Η Επόμενη Μέρα

Του Θάνου Νιφόρου*

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα τελευταία 4,5 χρόνια σε ιδεολογική και υβριδική αναχρονιστική βάση, δεν ενθάρρυνε τις μεγάλες επενδύσεις, κυρίως ξένων επιχειρήσεων, αλλά τις υπονόμευσε, ενώ κωλυσιεργούσε και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

Με την επόμενη μέρα των εκλογών, να έχει επιβεβαιώσει το «ελληνικό σπόρ» της αποχής με το ιστορικό 44%, τη διαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ και σε πολιτική παρένθεση αναζητώντας ένα νέο πολιτικό βηματισμό, το ΚΙΝΑΛ να κλείνει το μάτι, με τη ΜεΡΑ25 ακατανόητη, και τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στο χρονοντούλαπο με τους εφιάλτες, ο κοινωνικός Φιλελευθερισμός της κεντροδεξιάς παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, έχει πετύχει μια ιστορική νίκη που της αξίζει και μια ισχυρή εντολή που απαιτείται, για να εφαρμόσει ένα τεκμηριωμένο πρόγραμμα 16 πυλώνων βιώσιμης ανάπτυξης κοινωνική συνοχής και ασφάλειας, για ισχυρή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της Ελληνικής οικογένειας και της παιδείας με ξεκλείδωμα των επενδύσεων στο τουρισμό και ναυτιλία, στον πρωτογενή τομέα στην ενέργεια με περιβαλλοντική ευαισθησία, στην έρευνα και τεχνολογία, στο logistics και στις κατασκευές, με περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα και δικαιότερη φορολογία και ενίσχυση της αξίας της ακίνητης περιουσίας και εν γένει της μεσαίας τάξης αλλά και όλων των Ελλήνων.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα τελευταία 4,5 χρόνια σε ιδεολογική και υβριδική αναχρονιστική βάση, δεν ενθάρρυνε τις μεγάλες επενδύσεις, κυρίως ξένων επιχειρήσεων, αλλά τις υπονόμευσε, ενώ κωλυσιεργούσε και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. Αντ’ αυτού κατά τη διάρκεια της θητείας της η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών εκτινάχθηκε στο 80%, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μεταφέρονται στο εξωτερικό ή να ωθούνται στην παραοικονομία.

Επίσης, δεν εκτίμησε σωστά τις ανισορροπίες της δημοσιονομικής προσαρμογής υπήρξε δισταγμός στην έγκαιρη υιοθέτηση μέτρων για τη μείωση του χρέους από την Ευρωομάδα, με αποτυχία να προβλεφθεί πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος της λιτότητας στο ΑΕΠ και δέχθηκε δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές υψηλότερους από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί ενώ δόθηκε έμφαση στην αρχή κυρίως στις αυξήσεις της φορολογίας και λιγότερο στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ως αποτέλεσμα ενισχύθηκε και δημιουργήθηκε νέο

• Υψηλό απόθεμα κόκκινων δανείων
• Υψηλό δημόσιο χρέος
• Έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και αρνητική καθαρή διεθνής επενδυτική θέση
• Αργό ψηφιακό μετασχηματισμός της οικονομίας
• Υψηλό ποσοστό ανεργίας
• Δημογραφικό πρόβλημα με έντονη μείωση του πληθυσμού
• Επενδυτικό κενό
• Επιχειρηματικό περιβάλλον που δεν είναι φιλικό προς τις επενδύσεις

Εκτός συνόρων, δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, καθώς σήμερα 8 Ιουλίου πραγματοποιείται Eurogroup με την Ελλάδα να είναι στην ατζέντα με σκοπό να στείλει τα δικά του μηνύματα και με προοπτική τα stress tests του 2020 για τις συστηματικές τράπεζες θα αποτελέσουν την ατζέντα των πρώτων εκ του σύνεγγυς επαφών που θα έχει αύριο Τρίτη 9 Ιουλίου, με την εποπτεία, τη διοίκηση της ΤτΕ και τους Έλληνες τραπεζίτες, ο νέος επικεφαλής του SSM, Andrea Enria

Η εμπιστοσύνη των εταίρων θεωρείται απαραίτητη ώστε να καλλιεργηθεί το έδαφος για την επανεξέταση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων και να στηριχθεί το “ξεκλείδωμα” των πηγών χρηματοδότησης της οικονομίας. μέσω της μείωσης των NPEs των τραπεζών, της επιτάχυνσης της εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών και της πλήρης άρσης των capital controls, τα οποία και έχουν αποτελέσει σημαντικό αντι-κίνητρο για τις ξένες επενδύσεις.

Η επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές για έναν χαμηλότερο στόχο, του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτι το οποίο είναι πιθανό να πετύχει η Νέα Δημοκρατία κρίνεται από τη τολμηρή, μεταρρυθμιστική δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της ανάπτυξης.

Η θετική εξέλιξη των παραπάνω θα οδηγήσει σε ταχεία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης έτσι ώστε να εισέλθουν στην Ελληνική αγορά ομολόγων μακροπρόθεσμα διεθνή κρατικά επενδυτικά ταμεία τα οποία θα αντικαταστήσουν τα κερδοσκοπικά Hedge Funds, θα πιέσει ακόμα παρακάτω το κόστος δανεισμού και των επιχειρήσεων αλλά και του Ελληνικού δημοσίου μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου το οποίο αποτελεί σημεία αναφοράς για την διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Η Ελλάδα σήμερα δυστυχώς είναι μια μικρή οικονομία (184 δισ. ευρώ το ΑΕΠ το 2018) με σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες μακράς πνοής και κάθε 1 δισ. ευρώ που εισέρχεται στη χώρα από άμεσές και έμμεσες ελληνικές και ξένες επενδύσεις θα κάνει τη διαφορά για την αύξηση του ΑΕΠ.

Εκτιμώ, ότι πολύ σύντομα η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς, θα συγκλίνει με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά επιτόκια, ίδια διάρκειας καθώς και η έως σήμερα πορεία των ομολόγων δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας πως μπορεί να δρομολογηθεί μία νέα έξοδος στις αγορές ενισχύοντας τις Ευρωπαϊκές αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

* Ο Θάνος Νιφόρος είναι οικονομολόγος, έχει διατελέσει στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής στην ΕΤΕΒΑ και εργαστεί για χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και επενδυτικά γραφεία στην Αθήνα και Νέα Υόρκη, ως οικονομικός αναλυτής και στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής. Έχει διατελέσει συνεργάτης της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας Overseas Private Investment Corporation με έδρα τη Ουάσιγκτον, συνεργάτης των Ηνωμένων Εθνών για την υποστήριξη των Αρχών για τις Υπεύθυνες Επενδύσεις, επενδυτικός σύμβουλος Υπουργών με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων και είναι συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου καθώς και στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Forum Eλληνικής Καινοτομίας & Στρατηγικής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.