κυκλο – φ – οριακα

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Κάθε χρόνο τούτη τη μέρα μου έρχεται στον νου εκείνη η παλιά Ελληνική κωμωδία «Ο Σταμάτης κι ο Γρηγόρης», με Σταμάτη τον Μίμη Φωτόπουλο και Γρηγόρη τον Νίκο Σταυρίδη. Δυο δικηγόροι συνέταιροι, ο ένας σβέλτος και αποφασιστικός, ο άλλος αργός και αναβλητικός, και το «επίδικον», τι άλλο; μία κοπέλα. Ευθεία αναφορά στους φωτεινούς σηματοδότες των πεζών με το κόκκινο ανθρωπάκι που σταματάει και το πράσινο ανθρωπάκι που γρηγορεί. Τα φανάρια είχαν ονομαστεί έτσι, τόσο έξυπνα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’60.
Καλημέρα, λοιπόν, και χρόνια πολλά στους Γρηγόρηδες, τις Γρηγορίες και τις Μαργαρίτες. Και επειδή αυτό με τα φανάρια προκάλεσε ένα ακόμη διαδικτυακό ψάξιμο (γηράσκω αεί διδασκόμενος…) έμαθα ότι το πρώτο φανάρι κυκλοφορίας στην Αθήνα αγοράστηκε από το Βερολίνο έναντι 70.000 δρχ. και τοποθετήθηκε τον Ιούλιο 1936 στην διασταύρωση Σταδίου-Πεσμαζόγλου, από την οποία το 1937 διέρχονταν 11.126 τροχοφόρα το 24ωρο, χάρη στις προσπάθειες του τότε Διοικητή Τροχαίας Αλέξανδρου Θεοφανίδη και την συναίνεση του Δημάρχου Κωνσταντίνου Κοτζιά. Κατασκευής Siemens ήταν και το πρώτο όπως και τα πάρα πολλά φανάρια που ακολούθησαν, σ’ όλη την Ελλάδα…
Την προηγούμενη Τετάρτη αφιερώσαμε μία παράγραφο στο θέμα του οικοπέδου στην οδό Κασσαβέτη, όπου παλιά υπήρχε ένα Στέκι Παιδιού και σήμερα συχνάζουν σκυλάκια. Λίγα πράγματα γνωρίζαμε, τα περισσότερα, όπως απεδείχθη, δεν τα γνωρίζαμε. Όμως άνθρωποι που ξέρουν έσπευσαν, είναι αλήθεια, να μας ενημερώσουν και τους ευχαριστούμε. Λοιπόν, τα πράγματα έχουν ως εξής. Το Στέκι Παιδιού λειτουργούσε από το 1986 μέχρι το 2007, οπότε και κατεδαφίστηκε λόγω της ύπαρξης αμιάντου στα δομικά του στοιχεία. Το οικόπεδο ήταν πράγματι «μισιακό» με το Νοσοκομείο και μετά από μια μακρά διαδικασία ανταλλαγής με άλλο δημοτικό ακίνητο σήμερα ανήκει καθ’ ολοκληρίαν στον Δήμο Βόλου. Στο οικόπεδο προβλεπόταν εξ αρχής να ανεγερθεί νέο Στέκι Παιδιού και Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη, και να υπάρχει και επαρκής αύλειος χώρος για τις δραστηριότητες των παιδιών. Οι προθέσεις του Δήμου ενισχύθηκαν σημαντικά από μία ευγενική και υψηλής ηθικής αξίας δωρεά ενός ιδιαίτερα σημαντικού ποσού από τον ευεργέτη της πόλης μας κ. Χαράλαμπο Τσιμά το 2013, τόσο για τον εξοπλισμό του Κέντρου και της Βιβλιοθήκης, όσο και για την ίδια την συνολική μελέτη κατασκευής του όλου έργου. Άρα τα περί «πλατείας τσέπης» που γράφαμε εμείς την προηγούμενη Τετάρτη δεν έχουν βάση, τα ξεχνάμε. Στο οικόπεδο θα ανεγερθεί ένα σύγχρονο κτήριο, επωφελές για την ανάπτυξη των παιδιών αυτής της πόλης, με μία επίσης πολύ χρήσιμη σύγχρονη παιδική-εφηβική βιβλιοθήκη.
Το πρωί της προχθές Δευτέρας πληροφορηθήκαμε αρμοδίως (πιο αρμοδίως δεν γίνεται, όμως η στήλη παγίως αποφεύγει να αναφέρει ονόματα ανθρώπων που ίσως δεν επιθυμούν την δημοσιότητα) ότι πλέον τα πάντα είναι έτοιμα, όλα τα εμπόδια έχουν ξεπεραστεί (μέχρι και η απόσταση του οικοπέδου από την θάλασσα ήταν ένα τέτοιο!) η μελέτη είναι έτοιμη και ξεκινάει η αναζήτηση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την κυρίως κατασκευή. Μακάρι να ευοδωθεί συντόμως.
Έτσι έχουν τα πράγματα. Η στήλη προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη, κι όταν κάτι της λείπει ψάχνει όσο μπορεί να το βρει. Κι αν γράψει κάτι ανακριβές («άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε, όλοι σε τούτη τη ζωή…τραγουδούν η Δούκισσα και ο Γιώργος Κοινούσης») σπεύδει να το διορθώσει.
Θυμάστε που γράψαμε καλά λόγια για τις καινούργιες στάσεις των Αστικών Συγκοινωνιών; Εθνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για Δήμους «Φιλόδημος» (Φιλόδημος ο Γαδαρεύς 110 π.Χ-35 ή 28 π.Χ, Επικούρειος φιλόσοφος, επιγραμματοποιός και ποιητής, με σημαντικό έργο, κυρίως στην πόλη Ηράκλεια (Ercolanum) στην περιοχή της Νάπολης). Κατασκευαστική εταιρεία Top Vision ΕΠΕ, Πειραιάς. Η ιδέα να ψάξουμε λίγο παραπάνω μάς μπήκε από τότε που πήγαμε στην Λάρισα και είδαμε ακριβώς ίδιες στάσεις για τις Αστικές Συγκοινωνίες της Λάρισας. Φαίνεται ότι πρόκειται για καλή εταιρεία, από το 1997, στον χώρο των πινακίδων LED, LCD και γενικά των πληροφοριακών, που μάλλον πήρε μια γενική εργολαβία.
Η ΔΕΗ έστειλε τους εργολάβους της να διακόψουν το ρεύμα σε κεντρική οικοδομή του Βόλου για οφειλή 200 € – οι παραπέρα λεπτομέρειες του συμβάντος είναι όντως συγκλονιστικές, ενημερωθείτε όπως θέλετε. Πριν μια εβδομάδα με πήρε τηλέφωνο μια κυρία από ένα από τα δεκάδες δικηγορικά γραφεία για «οφειλή» στη ΔΕΗ 217 €!, καθυστερημένη για 20 ημέρες!! Ειλικρινά, συνάνθρωποι, μου ανέβηκε όλο μου το αίμα στο κεφάλι, κρατήθηκα πολύ να μην βρίσω αλλά ένα «α στο διάολο!» δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί, ομολογώ. Είχα προλάβει και της είπα να βάλει τον Υπουργό της, Άδωνη, Χατζηδάκη, Σκρέκα, Μητσοτάκη ή όπως αλλιώς λέγεται να τσακιστεί να πάρει τα 32 εκατομμύρια που χρωστούν στην ΔΕΗ οι άρχοντες των πάντων Αγγελόπουλοι (κι άλλοι παρομοίου μεγέθους άρχοντες…). Δεν παλεύονται, συμπολίτες, Αλλά και η τοπική ΔΕΗ δεν ντρέπεται καθόλου; αναρωτιέμαι. Νούμερα σκέτα είμαστε όλοι σ’ αυτή την πόλη; – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κι όσοι δεν είναι «επώνυμοι» (σκ… στα μούτρα μας…) αξίζουν μια τέτοια χυδαία αντιμετώπιση από έναν κοινωφελή οργανισμό που τα γκόλντεν μπόυς των 50.000 € με τις ευλογίες των Υπουργών τους τον έχουν κατά-εξευτελίσει.
Αλλά γράφοντας τα συγχυσμένα παραπάνω, θυμήθηκα και κάποιους ντόπιους, που διάβασα πρόσφατα ότι χρωστούν 4 εκατομμύρια από ενοίκιο στον Δήμο και δήθεν περιμένουν τις πολυαναμενόμενες 100 δόσεις για να αρχίσουν να πληρώνουν – ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι, 8 ½ χρόνια. Αυτό πάλι μου θύμισε τα ενοίκια στο ΕΑΚ, τότε που ο Άρχων ήταν άρχων του Ολυμπιακού Βόλου. Ιστορίες παράλληλες; κι άστα να πάνε… Μου θύμισε επίσης τα λεφτά που δεν υπάρχουν για να πληρωθεί το δημοτικό φυσικό αέριο που θα ζεστάνει το δημοτικό νερό στην πισίνα του δημοτικού κολυμβητηρίου του ΕΑΚ.
Κι ας κλείσουμε με τους σταθερούς προβληματισμούς μας: ΟΧΙ εγκατάσταση LNG στον Παγασητικό Κόλπο! Ποιο το όφελος της πόλης μας από την ιδιωτικοποίηση του Λιμένα; Πώς δουλεύει το parking Φιλελλήνων;
Σας ασπάζομαι υψηλοφρόνως. Γεια σας.
Στην φωτογραφία Άνοιξη 1970, ομάδα συμμαθητών της Ε’ Τάξης του 2ου Γυμνασίου Αρρένων, εγκαίνια του Εθνικού Σταδίου Βελεστίνου (από Γ.Φιλιππιτζή)

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.