«Επιβολή διπλής φορολογίας η ανταποδοτικότητα στις δημοτικές υπηρεσίες»

Του Ριζόπουλου Απόστολου, μέλους της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου έχει καταρτιστεί σύμφωνα τις αντιλαϊκές δημοσιονομικές ρυθμίσεις, το θεσμικό πλαίσιο, και με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018- 2020. Διατηρούνται και από την σημερινή κυβέρνηση όλοι οι αντιλαϊκές διατάξεις που διέπουν την λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης Ι) και προστίθενται νέες, για την δήθεν «κυβερνησιμότητα» των Περιφερειών και Δήμων, όπως η κατάργηση της απλής αναλογικής και του δικαιώματος της καταψήφισης του προϋπολογισμού.
Οι αντιδραστικές αλλαγές, που προωθούνται εδώ και μια εικοσαετία στην τοπική διοίκηση, έχουν στόχο την λεγόμενη «αυτοτελή» λειτουργία των δήμων, δηλαδή την μείωση της χρηματοδότησης από τον Κ.Π. και την αύξηση της ανταποδοτικότητας, της διπλής ουσιαστικά φορολογίας προς τα λαϊκά στρώματα για την εξασφάλιση περισσότερων πόρων – απελευθέρωση κεφαλαίων για την πολύμορφη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων. Σ’ αυτό εντάσσεται και η λεγόμενη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από το κράτος, τομέων όπως της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, διασπώντας τον ενιαίο χαρακτήρα τους, καταργώντας τη δωρεάν παροχή τους και ανοίγοντας το πεδίο δράσης σε ιδιώτες, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ.
Στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2020 αποτυπώνονται αυτοί οι σχεδιασμοί. Από τη μια φοροαπαλλαγές, προνόμια και οι κάθε είδους συνεισφορές που εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά κέρδη, την καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία και, από την άλλη, η φοροληστεία σε βάρος του λαού, που καλείται να σηκώσει το 94% των φορολογικών εσόδων, με δραματικές περικοπές ταυτόχρονα σε δαπάνες στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, στις υποδομές που έχει ανάγκη ο λαός και στην τοπική διοίκηση. Από το ΑΕΠ ύψους 197,3 δισ. και τα 52,16 δισ. φορολογικά έσοδα το 2020 προβλέπονται μόνο 2,7 δις € για την τοπική διοίκηση, συνεχίζοντας τη χρόνια υποχρηματοδότηση των δήμων, που αγγίζει το – 60%.
Μεγάλο θύμα των αντιδραστικών αλλαγών στην τοπική διοίκηση είναι και οι εργαζόμενοι. Στην πραγματικότητα έχουν σταματήσει οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι ανάγκες καλύπτονται με συμβασιούχους με πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα. Αποτέλεσμα είναι η ελλείψεις σε προσωπικό, η ανακύκλωση της ανεργίας, η υποβάθμιση και η παραχώρηση των υπηρεσιών σταδιακά σε ιδιώτες και εργολάβους, όπως έκανε η δημοτική αρχή Βόλου με τον ηλεκτροφωτισμό, το leasing με τα απορριμματοφόρα κι άλλες υπηρεσίες.
Ταυτόχρονα το σύστημα έχουν νομοθετήσει ένα ολόκληρο μηχανισμό ελέγχου και ένα κατασταλτικό πλαίσιο για την εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής στην τοπική διοίκηση, όπως π.χ. η εποπτεία από το Οικονομικό Παρατηρητήριο.
Η Ν.Δ παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς, μειώνοντας την κρατική χρηματοδότηση, αυξάνοντας την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, ιδιωτικοποιώντας την διαχείριση και αποκομιδή απορριμμάτων, εμπορευματοποιώντας γη – υποδομές – πόρους, συμβάλλοντας στη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων, στην επέκταση της “κοινωνικής οικονομίας” σε τομείς της κοινωνικής μέριμνας. Θα προωθήσει ταυτόχρονα νέες αντεργατικές ανατροπές και στους δήμους (αξιολόγηση, κινητικότητα, επέκταση της μερικής απασχόλησης, κ.ά).
Και στον προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής Βόλου για το 2020, που συμφωνεί με την παραπάνω πολιτική, καταγράφονται τα εξής: Στα τακτικά έσοδα το 50% αποτελούν οι λεγόμενοι «ίδιοι πόροι» που το μεγαλύτερο ποσό προέρχεται από τα ανταποδοτικά τέλη και φόρους (περίπου 16 εκ. €) και που παραμένουν σταθεροί στο ύψος τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι το λαϊκό εισόδημα έχει μειωθεί δραματικά. Οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που σήμερα σηκώνουν όλα τα φορολογικά βάρη στο επίπεδο του κρατικού προϋπολογισμού, καλούνται να ξαναπληρώσουν στο δήμο υπηρεσίες που θα έπρεπε να απολαμβάνουν δωρεάν. Εκεί εστιάζεται και η κριτική μας στη δημοτική αρχή Βόλου, όπως και στις προηγούμενες, που αντί να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη και τους φόρους, καυχιέται ότι επενδύει τους πόρους αυτούς για έργα που έπρεπε να καλύπτονται με δαπάνες του Κ.Π. Μάλιστα διοχετεύει, μέσα από ένα γενικευμένο σύστημα εργολαβιών, εκατομμύρια σε επιχειρηματίες.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα έργα που κατασκευάζονται από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ και τα οποία έχουν προσανατολισμό την εξυπηρέτηση τω επενδυτικών αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του λαού. Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ (2014- 2020) για τη «βιώσιμη αστική ανάπλαση» προγραμματίζονται έργα μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Απουσιάζουν παντελώς έργα πολιτικής προστασίας. Για την πυροπροστασία σε τεράστια έκταση που έχει ο δήμος (387τ.χμ.) προβλέπεται το ποσό των 90.000 € για το 2020 και συνολικά μόνο 180.000 € με χρήματα ΠΟΕ. Απουσιάζουν η αντισεισμική θωράκιση και ο έλεγχος δημόσιων κτιρίων, σχολείων, παιδικών σταθμών, απαλλοτριώσεις ελεύθερων χώρων, η κατασκευή σχολικών κτιρίων και άλλων σχολικών υποδομών, έργα για φοιτητική μέριμνα, έργα για την ανάπλαση των περιφερειακών ενοτήτων, κ.τ.λ
Ταυτόχρονα προωθούνται η κοινωνική επιχειρηματικότητα (ΚΟΙΝΣΕΠ), με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να παραδίδονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην υποβάθμιση και στην έξαρση της ανταποδοτικότητας. Στήνονται επίσης και άλλες δόμες: γραφεία διευκόλυνσης, Job Center, Κοινωνικών Δομών, Κοινωνικής Υποστήριξης και άλλα τέτοια, στα πλαίσια της δήθεν «κοινωνικής πολιτικής », που απευθύνονται στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα, παραπέμποντας την ικανοποίηση στοιχειωδών τους αναγκών, στη «φιλανθρωπία» του συσσιτίου και στα ψίχουλα του κοινωνικού παντοπωλείου, υλοποιώντας τις οδηγίες της Ε.Ε. για τη διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, στην οποία έχουν καταδικάσει με τα αστικά κόμματα χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.
Ακόμη ένα εντυπωσιακό στοιχείο στον προϋπολογισμό είναι οι παλιότερες οφειλές, προηγούμενων οικονομικών ετών. Αγγίζουν το τεράστιο ποσό των 30 εκ.€! Η δημοτική αρχή Βόλου βάζει το «μαχαίρι στο λαιμό» για την είσπραξη τους από φτωχά λαϊκά στρώματα, που απειλούνται ακόμη και με πλειστηριασμούς για χρέη πάνω από 500 €, τη στιγμή που μεγάλες επιχειρήσεις έχουν βρει ασυλία.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές στους δήμους, αντίθετα με τις άλλες παρατάξεις – μειοψηφίες, που ήταν «άφωνες» κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του δήμου, αποδεικνύοντας τη συμφωνία τους με το αντιδραστικό περιεχόμενο των αναδιαρθρώσεων που προώθησαν τα κόμματα που τις στήριξαν στην Τ.Δ.
Καλούμε τα λαϊκά στρώματα να πιστέψουν στη δύναμή τους, στο δίκιο τους, να διευρύνουν τις απαιτήσεις τους. Να διεκδικήσουν την εξασφάλιση από τον Κ.Π. όλων των αναγκαίων πόρων και των οφειλόμενων για την Τ.Δ, να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά την τοπική διοίκηση πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Την εξασφάλιση δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών με επαρκή και άμεση στελέχωση της λειτουργίας τους με μόνιμους εργαζόμενους όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ, των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Να απαιτήσουν τη γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία και τη λειτουργία ενός αποκλειστικά Δημόσιου Δωρεάν συστήματος στους βασικούς κοινωνικούς τομείς (υγείας-πρόνοιας, παιδείας), που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, σταματώντας τη μεταφορά τους στην Τοπική Διοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει υποβάθμιση και μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.