«Η σημερινή κυβέρνηση προχωρά σε πρακτικές κρατικού αυταρχισμού»

Κοινή ανακοίνωση ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ, Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτών για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1973 συνεχίζει και σήμερα, 46 χρόνια μετά, να αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς για τον αντιδικτατορικό αγώνα, για την συνεχή πάλη των εργαζομένων, των φοιτητών, όλου του λαού, για Δημοκρατία, Ισότητα και Ελευθερία.

Το Πολυτεχνείο, ολοφώτεινος φάρος στη συνείδηση όλων των δημοκρατών, συνεχίζει να μας υπενθυμίζει το νόημά του δίνοντας τη δική του πνοή στους καθημερινούς αγώνες του λαού. Για την κοινωνική συνοχή, για την Αλληλεγγύη, για τις δημοκρατικές κατακτήσεις, που σήμερα αποτελούν και πάλι στόχο ακραίων δυνάμεων και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Λίγες μόλις ώρες πριν το φετινό γιορτασμό της 46ης επετείου, η κυβέρνηση έδωσε σαφές δείγμα των προθέσεών της για την επιστροφή του αυταρχισμού και της αστυνομικής αδικαιολόγητης βίας στα Πανεπιστήμια και της καταπίεσης στην κοινωνία.
H εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, ενάντια στους φοιτητές που διεκδικούσαν το άνοιγμα του Πανεπιστημίου της είναι μια στιγμή ακραίου κρατικού αυταρχισμού. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται σε φοιτητές που έχουν καταλάβει τη Σχολή τους. Το περιστατικό αυτό δείχνει ποια ήταν η πραγματική πολιτική στόχευση της ΝΔ πίσω από την επιλογή της να καταργήσει το άσυλο στα Πανεπιστήμια. Δεν την ενδιαφέρει η «ανομία» που προσχηματικά επικαλείται, αλλά
το ίδιο το φοιτητικό κίνημα, την ενεργοποίηση του οποίου θέλει να αποτρέψει μέσα από την ωμή καταστολή.

Η επιστροφή σε λογικές και δόγματα του παρελθόντος, ως μόνη απάντηση μπορούν να έχουν τη συλλογική δράση απέναντι στον αυταρχισμό, την εξαθλίωση, την αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Η σημερινή κυβέρνηση προχωρά σε πρακτικές κρατικού αυταρχισμού επιστρατεύοντας μεθόδους που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από καμία κυβέρνηση μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Προχθές συνελήφθηκαν αφισοκολλητές που κολλούσαν αφίσες για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ προσήχθη στην ασφάλεια ο γραμματέας της Σπουδάζουσας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ένα χαρτόνι σε ένα τρόλεϊ.

Η δικτατορία έστειλε τα τανκς στο Πολυτεχνείο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε νόμο που καταργεί το άσυλο και έστειλε τα ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο. Το μήνυμα της 17 Νοέμβρη 1973 είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για Δημοκρατία, Ισότητα, Κοινωνική Απελευθέρωση. Αυτή είναι η ιστορική παρακαταθήκη εκείνου του αγώνα, που σήμερα καλούμαστε να θυμηθούμε και να τιμήσουμε, μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον μας που δυστυχώς επέστρεψαν.

Η απάντηση στους επιλήσμονες της Ιστορίας, τους αρνητές των δημοκρατικών κανόνων και τους προπαγανδιστές των δήθεν νέων μονόδρομων, είναι το δυνάμωμα της καθημερινής δράσης για μία καλύτερη ζωή για όλους.

Όλοι, μαζικά, ενωτικά και αγωνιστικά στις συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες της Μαγνησίας να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι την Κυριακή 17 Νοέμβρη, στις 18.00, με σημείο εκκίνησης το κτίριο Παπαστράτου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.