«Επένδυση LNG: Αλήθειες και Ψέματα»

«Σημασία έχει να βρούμε την άλλη ματιά για την πόλη μας»

Γράφει ο συμπολίτης Νέστορας Μανιάρας

Πριν μερικές δεκαετίες, κάποιοι είπαν, θα σας φτιάξουμε ναυπηγεία-διαλυτήριο πλοίων στα πευκάκια, να έχετε να δουλεύετε. Η πόλη ένοιωσε τον κίνδυνο για την θάλασσα, τα πευκάκια, ένα διαμάντι στον ορίζοντά της και έτσι την γλιτώσαμε τότε.
Αργότερα, κάποιοι είπαν, ότι θα γκρεμίσουν το ιστορικό κτίριο Παπαστράτου και θα στήσουν εκεί ένα «μοντέρνο» κτίριο από μπετόν-μέταλλο-γυαλί να στεγάζει τουρίστες, να αγναντεύουν την παραλία , τον Παγασητικό, και τα πευκάκια. Η πόλη αντέδρασε και τα κατάφερε. Αργότερα ιδρύθηκε εκεί το Πανεπιστημιακό συγκρότημα Παπαστράτου. (στο Υ.Γ.2 μία παρατήρηση)
Σήμερα, κάποιοι λένε, ότι θα στήσουν μία θαλάσσια και χερσαία βιομηχανία, μεταφοράς και επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου, στα Πευκάκια.
Πουθενά στον κόσμο πια, αυτές οι επικίνδυνες και έντονα οχλούσες βιομηχανικές λειτουργίες, δεν χωροθετούνται στις πόλεις.
Σε ότι μας αφορά, ο λειτουργικός κύκλος της θαλάσσιας υποδομής, απέχει από την συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου και το ΞΕΝΙΑ μόνο 680 μέτρα !! Η χερσαία απέχει από το σχέδιο Ν. Παγασών μόνο 500μ.!! και πατά μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο !!.
Είναι ανατριχιαστικό. Βάζουν την εγκατάσταση LNG μέσα στην πόλη !!
<<Για σύγκριση, στην Αλεξανδρούπολη, η εγκατάσταση LNG, θα γίνει 17 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη.!! Προβλέπονται (ΜΠΕ) μεγάλοι όγκοι αέριων ρύπων, οξείδια του Αζώτου, μονοξείδιο άνθρακα, διοξείδιο άνθρακα CO2> 112.000 τόνους >>.
Η επιλογή των Πευκακίων, είναι χαλκάς στη μύτη της πόλης, με προβλήματα :
– Υποβάθμιση της φυσικής ομορφιάς του θαλάσσιου ορίζοντα, ακυρώνοντας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας. – Δυσχεραίνεται η λειτουργία του λιμανιού, στην είσοδο και έξοδο των πλοίων. – Ρύπανση της ατμόσφαιρας και της θάλασσας, κυρίως από την λειτουργία της εγκατάστασης, αλλά και την συντήρηση-καθαρισμό της υποδομής και των τάνκερ. – Μεγάλη επικινδυνότητα για τους κατοίκους και την πόλη, από πιθανό ατύχημα ανάφλεξης και έκρηξης, λόγο της άμεσης γειτνίασης με την μονάδα LNG.
Τελικά: Βόλος τουριστικός προορισμός, ή Βόλος σκουπιδότοπος για κάθε χρήση ;
Ωστόσο είναι τόσο πρόχειρα στημένο αυτό το επικοινωνιακό σόου για το LNG, που μάλλον δείχνει ότι πρόκειται για ένα ακόμη παραμύθι του Πινόκιου. Μακάρι !! Αλλά επειδή σαυτόν το τόπο τελευταία, πολλά κακά συμβαίνουν, η πόλη με γνώση και ετοιμότητα θα καταφέρει, να διώξει και αυτόν τον κίνδυνο

Υ.Γ.1 Στην Αλεξανδρούπολη στην μονάδα LNG προβλέπονται από την σύμβαση, ενενήντα (90) μόνιμες θέσεις εργασίας, κατά την πλήρη λειτουργία της μονάδας.
Υ.Γ.2 Με όραμα, σχέδιο και δουλειά, στήθηκε ο σύγχρονος Βόλος, μετά την μεταπολίτευση. Σήμερα στασιμότητα και θολό μέλλον. Είναι μεγάλο θέμα, άλλης συζήτησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.