Η ανάγκη αλλαγής – επικαιροποίησης αλλά και τήρησης του καταστατικού του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Ν.Ιωνίας

Γράφει ο Δημήτρης Κανελλής*

Όταν οι εποχές αλλάζουν και οι ανάγκες εξελίσσονται, είναι σημαντικό να τις παρακολουθούμε, για να μην μένουμε πίσω. Το ίδιο ισχύει και για τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας. Είναι σημαντικό λοιπόν το καταστατικού της Πρωτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των εμπόρων της πόλης μας, του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Ν.Ιωνίας, να αλλάξει και να εκσυγχρονιστεί. Κάτι τέτοιο έχει να γίνει από 1972!
Από την πλευρά μου τόσο εγώ όσο και η ομάδα που συμμετέχω, “Έμποροι Ενάντια στην Κρίση”, το ζητάμε από την πρώτη στιγμή της συμμετοχής μας στο ΔΣ του ΕΣΒ, από τον Ιούνιο του 2014. Γιατί σε ορισμένα σημεία το υπάρχον καταστατικό του συλλόγου είναι παρωχημένο κι ασαφές και σε ορισμένα άλλα ξεπερασμένο. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί, ότι παρ’ όλα τα παραπάνω, ότι η βασική δομή και λογική του καταστατικού είναι σε σωστή κατεύθυνση.
Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό, στη συνέλευση που έχει καλεστεί από το ΔΣ την Τετάρτη 29/05/2019 στο Επιμελητήριο στις 18.00, να υπάρξει μαζική προσέλευση των μελών του ΕΣΒ. Άλλωστε η αλλαγή καταστατικού είναι μια από τις κορυφαίες διαδικασίες ενός συλλόγου. Γι’ αυτό δίνεται ιδιαίτερη σημασία από το καταστατικό κι απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και πλειοψηφία του 75% των παρόντων μελών (είτε η συνέλευση είναι τακτική, είτε είναι εξ’ αναβολής).
Επίσης είναι σημαντικό και το νέο καταστατικό με τις όποιες τροποποιήσεις να διαφυλάττει την εύρυθμη κι ομαλή λειτουργία του ΕΣΒ και των διαδικασιών του (ΔΣ, ΓΣ, εκλογές), όχι μόνο όταν η κατάσταση είναι ομαλή αλλά ακόμα κι όταν επικρατούν έκτακτες κι έκρυθμες καταστάσεις. Για το λόγο αυτό η γενική κατεύθυνση του καταστατικού οφείλει να ενθαρρύνει, να ενισχύει και να διαφυλάττει την όσο πιο ενεργή συμμετοχή και των απλών μελών του Συλλόγου. Να υπερασπίζεται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του Συλλόγου (κυρίως από το ανώτερο όργανό του που είναι η Γενική Συνέλευση) αλλά και προάγει το σεβασμό στη διαφορετική άποψή καθώς επίσης και τη δυνατότητα έκφρασης των μειοψηφιών. Κυρίως όμως είναι σημαντικό να δημιουργεί το πεδίο για πλήρη διαφάνεια στις αποφάσεις όλων των οργάνων και να μη δημιουργεί στεγανά μεταξύ εκλεγμένων εκπροσώπων κι απλών μελών του ΕΣΒ.
Η συγκυρία αυτή αποτελεί επίσης μια χρυσή ευκαιρία να υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή των μελών του ΕΣΒ στη συνέλευση αυτή κι έτσι να γίνει μια αρχή (χρειάζεται βέβαια συνεχής προσπάθεια) προκειμένου να σπάσει ένα κλίμα αδιαφορίας και απογοήτευσης που τείνει να κυριαρχήσει στα μέλη του ΕΣΒ, για διάφορους λόγους.
Εκτός όμως από την ανάγκη αλλαγής του καταστατικού, υπάρχει και η ανάγκη για την τήρησή του.
Είναι σημαντικό να ακολουθείται το πνεύμα του καταστατικού κι αυτό να μην κουρελιάζεται όποτε δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένες λογικές και καταστάσεις. Με βάση τα παραπάνω είναι υποχρέωση του κάθε μέλους του ΕΣΒ να το τηρεί και να το σέβεται αλλά κι όταν υπάρχει καταπάτησή του να το υπερασπίζεται. Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν αντικαταστατικές πρακτικές και συμπεριφορές ειδικά από τα μέλη της Διοίκησης του ΕΣΒ.
Είναι σημαντικό λοιπόν το καταστατικό να αλλάξει με βάση της δημοκρατικές διαδικασίες που το ίδιο προβλέπει (κι όχι δια περιφοράς όπως προτάθηκε στο παρελθόν από τη διοίκηση του ΕΣΒ), να γίνει ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος κατά τη διάρκεια της καταστατικής ΓΣ, χωρίς αποκλεισμούς και στο τέλος να επιτευχθεί η πολυπόθητη σύνθεση απόψεων που θα εξασφαλίσει και το αναγκαίο πλειοψηφία του 75% επί των παρόντων.
Από την πλευρά μας ως Έμποροι Ενάντια στην Κρίση, θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει στην κατεύθυνση αυτή, όπως κάνουμε τόσο καιρό τώρα.

• Μέλος ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Ν.Ιωνίας
και μέλος της ομάδας Έμποροι Ενάντια στην Κρίση

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.