«Η θέρμανση από ζωτικό αγαθό έγινε είδος… πολυτελείας»

«Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν παραπλανητικές πρακτικές από τους παρόχους»

Γράφει ο Αλέκος Κουτσελίνης- πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας

Οι καταναλωτές στη χώρα μας βρίσκονται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο «μάτι του κυκλώνα» με τις ανατιμήσεις σε προϊόντα και βασικά αγαθά, αλλά και εξαιτίας των αυξήσεων στην ενέργεια και τα καύσιμα.

Παρατηρείται ότι τα εισοδήματα των πολιτών έχουν μειωθεί μετά την οικονομική κρίση, την κρίση της πανδημίας, αλλά και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός καλπάζει στο 5,1%, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών να έχει μειωθεί δραματικά.

Ποια αγαθά αυξήθηκαν και ποια τα παρελκόμενα των αυξήσεων

Αναλυτικά, οι ανατιμήσεις είναι γενικευμένες σε όλα τα βασικά προϊόντα που είναι απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση, όπως το ψωμί, το λάδι, τα ψάρια, οι πατάτες, τα πουλερικά, λαχανικά, φρούτα, κρεατικά, ζυμαρικά, τυριά, σκεύη οικιακής χρήσης και ενοίκια.

Από την άλλη, οι λογαριασμοί φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκαν και η θέρμανση από ζωτικό αγαθό έγινε είδος πολυτελείας. Η επιδότηση, μάλιστα, χαρακτηρίζεται από τους καταναλωτές ως κοροϊδία, ενώ οι περισσότερες εταιρείες αρνούνται να κάνουν ουσιαστικές ρυθμίσεις σε πολλές δόσεις, και πολλά ευάλωτα νοικοκυριά κινδυνεύουν να μείνουν στο καταχείμωνο χωρίς θέρμανση.

Στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν αύξηση 45%, η επιδότηση καλύπτει ένα μικρό ποσοστό των αυξήσεων, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες υπήρχαν κρυφές χρεώσεις στους λογαριασμούς και εφάπαξ ποσά χωρίς να αιτιολογούνται. Οι εναλλακτικοί πάροχοι απειλούν με διακοπές και με κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας στους μέχρι τώρα συνεπείς πελάτες τους.

Οι καταναλωτές στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν φτηνότερες εταιρείες αντιμετωπίζουν παραπλανητικές πρακτικές από τους παρόχους με προσφορές, εκπτώσεις και δώρα αντί για μια καθαρή τιμή κιλοβατώρας, ώστε να μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές των εταιρειών.

Εκτός όλων των παραπάνω, το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς αυξήσεις στο πετρέλαιο έφτασαν ταχύτατα και στη χώρα μας, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο (κατά 34%) τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης.

Αιτήματα της Ένωσης προς τους αρμόδιους

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας καλεί την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι τα νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ως Ένωση λοιπόν, ζητάμε να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ο οποίος επιβαρύνει σημαντικά τις τιμές καυσίμων στα καύσιμα. Επίσης, να απαγορευτεί η αποσύνδεση λόγω οφειλών της ρευματοδότησης και του αερίου, αυτή τη κρίσιμη περίοδο. Ταυτόχρονα, ζητάμε από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους να κάνει κοστολογικούς ελέγχους πριν να εγκρίνει οποιαδήποτε αύξηση και να κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και εξαπάτησης των καταναλωτών. Ακόμα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να εποπτεύει αυστηρά την αγορά,  να εμποδίζει αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών, να ελέγχει τις χρεώσεις των εταιρειών και να θεσμοθετήσει ένα ενιαίο έντυπο προσφορών για νέους πελάτες.

Προτροπές και συμβουλές προς τους καταναλωτές

Η  Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας  καλεί, επίσης, τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς για όλα τα προϊόντα, γιατί υπάρχουν διακυμάνσεις τιμών στην αγορά και  να είναι επιφυλακτικοί με τις υποσχέσεις και τα δώρα των εταιρειών παροχής ενέργειας  που προσπαθούν να τους πείσουν να αλλάξουν εταιρεία. Τέλος, προτείνουμε να ενημερωθούν μελετώντας τον «Οδηγό εξοικονόμησης ενέργειας» που εξέδωσε η Ένωση Καταναλωτών Βόλου για τους τρόπους που μπορούν να  εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα στο: https://enkavolou.gr/enimerosi/energeia/odigos-exoikonomisis-energeias

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.