Οι αιφνίδιοι θάνατοι στη Μαγνησία και ο ρόλος της Πολιτείας

Γράφει η Κατερίνα Πατσογιάννη, μέλος ΠΕ Νέας Δημοκρατίας

Η λίστα των αιφνίδιων θανάτων στην περιοχή της Μαγνησίας μεγαλώνει. Για οχτώ νέους συνανθρώπους μας το τελευταίο μήνα, κόπηκε απροσδόκητα το νήμα της ζωής, ύστερα από ανακοπή καρδιάς, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειες τους. Μέρα παρά μέρα γινόμαστε κοινωνοί μιας ακόμα τραγική ιστορίας με την ίδια τραγική διαδρομή και κατάληξη.

Η ειρωνεία είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο επιστημονικός κλάδος της καρδιολογίας έχει σημειώσει τεράστιες προόδους. Η χρήση νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και τη θεραπεία, η νέα γενιά φαρμάκων, τα υπερσύχρονα ιατρικά εργαλεία και οι νέες επεμβατικές μέθοδοι, έχουν σημειώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας που οφείλονται σε καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Στην περιοχή της Μαγνησίας ασκούν το λειτούργημα της ιατρικής εξαιρετικοί επιστήμονες, που συνεχώς ενημερώνονται για τις σύγχρονες εξελίξεις στην καρδιολογία και μάλιστα καταγράφεται και σημαντική δραστηριότητα στον ερευνητικό τομέα από Βολιώτες καρδιολόγους. Η Καρδιολογική Κλινική του Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, εκσυγχρονίζεται και βελτιώνει εντυπωσιακά την παροχή των επιστημονικών της υπηρεσιών, παρά την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Παρόλα αυτά, οι αιφνίδιοι θάνατοι νέων ανθρώπων συνεχίζονται. Και είναι άδικο. Άδικο για εκείνους που φεύγουν πρόωρα από τη ζωή και για τους ανθρώπους που αφήνουν πίσω. Αλλά είναι και άδικο και για έναν άλλο λόγο. Γιατί τελικά τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν φτάνουν μέχρι τον πολίτη.

Ανάμεσα στον επιστήμονα και τον άνθρωπο, δυστυχώς, παρεμβάλλεται ένα αδύναμο κράτος. Ένα κράτος δυσκίνητο που υποχρεούται να αποκτήσει αντανακλαστικά, να εκσυγχρονιστεί, να λειτουργήσει με τους όρους του σήμερα.

Η Πολιτεία, κεντρικά και τοπικά, με αφορμή τα τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημερών, θα πρέπει συντονισμένα και άμεσα να απαντήσει στο γιατί χάθηκαν τόσες ζωές. Στο εάν συντρέχουν κάποιοι ειδικοί λόγοι που σχετίζονται με τους αιφνίδιους θανάτους στην περιοχή. Και φυσικά να ασχοληθεί επισταμένα με την πρόληψη. Τη συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, για τις νέες σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την προστασία της υγείας τους και εν τέλει της ίδιας τους της ζωής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.