστου, η 21 Απριλίου!!

Η Τρίτη πνιγμένη στο αίμα της Κύπρου, σε ενόχους και ενοχές, σε προδότες και προδοσία, δεν επήλθε με ανατροπή της Χούντας και κάθαρση των χουντικών πρωταγωνιστών. Ο Γκιζίκης και ενώ η προδομένη Κύπρος πνιγόταν στο αίμα, παρέδωσε την εξουσία στον Κωνσταντίνο Καραμανλή! Ήλθε μέσα από την προδοσία της Κύπρου!

Η Μητρόπολη οφείλει να θυμάται ότι η Δημοκρατία δεν ήρθε και πάλι το 1974 στην Ελλάδα μας αναίμακτα, όπως και κάποιοι πολιτικοί ανερυθρίαστα διατείνονται, αλλά μέσα από την τραγωδία της Κύπρου, μέσα και από το αίμα των Ελλήνων της Μητρόπολης (ΕΛ.ΔΥ.Κ. Ελληνική Δύναμη Κύπρου), οι οποίοι παρά την προδοσία έπεσαν, αρνούμενοι να παραδώσουν αμαχητί την πατρίδα και με τη θυσία τους έγιναν βράχοι στον γκρεμό για να κρατιέται η αξιοπρέπεια και η τιμή του Έθνους!

Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια! Όποια άλλη εκδοχή αποτελεί παραχάραξη της Ιστορίας! Παραχάραξη της ιστορίας είναι και η τούρκικη σημαία στον Πενταδάκτυλο. Και το ΟΧΙ στο «Σχέδιο Ανάν» είναι το συμβόλαιο του Λαού με την Ιστορία και το Έθνος!

Υπήρξε προδοσία και ο κυπριακός ελληνισμός έμεινε ανυπεράσπιστος. Ένοχοι για την εισβολή είναι σίγουρα οι Τούρκοι Εισβολείς και οι συνένοχοί τους με εξάρχοντα τον αρχιτέκτονα της εισβολής Κίσινγκερ. Ένοχη είναι και η Χούντα των Αθηνών όχι μόνο για το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την ανατροπή του εκλεγμένου ηγέτη της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που άνοιξε την Κερκόπορτα στους Εισβολείς, αλλά και η προδοτική της στάση κατά τη διάρκεια της Εισβολής.

Και για να τελειώνουμε με τα «αν είχαμε απογειωθεί ….» και τα «εφόσον κτυπούσαμε στον Έβρο …», «αφού έφταναν τα υποβρύχια …», οι πόλεμοι κερδίζονται και χάνονται, όχι με την απειλή της «καθόδου» του Γ΄ Σώματος Στρατού στην ενδοχώρα, στην Αθήνα για την μεταβίβαση της εξουσίας αλλά με την εμπλοκή, με θάρρος και ευψυχία και με οδηγό τα όπλα της δικαιοσύνης που είναι ανίκητα!! Η πραγματικότητα καταδείχνει ότι για τούτα ούτε θέληση ούτε και σχέδιο υπήρχε! Τα γεγονότα αποτελούν το κατηγορητήριο της προδοσίας τους.

Το τραγικότερο όλων, ενώ η Κύπρος καιγόταν στην Αθήνα, το Μητροπολιτικό Κέντρο, κάποιοι πολιτικοί έκανα «θαλάσσια μπάνια», άλλοι παραθέριζαν, άλλοι έστηναν γέφυρες όχι μεταφοράς ενισχύσεων αλλά «ομαλής» μεταβίβασης της εξουσίας από τους χουντικούς στους πολιτικούς!

Υπήρξε Προδοσία. Άρα υπήρξαν προδότες! Οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο! Η ιστορική μνήμη με τη δαμόκλειο σπάθη της και φυσικά είναι τιμωρός όχι όμως με εκδικητική διάθεση αλλά ως καθαρτική ζύμη της αυτογνωσία και με όραμα ένα καλύτερο αύριο!! Δυστυχώς, όμως, η «εικονική» εκτέλεσή ενόχων κατ’ επιλογήν, από τη μια και από την άλλη ο εκμαυλισμός των συνειδήσεων αφού οι επίορκοι θεράποντες της Χούντας εν μια νυκτί έγιναν τιμητές της Δημοκρατίας, δεν έφεραν την κάθαρση, την αυτογνωσία, ότι η Δημοκρατία επανήλθε μέσα από αίμα της Τραγωδίας της Κύπρου. Ούτε το Πολυτεχνείο, ούτε η πλευρά της «ομαλής μεταβίβασης» αποκατέστησαν τη Δημοκρατία.

Η καπηλεία αμφοτέρων των θιασωτών και η αλαζονική τους συμπεριφορά τους ψήλωσε πρόσκαιρα, αλλά δεν τους μεγάλωσε. Στενόμυαλοι και μικρόψυχοι δεν είχαν την μεγάλη καρδιά να αναγνωρίσουν την ιστορική πραγματικότητα.

Την Δημοκρατία δεν την κατακτήσαμε και για τούτο δεν την
εκτιμήσαμε! Αν το είχαμε πράξει θα ήμασταν όλοι πιο σώφρο-νες και με αυτοσυνειδησία. Και με τη Δημοκρατία μας θεμε-λιωμένη σε στέρεες βάσεις, θα γευόμασταν τα αγαθά της, ευνομία, ισονομία, αξιοκρατία, …και θα ήταν ανάχωμα στους θρασείς, στους κλέφτες και τους επίορκους που διασπάθισαν το δημόσιο πλούτο και έφεραν τη χώρα σ’ αυτή την κατάσταση! Θα απέβαλλε και δεν θα άφηνε να ανθίσουν και να κυριαρχήσουν οι ανίκανοι, οι ανάξιοι, οι τυχοδιώκτες, οι ιδιοτελείς, οι αφερέγγυοι …. Η ατιμωρησία εξέθρεψε ανείπωτο θράσος!! «Εκεί που κρέμαγαν οι Καπεταναίοι τα ντουφέκια, κρεμάν τα λαμόγια – επίορκοι τα ταγάρια με τα κλοπιμαία»!

Τελειώνοντας τη μαρτυρία καταθέτουμε και τούτο:
Η μεταπολιτευτική κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία από τις 24 Ιουλίου τι έπραξε; Ο φόβος(;) μια πιθανής ελληνοτουρ-κικής σύρραξης, (εξέλιξη που έτρεμε και ο σχεδιαστής του Αττίλα Α΄ και Β΄ Κίσσινγκερ, γιατί θα του έμπλεκε το σχεδια-σμό μια ελληνοτουρκική σύγκρουση στην Νοτιοανατολική πτέρυγα ΝΑΤΟ), άφησε η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή ανυπεράσπιστη την Κύπρο. Ούτε το Εθνικό ούτε και το Συμβατικό χρέος ως Εγγυήτρια Δύναμη μέτρησαν για να κάνει «χρήση του άρθρου 4 εδεφ. 2 της Συνθήκης Εγγυήσεως» (Συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου 1959) και άφησε αβοήθητο το Νησί στην Νοτιοανατολική εσχατιά του ελληνισμού με την πολυχιλιόχρονη ιστορία και με το 82% Έλληνες κατοίκους!

Επιμύθιο:
Οι Παιδικοί Αδελφικοί Φίλοι, οι Συνοδοιπόροι και Συμπολεμιστές μας, οι Σύγχρονοι Ήρωες της Κυπριακής Τραγωδίας του 1974, με τον ηρωισμό τους έστησαν Τρόπαια Μίμησης για τις νέες γενιές! Σημεία αναφοράς των μεγάλων διαχρονικών αξιών: δημοκρατία, εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, ανεξαρτησία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, συνεργασία, αξιοπρέπεια, .. Αξίες διαχρονικές που λάμπρυναν και κόσμησαν τον Ελληνισμό. Χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή την ηρωική θυσία τους, στήνοντας Τρόπαιο – Μνημείο και εδώ στην Πόλη μας, το Βόλο, γιατί εκεί που ορίζονται σπουδαία Έπαθλα εκεί υπάρχουν και οι Άριστοι – Χρηστοί Πολίτες.

Χριστός Ανέστη!! Χρόνια Καλά, Ανθρώπινα και Δημιουρ-γικά και Λευτεριά – Ανάσταση στην Κατεχόμενη Γη μας!!!

*Φιλόλογος – Ιστορικός
Πρόεδρος της Ένωσης
Κυπρίων Ν. Μαγνησίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.