«Καμία πιθανότητα να επιτρέψει η τοπική κοινωνία την εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου στο λιμάνι»

Γράφει ο Στέλιος Λημνιός

Η πρόσφατη έγκριση (από την ΡΑΕ) της αίτησης εγκατάστασης Τερματικής Μονάδας Επαναεριοποιησης Υγροποιημενου Αερίου (FSRU), στην είσοδο του λιμένα Βόλου και στην καρδιά του πολεοδομικου ιστού , μόνο ως πρόκληση προς την τοπική κοινωνία πρέπει να θεωρηθεί.

Για λόγους που έχουν ήδη αναλυθεί, τόσο από την ΠΠΜ, όσο επίσης από το ΚΚΕ, αλλά και από καθυστερημένες δραστηριότητες των τοπικών βουλευτών του ΣΎΡΙΖΑ καμία πιθανότητα δεν υπάρχει να επιτρέψει η τοπική κοινωνία την υλοποίηση του πλάνου αυτού.

Δεν προκαλεί εντύπωση η σιγή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας καθώς οι τρεις εκ των τεσσάρων, έχουν δώσει πολλαπλές αποδείξεις της άκριτης ευθυγράμμισης τους με τις επιλογές των – βλαπτικών για τον τόπο μας- μονοπωλιακών επιλογών.

Είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα εκφράσουν τη θέση τους οι κορυφαίοι επιστημονικοί φορείς και έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο παμβολιωτικο κίνημα διαμαρτυρίας και ματαίωσης του πολλαπλά καταστροφικού σχεδίου.

Στην επόμενη (Τρίτη 8/3) συνεδρίαση της, η ΠΠΜ θα αποφασίσει την προσφυγή στο ΣτΕ, καθώς η ΡΑΕ δεν απάντησε στην εμπρόθεσμη κατάθεση ένστασης που υπέβαλε τεκμηριωμένα τον Οκτώβριο 21.

Είναι βέβαιο ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν θα υλοποιηθεί και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τα στελέχη της ενδιαφερόμενης εταιρίας καθώς και οι θεσμικοί και εργολαβικοί κύκλοι του Βόλου, που έσπευσαν να παραχωρήσουν γην και ύδωρ.
Εδώ ακριβώς πρόκειται να εξελιχθεί το επόμενο στάδιο του σχεδίου. Η εταιρεία θα υποχωρήσει μπροστά στην λαϊκή αντίδραση αλλά και επειδή γνωρίζει ότι δεν μπορούν να πάρουν έγκριση οι σχετικές μελέτες που θα υποβληθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας καθώς εμπίπτουν στους αυστηρούς περιορισμούς συνθηκών ασφαλείας SEVEZO.
Η υποχώρηση από τον σχεδιασμό στη θέση Πευκάκια θα συνοδεύεται με αναζήτηση νέας θέσης, εντός Παγασητικού και πλησίον του δικτύου αγωγών διανομής σε εθνικό δίκτυο του φυσικού αερίου.

Ήδη υπάρχουν αδειοδοτημενες δύο περιοχές που διακινούν υγρά καύσιμα και διαθέτουν αποθηκευτικές δεξαμενές.

Πρόκειται για την ΑΓΡΙΑ, δίπλα ακριβώς από την ΑΓΕΤ και την Ν. ΑΓΧΊΑΛΟ στη θέση ΜΑΜΙΔΑΚΗ.

Αυτές οι θέσεις θα αποτελέσουν πιθανότατα, κατόπιν εξαγοράς των αδειών και των εγκαταστάσεων, τον στόχο των νέων επιλογών και θα γίνει έτσι ώστε να φανεί η κατανόηση και το πρόσωπο εταιρικής ευθύνης της εταιρείας και όσων ενδιαφέρονται για την συγκεκριμένη επένδυση.

Όμως η προστασία του Παγασητικού είναι ίσης αξίας με την αειφορεια αυτής της πόλης.
Ας το θυμόμαστε αυτό όλοι.
Βόλος 6/3/22

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.