κυκλο – φ – οριακα

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Τ’ Αη Δημητριού σήμερα, Χρόνια Πολλά σε Δημητράδες («Δημήτρη μου, Δημήτρη μου, μου το ‘κλεισες το σπίτι μου…») και Δημητρούλες («Δημητρούλα μου γεια σου, πάρτα όλα δικά σου…») και στην όμορφη Θεσσαλονίκη («…τα μαγικά σου βράδια νοσταλγώ…»), που γιορτάζει την απελευθέρωσή της το 1912 από την Οθωμανική κατοχή, για την οποία απελευθέρωση ο Ιωάννης Πολέμης (1862-1924) έγραψε κατάλληλο και περισπούδαστο ποίημα – το βρήκα σε ένα ορθόδοξο ιστολόγιο στο διαδίκτυο…
Ύστερα διάβασα ένα άρθρο που είχε ως τίτλο επί λέξει «Ο Πούτιν καταστρέφει, η Αμερική θησαυρίζει και η Ευρώπη χαζολογάει και πληρώνει ακριβά…» (news247, Γιώργος Καρελιάς). Το βρήκα πολύ καλό, πολύ ταιριαστό γι’ αυτό που άνευ λόγου και αιτίας μάς συμβαίνει στην καθημερινή μας πραγματικότητα. Κυρίως αυτό όπου τα επιδόματα τρέχουν το ένα πίσω από το άλλο, δεν προλαβαίνω πια να καταλάβω περί τίνος πρόκειται, τα ποσά πάνε κι έρχονται, η ζωή πάει κι έρχεται, προσωπικά-οικογενειακά δεν λαμβάνω κανένα απολύτως, δεν ξέρω τι σόι «πατέντα» είναι αυτό το «καλάθι του νοικοκυριού», δεν ξέρω, επίσης, πότε θα μας αναγγείλουν επισήμως για μία ακόμη φορά ότι «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Και ποιοι θα είναι αυτοί που θα το αναγγείλουν. Διότι, αν δεν απατώμαι, και το 2008 η ΝΔ κυβερνούσε και τα έκανε μπάχαλο, αναγκάζοντας το ΠαΣοΚ που κέρδισε τις εκλογές στις 10 Οκτωβρίου 2009 (τι το ‘θελε;!) να κάνει τις ανακοινώσεις Καστελόριζου στις 23 Απριλίου 2010. Και ίσως, ίσως λέω, η ιστορία να επαναληφθεί στις εκλογές του 2023 με ή χωρίς ΠαΣοΚ…
Διότι είναι πολλά τα λεφτά, ρε παιδιά, και η Ευρώπη χαζολογάει ασυστόλως και αρνείται πεισματικά να τα βάλει με τους δικούς της ολιγάρχες. Κι όσο κι αν η «Μεγάλη» Βρετανία δεν ανήκει πια στην Ένωση, στην Ευρώπη, αναγκαστικά, παραμένει. Και χαζολογάει περισσότερο από όλους, ακόμη κι από την Ιταλία, από χθες έχει καινούργιο Πρωθυπουργό, 6ο μέσα σε 5 χρόνια, να δούμε πόσο θα κρατήσει κι αυτός στο Airbnb διαμέρισμα Downing Street 10, κατασκευής 1680!!
Οκτωβριανό καλοκαιράκι, λοιπόν – και ποιος, άραγε, θυμάται την οκτωβριανή επανάσταση, τι ‘ν τούτο;! Και τριήμερο της 28ης, ευκαιρία για βαθιές ανάσες. Συναφές και το θέμα του σημαιοστολισμού, κι εμείς το έχουμε ξαναπεί ευθαρσώς: δεν χαρίζουμε την ελληνική μας σημαία στους διάφορους «ελληναράδες». Την έχουμε στην καρδιά μας, την τιμούμε παντού και πάντα και την έχουμε μόνιμα αναρτημένη στο μπαλκόνι μας. Την σωστή ελληνική σημαία λέμε, με τις «εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες», και τον σταυρό αριστερά επάνω.
Σε συνάντηση πολιτών ενάντια στην εγκατάσταση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Παγασητικό Κόλπο παρευρεθήκαμε. Η αταλάντευτη άποψη της στήλης είναι ΟΧΙ LNG στον Παγασητικό Κόλπο. Και να σταματήσουν αμέσως οι «επιστημονικοί φορείς», εν αγνοία των μελών τους και μόνο για την αυτό-ικανοποίησή τους, να συζητούν οτιδήποτε με την εταιρεία. Ομοίως να σταματήσει και η τοπική ΝΔ να βλέπει το θέμα ως «τεχνικό» και όχι ως «πολιτικό». Ένα ΟΧΙ από όλους αυτούς φτάνει και περισσεύει.
Πάμε πάλι για μια βόλτα στην πόλη. Ο Δήμος Νέας Ιωνίας ζει, είναι εδώ, είναι υπαρκτός, Παύλο, Στέφανε, Ανδρέα και προηγούμενοι Δήμαρχοι. Ανεβαίνοντας την ράμπα από Λαρίσης για Περιφερειακό συναντάς μεγάλη και τρανή πινακίδα χρώματος μπλε που γράφει «Δήμος Νέας Ιωνίας» κι από κάτω «Municipality of Nea Ionia», άρα εισέρχεσαι στην περιοχή του Δήμου Νέας Ιωνίας, εγώ αυτό βλέπω και τι μου λέτε εσείς πρόγραμμα Καλλικράτης και τέτοια δεν ξέρω, εγώ αυτό βλέπω, αυτό λέω – και προφανώς, μαζί με όλα τα φρουφρού κι αρώματα, ουδείς ασχολείται με τέτοιες «λεπτομέρειες». Βέβαια, η δουλειά με τα φωτάκια καλά κρατεί, άσχετα με αυτά που ανακοινώνουν διάφοροι συν-αρμόδιοι υπουργοί, κάτι βαφές στην άσφαλτο γίνονται στην Δημοτική Ενότητα Νέας Ιωνίας, και μάλιστα με λάθος χρώματα, που ξεπλύθηκαν από τη βροχή και πήγε εκεί ο Άρχων και τους μάλωσε όλους και ύστερα δεν έμαθα τι έγινε, πώς προχωράει αυτό το «έργο» δεν είδα. Επίσης δεν έχω ιδέα αν και πώς λειτουργεί αυτοκινητιστικώς το πανάκριβο στην κατασκευή parking Φιλελλήνων-Δημητριάδος, στο ισόγειο του οποίου λειτουργεί, βεβαίως, διάσημη, εκτός Βόλου, επιχείρηση.
Και γράφοντας «εκτός Βόλου», βρέθηκε στα χέρια μου το τελευταίο Δελτίο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος στο οποίο, διαβάζοντας το impressum, διαπίστωσα ότι ο σχεδιασμός και η εκτύπωσή του γίνεται στην Αθήνα. Δεν ξέρω τους λόγους, ίσως να είναι οικονομικοί μέσα από κάποιον διαγωνισμό, αλλά μου έκανε εντύπωση. Γιατί ξέρω καλά ότι στον Βόλο έχουμε καλές δυνατότητες τόσο για σχεδιασμό (γραφίστες κλπ.) όσο και για εκτυπώσεις. Εκτός…εκτός αν τις έχουμε χάσει, ως πόλη, κι αυτές τις δυνατότητες…
Έχω κάνει αίτηση ανανέωσης Άδειας Οδήγησης στις 23 Μαΐου 2022. Μου είπαν τότε να περιμένω μέχρι τον Νοέμβριο (τουτέστιν 6 μήνες!). Ο Νοέμβριος βρίσκεται προ των πυλών. Κι εγώ απλώς περιμένω.
Σας ασπάζομαι επ’ αμφοτέρων των παρειών. Γεια σας
Στην φωτογραφία, για καλό και για κακό…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.