Για την Προοδευτική Συμπαράταξη της Νέας Εποχής

Γράφουν οι Αντώνης Ελευθεριάδης* και Άκης Καλαμαράς*

Διακρίνοντας στην Ευρώπη την άνοδο του εθνικισμού και του ρατσισμού αλλά και την αμφισβήτηση της ίδιας της ύπαρξης της ΕΕ, τα βλέμματα της δημοκρατικά σκεπτόμενης κοινωνίας είναι στραμμένα προς το προοδευτικό χώρο. Είναι χαρακτηριστικό, πως στο δημόσιο διάλογο, οι απαιτήσεις και οι αγωνίες των πολιτών για δημοκρατική λύση στα ζητήματα που απασχολούν το παρόν και το μέλλον των κοινωνιών, σχετίζονται με το τι διεργασίες δρομολογούνται στους πολιτικούς χώρους της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων. Αντιθέτως, η συντηρητική παράταξη, μετά και τη διολίσθηση μέρους της προς την Ακροδεξιά, αποτελεί κυρίαρχα τον πολιτικό εκφραστή των οικονομικών ελίτ, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για τα αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα του καταλογίζονται, τόσο από τους άσπονδους φίλους της άλλης Αριστεράς όσο και από το φερόμενο ως κεντροαριστερό ΚΙΝΑΛ, αποτελεί σήμερα το βασικό πυλώνα του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. Ζητήματα, όπως, της ιθαγένειας, του συμφώνου συμβίωσης και της συμφωνίας των Πρεσπών, αποδεικνύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την πολιτική δύναμη που τολμάει να συγκρουστεί με κατεστημένες συντηρητικές αντιλήψεις και με εθνικούς μύθους, δίνοντας καθημερινά τη μάχη απέναντι στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία της αντιπολίτευσης.
Το 2019, ως μια εκλογική χρονιά, αποτελεί μια ιστορική καμπή που θα κρίνει τη πορεία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Μπροστά στα κρίσιμα διακυβεύματα της νέας εποχής, απαιτείται να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε μια νέα πολιτική συνεννόηση ανάμεσα στις δυνάμεις που στέκονται στον αντίποδα του ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού. Η άνοδος του εθνικισμού και του ρατσισμού μπορεί να αποτελούν την αφορμή για διάλογο, αλλά ο συνεκτικός ιστός οφείλει να είναι το κοινό μας όραμα για την Ελλάδα του 2021 στην Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Είναι αυτονόητο, πως η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, πρέπει να αποφύγει τις παθογένειες του παρελθόντος και να οικοδομηθεί πάνω σε στέρεες προγραμματικές βάσεις. Οι διεθνείς αλλαγές, οι μεταβάσεις του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, η κλιματική αλλαγή και τα νέα πρότυπα εργασίας είναι τα πεδία διαλόγου που έχουμε τη δυνατότητα προβληματιστούμε γόνιμα και να συνθέσουμε απόψεις με γνώμονα το συμφέρον των πολλών. Οι κοινωνικές ανισότητες, οι τεχνολογικές αλλαγές και η οικονομία της γνώσης για παράδειγμα, είναι τα θέματα όπου πρέπει να υπάρξει ένας διαρκής διάλογος ανάμεσα σε όλους όσους θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, από τη ριζοσπαστική αριστερά μέχρι το μετριοπαθές κέντρο.
Η ποιότητα του πολιτικού συστήματος, το κοινωνικό κράτος και η δίκαιη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς είναι ορισμένες από τις βασικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό και στην προοδευτική παράταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και έχει εδραιωθεί στην ηγεμονία του προοδευτικού χώρου, απευθύνει εδώ και καιρό σταθερά, κάλεσμα για ειλικρινή διάλογο, υπερβαίνοντας τις αγκυλώσεις του χθες, με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες των πολλών και την Ελλάδα του αύριο.
Οφείλουμε, ως προοδευτικός χώρος, να υπερβούμε τις δομές του παρελθόντος και να δομήσουμε ένα νέο κινηματικό, προοδευτικό, δημοκρατικό μέτωπο. Ο Ρίτσαρντ Μπάκμινστερ Φούλερ Αμερικανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής και ένας από τους σημαντικότερους νεωτεριστές του 20ού αιώνα, έθετε ότι για να αλλάξεις την υπάρχουσα πραγματικότητα δεν πρέπει να αλλάξεις απλά κάτι, αλλά να χτίσεις ένα νέο μοντέλο που θα κάνει το παλιό απαρχαιωμένο. Χρειαζόμαστε μια παράταξη που θα θέσει τον άνθρωπο ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής, όπου η παρουσία του θα καθορίζει την πορεία των γεγονότων, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία με σκοπό την εδραίωση της καθολικής και άμεσης συμμετοχή.
Ο αριστερός προοδευτικός προγραμματικός λόγος επιδιώκει να συσπειρωθούν οι κοινωνικές δυνάμεις που διαδηλώνουν σε όλη την Ευρώπη και νιώθουν αποκλεισμένες από το υφιστάμενο γραφειοκρατικό κατεστημένο. Η προοδευτική παράταξη δεν μπορεί να χαρίσει τους νέους, τους εργαζόμενους και όσους ζουν στο περιθώριο, στην ακροδεξιά. Στις επερχόμενες εκλογικές μάχες του 2019 έχουμε μόνο μία επιλογή, να νικήσουμε.

*Αντώνης Ελευθεριάδης
Mέλος ΔΣ του ΟΣΕΘ
Τραπεζικό στέλεχος, πιστοποιημένος στην
παροχή επενδυτικών συμβουλών

*Άκης Καλαμαράς
Υπ. Διδάκτωρ Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας,
Πολεοδομίαςκαι Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Παν. Θεσσαλίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.