Η πραγματικότητα και η εικονική πραγματικότητα

*Του Γιώργου Ινεπολόγλου

Η φυσική είναι μία από τις περισσότερο ολοκληρωμένες επιστήμες που έχει να επιδείξει η ανθρώπινη διανόηση που μας έδωσε παραδείγματα πραγματικότητας και εικονικής πραγματικότητας. Δεν υποτιμώ καμία επιστήμη εφ’ όσον τα συμπεράσματά της χρησιμοποιούνται χωρίς διαστρέβλωση, με την ακρίβεια που αναλογεί σε κάθε της συμπέρασμα. Όταν όμως αυτές οι έννοιες φτάνουν στα χέρια των πολιτικών τότε τα πράγματα διαφέρουν.
Θυμάμαι πολλά χρόνια πριν, όταν μελετούσα την υδραυλική μελέτη απορροής των υδάτων στον Κραυσίδωνα για να καταρρίψω τον μύθο των μαγικών λύσεων, οι μελετητές για την επικάλυψη του χειμάρρου έδιναν κίνδυνο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων στα επόμενα 100 χρόνια της τάξης περίπου 60-65%. Δηλαδή η επιστήμη προσδιόριζε τον πραγματικό κίνδυνο με το παραπάνω ποσοστό. Μέρος της πολιτικής ηγεσίας της πόλης μας, βρισκόταν σε εικονική πραγματικότητα και ενέκρινε την επικάλυψη αγνοώντας ή αδιαφορώντας για το ποσοστό επικινδυνότητας που όριζαν οι επιστήμονες. Το αφήγημα της λύσης του κυκλοφοριακού προβλήματος, μόνο με ένα δρόμο, ήταν τόσο δελεαστικό σε σημείο που οι πολιτικοί ηγέτες παράβλεψαν την επικινδυνότητα.
Η ιστορία της εικονικής πραγματικότητας βέβαια δεν σταματά στην μη λύση των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Συνεχίζεται και με πολλά άλλα αφηγήματα. Ο κάθε πικραμένος πολιτικός υπόσχεται μαγικές λύσεις που όταν τις εφαρμόσει αποδεικνύεται η αδυναμία του για την επίτευξη λύσεων. Από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις.
1. Εκπαίδευση: Η αύξηση κάποιων βάσεων εισαγωγής σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα δημιουργεί την εικονική πραγματικότητα των άριστων δημόσιων πανεπιστημίων. Τα ικανά όμως άτομα έστω και αν δεν πιάνουν την βάση θα εισέρχονται μόνο σε ιδιωτικά ιδρύματα, με το αζημίωτο βέβαια, γιατί εκεί δεν υπάρχουν βάσεις. Δεν συζητάω βέβαια για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κάλυψης των αναγκών. Είδαμε τα ίδια ποσοστά συνωστισμού που μας έδωσε η υπουργός, λόγω κορωνοϊού, 6 μαθητές στο Καστελόριζο, 28 στην Αθήνα, μέσος όρος 17 άρα δεν υπάρχει συνωστισμός.
2. Νοσοκομεία: Η συρρίκνωση του κρατικού συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας και η μετατροπή των νοσοκομείων σε ληξιαρχεία υπογραφής θανάτων είναι γεγονός. Την δουλειά των νοσοκομείων θα αναλάβουν οι ιδιωτικές κλινικές για όποιον έχει χρήματα. Για όποιον δεν έχει, δώσατε την λύση 1 επί 1 επί 2m . . . στον κούκο και αν δεν είσαι «ψέκι» σε χώρο παρθένο χωρίς δένδρα.
3. Κτηματολόγιο: Η μέχρι προ ολίγου δυνατότητα των πολιτών να διορθώσουν ανέξοδα τα λάθη στο κτηματολόγιο μετατράπηκε από αυτή την κυβέρνηση σε μπίζνα πληρωμής της κάθε αίτησης διόρθωσης, λόγω της άστοχης ίσως και εσκεμμένα λανθασμένης καταγραφής δεδομένων.
4. Δημόσιο: Η εικονική πραγματικότητα της δήθεν εξυπηρέτησης των πολιτών, με την εργασία των υπαλλήλων από απόσταση, δημιουργεί την έντεχνη συρρίκνωση του δημοσίου με πρόσχημα τον κορωνοϊό για να μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες σε ιδιώτες.
5. Συντάξεις πολιτών από ιδιωτικές ασφάλειες: Την πραγματικότητα την είδαμε όταν πτώχευσε η «Ασπίς Πρόνοια». Δεν θέλω να δω την εικονική πραγματικότητα.
6. Προστασία του πολίτη: Ονομάσατε τα σώματα ασφαλείας έτσι, για να παρέχουν προστασία στον πολίτη που αποτελεί εικονική πραγματικότητα. Αυτό που συμβαίνει είναι ο έλεγχος στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα πανεπιστήμια και η πραγματικότητα είναι οι κλοπές και οι δολοφονίες που διαδέχονται η μία την άλλη.
7. Κοντά σιμά η επέτειος δολοφονίας του Γρηγορόπουλου και όχι μόνο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ονομάζεται covid-19 για την τάξη και την συμμόρφωση και όχι για την προστασία από τον κορωνοϊό.
Επειδή δεν θα τελειώσω ποτέ σταματάω εδώ με μία παράκληση. Κάψατε με την ανικανότητά σας πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα χωρίς οι καιρικές συνθήκες να δικαιολογούν τέτοια καταστροφή. Εσείς βέβαια το θεωρείτε ικανότητα. Σας παρακαλώ μη ξεκινήσετε να διορθώνετε τίποτε. Οποιαδήποτε παρέμβασή σας θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά. Κανένας δεν είναι καλύτερος μάστορας από την φύση. Ρωτήστε τους κατοίκους των περιοχών αν ήθελαν να τους πυρπολήσετε και μετά να τους κάνετε καλύτερα από ότι ήταν. Δώστε την πραγματική αξία των χρημάτων που έχασαν στους παθόντες και όχι αντίδωρο στα τηλεοπτικά κανάλια για να εξευμενίσετε τα πλήθη. Η εικονική σας πραγματικότητα πλέον δεν μας συγκινεί. Άλλα λέτε και άλλα εννοείτε. Ως εδώ και μη παρέκει . . .οι εκκενώσεις σας είναι δικό σας πρόβλημα. Περάστε από το φαρμακείο για να τις λύσετε. Εμείς πιστεύουμε στον εθελοντισμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.