Οι προκλήσεις των γειτόνων και η ελληνική απάντηση

Από τον Γιώργο Καλτσογιάννη, μέλους Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

Το τελευταίο διάστημα οι προκλήσεις των γειτόνων μας πυκνώνουν επικίνδυνα, χωρίς η Ελλάδα να διαθέτει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής δημιουργεί εύλογο προβληματισμό και ανησυχία.
Η Τουρκία αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης, υπονομεύει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και ξεκινά νέα κούρα εξοπλισμών με στόχο την ανατροπή της ισορροπίας στο Αιγαίο. Γενικώς συμπεριφέρεται σαν μια περιφερειακή δύναμη που ορέγεται το οθωμανικό της παρελθόν και ελπίζει σε ανακατανομή των εδαφών στη Μέση Ανατολή, γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, ενεπλάκη και στον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος.
Από την άλλη πλευρά η Αλβανία ενθαρρύνει τις ανιστόρητες θέσεις των Τσάμηδων που εγείρουν διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας και απειλεί τους Βορειοηπειρώτες στη Χειμμάρα με κατεδάφιση κατοικιών τους. Ενόψει εκλογών στο εσωτερικό της η γείτονα παίζει το χαρτί του εθνικισμού κατά της Ελλάδας αδιαφορώντας προφανώς για τα οφέλη που μπορεί να έχει από μια συνεργασία με την Ελλάδα, όταν μάλιστα στοχεύει να ενταχθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται και με το προσφυγικό, όπου ο Ερντογάν κάθε τόσο απειλεί να στείλει εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη οι οποίοι ήδη διασχίζουν πρώτα την Ελλάδα για να καταλήξουν στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη.
Απέναντι σε αυτό το σκηνικό, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται χωρίς σχέδιο, αντιδρά ελάχιστα, δεν προβάλλει στη διεθνή κοινότητα τις δίκαιες θέσεις της χώρας μας και αλλάζει συνομιλητές και συμμάχους από τη μια μέρα στην άλλη. Πότε με τους Ρώσους πότε με τους Κινέζους, πότε με τους Γερμανούς και πότε με τους Αμερικάνους.
Επίσης η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ την αιφνιδίασε.
Η κυβέρνηση όπως στην εσωτερική πολιτική έτσι και στην εξωτερική πολιτική πειραματίζεται και δεν στέλνει στη διεθνή κοινότητα ένα σαφές μήνυμα για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Με ιδεοληψίες όμως δεν ακολουθείται η εξωτερική πολιτική. Και η έλευση Ομπάμα εντός εβδομάδας δεν πρόκειται να χαρίσει στην Ελλάδα τις πολυπόθητες λύσεις στα εθνικά ζητήματα, όπως άλλωστε δεν το έπραξε μέσα στα οκτώ χρόνια που πέρασαν.
Η κυβέρνηση αντί να φυγοπονεί και να πελαγοδρομεί με ανούσια θέματα, οφείλει να μελετήσει τις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που δημιουργούνται και να θωρακίσει τα δίκαια και κατοχυρωμένα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ένα κόσμο που αλλάζει.
Το μήνυμα της Ν.Δ. σε όλους είναι πως με εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα η χώρα μας δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να επιβουλεύεται και αμφισβητήσει τα σύνορα και την ιστορία μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.