Έξω από το μνημόνιο; Έτσι όπως τα έκαναν εγώ προτιμώ μέσα….

Γράφει ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης

Ο Έλληνας δυστυχώς είναι ένας πολίτης που δεν παίρνει στα σοβαρά τα νούμερα. Του φαντάζουν ξένα, πολύ σοβαρά και λίγο άκαμπτα. Το γεγονός αυτό κάνει εμάς που ασχολούμαστε με αυτά να είμαστε μία μικρή θα έλεγα μειοψηφία. Στις πολιτικές επιλογές των περισσότερων μπαίνει πιο πολύ η εικόνα και το θυμικό και έτσι καταλήγουμε να έχουμε πολιτικούς σαν το Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχουν και άλλοι που την δουλειά τους δεν την έκαναν σωστά όμως αυτούς τους δύο δεν τους φτάνει κανένας.

Όλη η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από τα μνημόνια και διοργανώνει φιέστες όπως αυτή του Ζαππείου με γραβάτες και κορδέλες και διατυμπανίζει αυτές τις ημέρες για την επιτυχία της. Η κυβέρνηση που θα έσκιζε τα μνημόνια με ένα άρθρο, ένα νόμο και ντάλα μεσημέρι, γιατί ο Ελληνάρας πρωθυπουργός μας, έκανε εξαγγελίες καφενείου. Ούτε ο λαϊκιστής Ανδρέας δεν τον φτάνει στις εξαγγελίες…. Να υπενθυμίσω, ότι το μικρό 0.4% που ήταν και ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, έγινε 4% το 2017 που φυσικά δεν είναι ματωμένο επειδή είναι του Αλέξη και των συντρόφων του… Αυτός είναι ο οικονομικός αναλφαβητισμός του Έλληνα και φυσικά η απόδειξη ότι οι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστεροί και όχι βλάκες….

Βγαίνουμε από τα μνημόνια και το κέρδος της χώρας ποιο είναι; Οι αφελής καθώς και οι πιστοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ λένε για τους «βαθμούς ελευθερίας» των Ελληνικών κυβερνήσεων. Οικονομικά αναλφάβητοί και εξηγώ τι περιλαμβάνει η μεταμνημονιακό περιβάλλον που κατάφερε να δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση:
1. Μείωση του αφορολογήτου
2. Αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες λόγω της « μη αφαίρεσης» των εργοδοτικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα
3. Αύξηση του ΕΝΦΙΑ λόγω των νέων τιμών ζώνης
4. Μείωση των συντάξεων
5. Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και μετά στο 2,2% μέχρι το 2060
6. Τριμηνιαίοι έλεγχοι από τους θεσμούς

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος, καθώς η χώρα έχει δεσμεύσει την κρατική περιουσία της για 99 χρόνια με πρωτεργάτη την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που ούτε ο Βαρουφάκης δεν έπρεπε να εμπιστευτεί κατά τα λεγόμενα του ίδιου του πρώην υπουργού οικονομικών. Η χώρα μας πλέον θα δανείζεται με κριτήρια της αγοράς χρήματος και μόνο όντας αριστεροί ως ιδεολογία και αφού οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν ήθελαν να δανείζουν μία χώρα με 0,9% όταν οι αγορές την δανείζουν με 4+%, σε απάντηση των οικονομικά αναλφάβητων ότι οι ξένοι μας ήθελαν υποχείριο τους. Εμείς τα κάναμε έτσι, τα λουζόμαστε και φυσικά η ευθύνη είναι κυρίως της σημερινής κυβέρνησης που από την αντιπολιτευτική της στάση μέχρι τώρα δεν άφησε να γίνει καμία ουσιώδη μεταρρύθμιση εκτός από την αλλαγή φύλου ενός ανθρώπου και φυσικά το γάμο ομοφυλοφίλων και την ιατρική και εμπορική χρήση της κάνναβης… Μιλάμε για τεράστιο προοδευτισμό στην Ελληνική οικονομία και διοίκηση…

Έτσι καταλήγοντας, προτιμώ να έχω μνημόνια μέχρι το θάνατο του Highlander, αφού τουλάχιστον τα μνημόνια έλεγχαν τον πολιτικό λαϊκισμό της σημερινής κυβέρνησης, είχαν μεν μέτρα που υπάρχουν και τώρα ενώ μας δάνειζαν και με επιτόκια κάτω από 1%. Είναι προφανές λοιπόν ότι κανένας δεν πρέπει να πανηγυρίζει αλλά κυρίως πρέπει όλοι οι Έλληνες πολίτες να σκεφτούμε τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει και κυρίως να ψηφίζουμε με μυαλό και σκέψη ώστε μία ημέρα η χώρα μας να είναι πραγματικά οικονομικά ανεξάρτητη.

* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ και καθηγητής-επιχειρηματίας στην εταιρεία Διακρότημα.
Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τα χρηματοοικονομικά-διοίκηση καθώς και στο marketing management ενώ μεταξύ άλλων έχει πιστοποίηση σε IFRS λογιστικά πρότυπα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.