κυκλο – φ – οριακα

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Νέο έτος, νέες προσδοκίες αισιοδοξούμε και συνεχίζουμε για 32η χρονιά, όπως λέγαμε και την προηγούμενη φορά. Μέσα στο 2022 δημοσιεύτηκαν 46 κυκλο-φ-οριακα, με μέσο όρο λέξεων ανά κείμενο περίπου 830, άρα το πληκτρολόγιό μας έγραψε περίπου 38.200 λέξεις, από μονοσύλλαβες μέχρι μερικές «γλωσσοπλαστικές» παραπολυσύλλαβες (καληώρα!). Υγεία να έχουμε και όλα θα πάνε καλά, τόσο καλά όσο μέχρι τώρα. Υγεία να έχουμε αγαπητοί μου αναγνώστες, γιατί τα μαντάτα που ακούμε κάθε μέρα γύρω μας επιμένουν στην «ανίατη» ή «επάρατη» ή δεν ξέρω ‘γω πώς αλλιώς ονομάζεται ασθένεια. Κι εγώ χρόνια τώρα ζω με την απορία πώς εδώ και παραπάνω από 100 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες με τα τελειότερα τεχνολογικά εργαλεία στα χέρια, που καθημερινά ασχολούνται με αυτόν, δεν έχουν καταφέρει να τον νικήσουν. Δύο τινά σκέφτομαι: ή ο «μάγκας» είναι απείρως πιο έξυπνος από όλους τους ανθρώπους μαζί και διαρκώς ξεφεύγει ή (το συνωμοσιολογικό σενάριο) κανείς δεν θέλει να τον νικήσει διότι τότε θα επέλθει τεράστια οικονομική καταστροφή και εκατομμύρια ανθρώπων (και όχι μόνο επιστημόνων) θα χάσουν την δουλειά τους.
Κοίτα να δεις κουβέντα που ανοίξαμε πρωί-πρωί στον καινούργιο χρόνο! Ίσως βέβαια να φταίει κι αυτός ο καινούργιος πανικός που ζει η Κοινωνία μας (μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει…) με την έλλειψη των φαρμάκων. Όπου για μία ακόμη φορά όλοι, πέρα ως πέρα, δηλώνουν αθώοι! Με πρώτον και καλύτερο αυτή την ακροδεξιά φιγούρα που υποδύεται τον Υπουργό Υγείας (και Πρόνοιας, λέμε τώρα…). Που το μόνο το οποίο βρίσκει να πει στην τηλεόραση είναι ότι και στην Γερμανία παρουσιάζονται ελλείψεις…!! Κι ύστερα; Πού «χάνονται» τα φάρμακα μπορεί να μας πει; Ποιοι θησαυρίζουν από αυτή την «απώλεια», που κατά βάσιν οφείλεται σε παράνομες μαζικές εξαγωγές προς τρίτες χώρες, μπορεί να μας πει; Κάποτε, θα θυμούνται οι παλιοί, υπήρχε ένας πολιτικός για τον οποίο κάποιοι ισχυρίζονταν ότι ήταν «συνένοχος ή βλαξ», αν δεν απατώμαι ήταν οι αμέσως πρόγονοι των σημερινών αρίστων που χρησιμοποιούσαν αυτόν τον χαρακτηρισμό, με εξάρχοντα τον γνωστό Αρχάγγελο της κάθαρσης. Τώρα οπωσδήποτε αυτά ξεχάστηκαν, διότι για να υπάρχουν συν-ένοχοι πρέπει να υπάρχουν ένοχοι και ένοχοι τέτοιου επιπέδου σε τούτη τη χώρα δεν συναντώνται πλέον, μόνο όσοι προσπαθούν να αποδείξουν ενοχές δικάζονται ως αισχροί συκοφάνται και άλλα παρόμοια.
Κατόπιν αυτών «τι ψαχν’ς να βρεις;»
«Να ‘ναι ο Γενάρης ζάχαρη… Να ‘ναι ο Φλεβάρης μέλι… Ο Μάρτιος ροδόσταμο κι ο Απρίλης πετιμέζι… Τον Μάη μέσα στην ψυχή ν’ ανθίζουνε λουλούδια και τον Ιούνη ν’ ακουστούν τα πιο όμορφα τραγούδια… Να ‘ναι ο Ιούλης μαγικός και με χαρές γεμάτος… κι ο Αύγουστος μεθυστικός, ερωτικός, φευγάτος… Σαν του Σεπτέμβρη ομορφιές να μην υπάρχουν άλλες και του Οκτώβρη οι βροχές αγάπης να ‘χουν στάλες… Καλοσυνάτος και γλυκός να είναι ο Νοέμβρης και ευτυχισμένους να μας βρει σαν έρθει ο Δεκέμβρης». Στιχούργημα λαϊκόν, έργον ποιητού εκ του προχείρου, ευρέως διαδικτυακώς διαδεδομένον, μαζί με ό,τι βάζει ο νους από κουκλάκια, λαμπάκια, λουλουδάκια, ελαφάκια και άλλα αγιοβασιλιάτικα.
Και à propos Άγιος Βασίλης, την διαφήμιση που βοηθάει μια ετοιμόγεννη γυναίκα να γεννήσει, την είδατε; Προσέξατε την λεπτομέρεια του καφέ στο μηχάνημα, όπου ο Άγιος δεν έχει ψιλά και κάνει «μαγικά» για να βγάλει δυο καφεδάκια, για τον πατέρα και τον ίδιο; Ε! αυτή η σκηνή κόπηκε από την συνέχεια των προβολών, υποθέτω διότι πρόκειται περί παραβατικής συμπεριφοράς! Όχι τι νομίζατε, ότι θα επέτρεπε μια politically correct κοινωνία σαν την δική μας (τρομάρα μας!) τέτοιες παραβατικότητες; Εμείς μόνο δολοφόνους και βιαστές αφήνουμε να κυκλοφορούν ελεύθεροι, προσφάτως και εμπόρους κοκαΐνης, οι λοιπές παρανομίες διώκονται απηνώς, προ παντός αν προέρχονται από νεαρά άτομα…
Τρίτη πρωί, σοβαρή καραμπόλα λόγω ομίχλης στον Αυτοκινητόδρομο Α1 στο ύψος του Αυλώνα. 9 Ι.Χ. και 6 μεγάλα φορτηγά (νταλίκες), οι φωτογραφίες στο διαδίκτυο είναι πραγματικά τρομακτικές. Ευτυχώς τραυματίες δεν υπήρξαν, απλώς οι υλικές ζημιές είναι πολύ μεγάλες και οι καθυστερήσεις στον δρόμο ακόμη μεγαλύτερες. Το καταγράφουμε για να χτυπήσουμε ένα καμπανάκι. Ομίχλη υπάρχει και στα μέρη μας, στον δρόμο προς το Βελεστίνο, την Δευτέρα κινηθήκαμε προς τα εκεί και η ομίχλη ήταν αρκετά πυκνή. Στην ομίχλη πρέπει οπωσδήποτε α) απαραιτήτως να μειώσουμε ταχύτητα και να κρατήσουμε μεγάλη απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, β) να ανάψουμε επίσης απαραιτήτως φώτα, προβολείς ομίχλης αν έχουμε, αν όχι την κανονική «μεσαία» σκάλα, ποτέ τους λευκούς προβολείς, αντανακλούν στην ομίχλη και κάνουν πιο δύσκολη την κατάσταση γ) να ανάψουμε το πίσω φως, ειδικό για την ομίχλη, έχουν όλα τα αυτοκίνητα, πρέπει να ξέρουμε πώς ανάβει, με ποιον διακόπτη – είναι πάρα πολύ χρήσιμο για τους οδηγούς των οχημάτων που ακολουθούν δ) αν η ομίχλη είναι πολύ πυκνή να ανάψουμε θέρμανση αέρα στο παρμπρίζ και την αντίσταση στο πίσω τζάμι και να λειτουργούμε κάπου-κάπου τους υαλοκαθαριστήρες, η ομίχλη είναι υγρασία και θολώνει τα τζάμια, η ορατότητα σε τέτοιες συνθήκες είναι αυτή που θα μας σώσει. Η ορατότητα και οπωσδήποτε η χαμηλή ταχύτητα.
Πέθανε κι ο Πελέ, εγώ τον είδα για πρώτη φορά το 1970, στα γήπεδα του Μεξικού, στο καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου που έγινε ποτέ. Εκεί ο Πελέ το σήκωσε για 3η φορά και είμαι ευτυχής που μπόρεσα να πανηγυρίσω μαζί του. Κανείς άλλος μέχρι σήμερα δεν το έχει καταφέρει να πάρει 3 παγκόσμια κύπελλα.
Να κλείσουμε με τα βασικά ερωτηματικά μας:
ΟΧΙ εγκατάσταση LNG στον Παγασητικό Κόλπο! Κάποιος να μας εξηγήσει ποιο το όφελος της πόλης μας από την ιδιωτικοποίηση του Λιμένα. Κάποιος να μας εξηγήσει πώς δουλεύει το (κατάφωτο…) parking Φιλελλήνων.
Πάμε γερά, Καλή Χρονιά 2023 σε όλους και όλες. Γεια σας.
Στην φωτογραφία του Βόλου μας από ψηλά ενσωματωμένες οι οικογενειακές μας ευχές για όλες τις γιορτές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.