Και… παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΓΕΤ με καύση σκουπιδιών

Φωτό αρχείου
Γράφει ο Αλέξανδρος Χατζηχαραλάμπους

Η καύσης των σκουπιδιών σε όλη την Ελλάδα γενικεύεται με τη δημιουργία 4 μεγάλων μονάδων καύσης πανελλαδικής εμβέλειας ταυτόχρονα ανάβει το “πράσινο φως” σε Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές να οργανώσουν μονάδες καύσης στις 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.). Παράλληλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η καύση σκουπιδιών από τσιμεντοβιομηχανίες ενταγμένη στις παραγωγικές <ανάγκες > πάντα με το αζημίωτο.
Μεσα σε ένα γενικευμένο κλίμα για την αναγκαιότητας μείωσης των σκουπιδιών προβάλλεται, ορίζεται, επιβάλλεται , η καύση ως κυρίαρχη λύση.
Προβάλουν πλέον τα σκουπίδια για την εγχώρια οικονομική ,εταιρική επιχειρηματική ελιτ σε επίπεδο χώρας και όχι μόνο ως ένα <προϊόν> που ή <αξιοποίηση> θα τους επιφέρει τεράστια οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά κέρδη. Αξιοποίηση με πρακτικές και σχεδιασμούς που έχουν σαν σημείο αναφοράς τις παρωχημένες πλέον και σε <απόσυρση> μεθόδους άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
Καθώς τα κινήματα πολιτών σε όλη την χώρα αυξάνονται μέρα την μέρα ενάντια στην καύση σκουπιδιών, και ενώ το κίνημα πολιτών στην Πόλη μας μπαίνει στον τέταρτο χρόνο κινηματικής δράσης η ΑΓΕΤ –LAFARGE:
 Σχεδιάζει (σύμφωνα με δημοσιεύματα) να καίει σκουπίδια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ως μια άλλη πρόσθετη και παράλληλη δραστηριότητα. Εισέρχεται και αυτή με την σειρά της στο χορό της παραγωγής ενέργειας όπως τόσες εταιρείες εγχώριας ή μη προέλευσης. Δεν είναι τυχαίο που η καύση σκουπιδιών εντάσσεται με νόμο από την σημερινή Κυβέρνηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε)!!! Οι μέχρι τώρα επενδύσεις για παραγωγή Ηλ. ρευματος ξεπερνούν κατά 11 φορές τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας!!!
 Η κατασκευή της ΜΕΑ (διακαής πόθος του Άνακτος της Πόλης) θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου καύσης των 200.000 σκουπιδιών ετησίως στην γραμμή παραγωγής του τσιμέντου. Η πρόσθεση μερικών εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών καιγόμενων για την ως άνω <επένδυση> μας γεμίζει τρόμο και οργή.
Η καινούργια αυτή <επένδυση> θα επιβεβαιώσει ότι ή Πόλη εκτός του ότι θα επωμισθεί ολες τις επιπλέον καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία, τον δημόσιο πλούτο το περιβάλλον αλλά και τις συνέπειες της αποικιοκρατικής πολιτικής της Εταιρείας.
Όπως κάθε αποικιοκρατική δύναμη –ανά τη ιστορία- για να εφαρμόσει την πολιτική της για να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό όφελος που προέρχονταν -όπως και με την εν λογω εταιρεία -από:
 Την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων (νερό, γή, θάλασσα, υπέδαφος κ.λ.π)
 Την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης των πολιτών.
 Την μη δέσμευση σε όποιες περιβαλλοντικές, νομικές, ηθικές , τοπικές, κοινωνικές αρχές, ανάγκες, ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις των κατοίκων-πολιτών.
 Την μη απόδοση οποιοδήποτε οφειλόμενου οικονομικού ή υλικού χρέους ή υποχρέωσης προς την κοινότητα.
 Την στέρηση του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών να ορίσουν την ποιότητα της ζωής τους , την αυτοδιαχείριση των καθημερινών αναγκών τους κατά πως αυτοί ορίζουν, την επιλογή των τρόπων προς το ευ ζην.

Οι αποικιοκρατικές πολιτικές παρότι διανύουμε τον 21ο αιώνα υφίστανται .Αρωγούς, συμπαραστάτες, υποστηρικτές στην εγκαθίδρυση τους έχουν και είχαν σύμφωνα με το αφήγημα της ιστορίας:
 Την κεντρική εξουσία η οποία νομοθετεί κατά παραγγελία και καθ΄ υπαγόρευση νόμους για την διευκόλυνση και την χωρίς προσκόμματα εφαρμογής των οικονομικών ή των όποιων σχεδιασμών των πολυεθνικών ή άλλων επιχειρηματικών μορφωμάτων. Συμπληρώνει την συνδρομή της με την επιβολή του νόμιμου δικαιώματος στην άσκηση βίας με νόμο και τάξη για τους ανυπάκουους.
 Την άνευ όρων παράδοση από τους τοπικούς άρχοντες αϋλων, υλικών μέσων που κατέχει ή πόλη για να κάνουν οι παραπάνω <ότι γουστάρουν> φυσικά πάντα με το ανάλογο πολιτικό κοινωνικό και πολλάκις προσωπικό κέρδος.
 Μερίδα του τύπου που η δυνατότητα της χειραγώγησης και της προπαγάνδας συμβάλλουν τα μέγιστα στην προώθηση των ως άνω σχεδιασμών.
 Εργατικά σωματεία που απεμπολούν τον ιστορικό αγωνιστικό χαρακτήρα τους και μετατρέπονται σε συνδιαχειριστές στο όνομα του εργασιακού μέλλοντος!!! Εθελοτυφλούν συνειδητά μπροστά στον εντεινόμενο εργασιακό μεσαίωνα.
 Εταιρείες, οργανισμοί ανδρείκελα βραβεύουν και επιβραβεύουν εταιρείες ανάλογων επιχειρηματικών δράσεων για να ωραιοποιήσουν τα καταστρεπτικά τους πεπραγμένα και να προκαλέσουν θετικά ερείσματα στα κοινωνικά αντανακλαστικά
Επαναλαμβάνουμε ότι εμείς οι πολίτες του Βόλου, της Θες/νικης της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Πρεβεζας, των Ιωαννίνων του Αλιβερίου και όπου αλλού εμφανιστούν τα αποικιοκρατικά μορφώματα θα:
 Σταθούμε απέναντι σε όλους όσους επιθυμούν στο όνομα του κέρδους να επιβάλλουν ερήμην μας την καταστροφής του περιβάλλοντος της δημόσιας υγείας της καθημερινότητας μας και να επιβουλευτούν το μέλλον της επόμενης γενιάς.
Γιατί ξέρουμε ότι σε Πόλεις άρρωστες δεν μπορούμε να ζούμε με υγεία.

*Μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών NO BURN

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.