KΥΠΡΟΣ: 2017 (43 χρόνια μετά κατοχή)

Αδάμος Α. Μουζουρής Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας

Στους Μαθητές μου που ονειρεύονται και δεν βολεύονται!

«Κύπρος μου,

Οι κάμποι σου εν γιασεμί, τα όρη σου αθθός του,

Ο αέρας σου εν γιατρικό τζιαι φάρμακο του αρρώστου»!

Καλοκαίρι, η ακρογιαλιά, η πανσέληνος! Αυγουστιάτικη πανσέ-ληνος με τις πιο απόκρυφες και μαγικές εικόνες. Εικόνες που κουβαλάμε μέσα μας. Βιώματα, ερεθίσματα, συναπαντήματα χαράς, φωτεινότητας, έρωτα, φιλίας, αγάπης… Πως όμως, με τι καρδιά να τα χαρείς και να μην βαραίνει την καρδιά σου …. η νοσταλγία που κωδικοποιείται σε μια αλυσίδα από Αδελφούς, Συνοδοιπόρους και Συμπολεμιστές που έφυγαν το λιοχάραμα της 20ης Ιουλίου το 1974 και δεν ματαφάνηκαν το λιόγερμα! Νίκος Γιώργος, Κωστάκη, Γιώργος, Αντρέας Γιώργος. Όλοι Συμπολεμιστές του 399 Τάγματος Πεζικού, του Μπογαζιού. Πως όμως, με τι καρδιά να τα χαρείς και να μην βαραίνει την καρδιά σου ….η Κατεχόμενη Γη. Η συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή δεν σου επιτρέπουν και όταν μάλιστα δεν μπορείς και δεν έχεις το δικαίωμα να ξεχάσεις τον πικρό Αύγουστο του 1974.

Αγαπημένε Αναγνώστη εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε, για τούτο και θα περιδιαβούμε διαχρονικά τον μήνα Αύγουστο! Με κέντρο τον Αύγουστο του 1974 θα αναφερθούμε στα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ στην γλυκιά – πικρή γενέθλια Πατρίδα, την Κύπρο μας! Έχοντας κατά νου ότι η θύμηση – μνήμη είναι η μήτρα της δημιουργίας για ένα καλύτερο κόσμο, φυσικά, με βασική προϋπόθεση από τη μια μεριά να διδασκόμαστε από τα λάθη (αμαρτίες) μας για να τα επαναλαμβάνουμε με τραγικές συνέπειες και από την άλλη μεριά να παραδειγματιζόμαστε από το μεγαλείο εκείνων που έκαναν έργα άξια και έστησαν Τρόπαια Μίμησης για τις νέες γενιές! Σημεία αναφοράς των μεγάλων διαχρονικών αξιών: δημοκρατία, εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, ανεξαρτησία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, συνεργασία, αξιοπρέπεια, .. αξίες διαχρονικές που λάμπρυναν και κόσμησαν τον Ελληνισμό. Ανάμεσα σε όλους Αυτούς και οι Παιδικοί Αδελφικοί Φίλοι, οι Συνοδοιπόροι και Συμπολεμιστές μας, οι Σύγχρονοι Ήρωες της Κυπριακής Τραγωδίας που με τον ηρωισμό τους έστησαν Τρόπαια Μίμησης για τις νέες γενιές!

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

14, 1974 Μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης της Γενεύης ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ έδωσε την εντολή η «Αϊσέ να συνεχίσει τις διακοπές της», οι εισβολείς κινήθηκαν δυτικά και κατέλαβαν την Μόρφου (15) και ανατολικά την Μεσαορία και την Αμμόχωστο (16) και δημιούργησαν την γραμμή Αττίλα Β΄, τη σημερινή κατάσταση, υλοποιώντας προμελετημένες και προσχεδιασμένες ενέργειες. Τον Αύγουστο ο εισβολέας Αττίλας Α΄ και Β΄ ολοκλήρωσε το έγκλημά του με χιλιάδες νεκρούς (Αξιωματικούς, Οπλίτες και Άμαχους), με 1619 Αιχμάλωτους (Αγνοούμενους) πολέμου, με χιλιάδες τραυματίες, με τις 200.000 πρόσφυγες και την κατάληψη του 38% του κυπριακού εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ που συνέβησαν τον Αύγουστο ΠΡΙΝ από το 1974.

1571, 6 Παράδοση της Αμμοχώστου στους Οθωμανούς μετά από εννιά ολόκληρους μήνες πολιορκία (16 Σεπτεμβρίου 1570 – 6 Αυγούστου 1571). Μετά την κατάληψη από τους Οθωμανούς της Κύπρου σταματά η αντιγραφή χειρογράφων κειμένων, (του πλούτου που διαφώτισε την Ευρώπη) με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Για τούτο και στην Κύπρο αρχές του 20ου αιώνα σε ένα πληθυσμό γύρω στις 280 χιλιάδες, δεν γνωρίζει ανάγνωση και γραφή σχεδόν το 75%!

1828, 19 Απελευθερωτική κίνηση των Κυπρίων (1828 – Καποδιστριακή περίοδος). Με «Ικετική Επιστολή» προς τον Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια που υπογράφεται από τον Αρχιεπίσκοπο Πανάρετο, Αρχιερείς και Προκρίτους της Κύπρου του ζητούν την ενσωμάτωση της Κύπρου στο Νέο Ελληνικό Κράτος. (Στη Διάσκεψη των Πρεσβευτών στον Πόρο (24 Σεπτεμβρίου 1828) ο Καποδίστριας αναφέρει στο μνημόνιό του ότι η Κύπρος ανήκει στο σύνολο που πρέπει να νοείται Ελλάς».

1878, 17 Εκδίδεται/κυκλοφορεί η πρώτη εβδομαδιαία εφημερίδα, με την ονομασία «Κύπρος», από τον Κωνσταντινίδη Θεόδουλο. (Να σημειωθεί ότι από τις 12 Ιουλίου 1878 η Κύπρος πέρασε στη Βρετανική κατοχή).

1909, 15 Κίνημα στο Γουδί από τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο, μέλος του οποίου ήταν και ο Κύπριος Μακεδονομάχος Γεώργιος Αργυρίου. (Δεν) Χρειαζόμαστε ένα νέο Κίνημα Γουδιού; Σίγουρα χρειαζόμαστε ένα νέο Διαφωτισμό! Ζητούμενο και σήμερα για Ανόρθωση της Πατρίδας! Πότε θα κατανοήσουμε ότι το Καστελόριζο και η Κύπρος ανήκουν στο Αιγαίο Πέλαγος (δυο Κράτη ναι, όχι και δυο θάλασσες), με ό, τι αυτό συνεπάγεται! Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α. Ο. Ζ.) Ελλάδα – Κύπρος! Μήπως είναι ώρα να το πράξουμε! Και κάτι πολύ σημαντικό! Η Κύπρος είναι Ελλάδα και για τούτο είναι στην Ευρώπη! Γιατί η Ευρώπη είναι Ελλάδα!

1914,1 Έναρξη Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914 – 1918). Συμμετέχουν πάνω από 15.000 Κύπριοι εθελοντές, οι περισσότεροι μετά το 1917 όταν η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων (Αντάντ). Υπηρέτησαν στις Βρετανικές Δυνάμεις της Θεσσαλονίκης.

1919, 22 Οι Times του Λονδίνου γράφουν ότι η επιτροπή αγγλοϊσραηλιτικής Ομοσπονδίας αντιτίθεται στην παραχώρηση της Κύπρου στην Ελλάδα! Τι να γίνει πολύφερνη νύφη η Κύπρος! Με το Ισραήλ κρατάει χρόνια το (φλερτ) η κολόνια! (Όταν η Κύπρος με μυστική Συμφωνία που έγινε μεταξύ της Αγγλίας και της Τουρκίας, ως προσθήκη την 1η Ιουλίου στην Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, πέρασε στην κατοχή των Άγγλων, υπήρξε αίτημα για εγκατάσταση Εβραίων στο Νησί. Το αίτημα το διατύπωσαν και τα «Εβραϊκά Χρονικά» που είχαν έδρα το Λονδίνο τον Αύγουστο του 1878. Επικαλέστηκαν μάλιστα και το προηγούμενο, όταν ο Σουλτάνος μετά την κατάληψη της Κύπρου κάλεσε Εβραίους ως σύμμαχους για την σταθεροποίηση της κυριαρχίας του!!).

1922, 25 Αυγούστου. Αρχή της τραγωδίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

1940, 15 Τορπιλισμός της Έλλης, ανήμερα της Γιορτής της Παναγιάς! Βοήθα Μεγαλόχαρη Μάνα και Παναγιά μου! Μητέρα των Μητέρων! Στη χάρη Σου μια αναφορά με αγάπη, τρυφερότητα και αιώνια ευγνωμοσύνη στην Μάνα, την Αγιοχώματη Μάνα μου, και σ’ όλες της Μανάδες! Για την Αγία Μάνα. Αυτήν με της χούφτες της προκοπής και του τίμιου ιδρώτα στα όμορφα χρόνια της ειρήνης. Αυτήν που γεύτηκε τον εξευτελισμό, το βιασμό και την προσφυγιά. Αυτήν που θρήνησε το γιο της που έπεσε ή στην μια πλευρά «υλοποιώντας» την τρέλα της ματαιοδοξίας και της πλεονεξίας ή στην άλλη αποκρούοντας την τρέλα… Για την Αγία Μάνα που ίδια είναι όποιο χρώμα κιαν έχει, όποιας φυλής κιαν είναι, όποιον θεό κιαν πιστεύει. Για την Μάνα που κανακεύει το γιο της και τον μεγαλώνει με όνειρα και εύχεται να αξιωθεί να ζήσει εν ειρήνη και σαν έρθει η ώρα για το μεγάλο ταξίδι να την σκεπάσει ο ΓΙΟΣ της όπως ορίζει ο άγραφος νόμος με το μίζαρον (κυπριακό σάβανο).

1949, 12 Υπογράφεται η Τρίτη Σύμβαση της Γενεύης για τη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου και στις 22 Αυγούστου 1949 την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης περί προστασίας αμάχων εν καιρώ πολέμου!

1953, 10 Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ζητά από τον ΟΗΕ την εφαρμογή της Αρχής της Αυτοδιάθεσης για την Κύπρο.

1954, 16 Προσφυγή στον Ο.Η.Ε. από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξανδρο Παπάγο. «Εφαρμογή της αρχής της ισότητας των δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών, στην περίπτωση του λαού της Κύπρου». Η συζήτηση αναβλήθηκε. Ουσιαστικά απορρίφθηκε η αίτηση!!

1954, 24 Με πρωτοβουλία της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Τουρκίας ιδρύεται η Οργάνωση «η Κύπρος είναι τουρκική». Και δεν άργησε να δράσει!

1955, 29 Τριμερής στο Λονδίνο (Αγγλία, Ελλάδα και Τουρκία) και αρχή των επεισοδίων με βανδαλισμούς του τουρκικού όχλου εναντίον των Ελλήνων στην Πόλη και την Σμύρνη. Κορυφώθηκαν στις 2 – 5 Σεπτεμβρίου.

1956, 9 Απαγχονισμός από τους Άγγλους αποικιοκράτες των ηρωομαρτύρων Αντρέα Ζάκου, Ιάκωβου Πατάτσου, Χαρίλαου Μιχαήλ.

16 1960, 16 Ανακήρυξη Κυπριακής Δημοκρατίας. (Τη γιορτάζουμε 1 του Οκτώβρη για να μην χαλάμε τις διακοπές του δεκαπενταύγουστου, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο)!

1964, 7 πολεμικές επιχειρήσεις στην Τηλλυρία (Μανσούρα – Κόκκινα, ακολούθησαν οι βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας στις 8-10 Αυγούστου). Στις 8 Αυγούστου κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από την τουρκική αεροπορία κτυπήθηκε στην περιοχή του Ξερού και η ακταιωρός «Φαέθων». Ανάμεσα στα έξι Ελληνόπουλα που σκοτώθηκαν και ο «Καπαδούκας Νικόλαος, ναύτης της ακταιωρού «Φαέθων», ετών 22 εκ Γλώσσης Σκοπέλου», «δια την εκπλήρωση των προαιώνιων εθνικών πόθων», όπως γράφει η πλάκα που τους σκεπάζει!

1964, 20 μετά την αποτυχία του Α΄ Σχεδίου «Άτσεσον»: (Η περιοχή της Καρπασίας 400 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα, (4,1% του Νησιού) θα παραχωρούνταν στην Τουρκία (στρατιωτική βάση), το υπόλοιπο θα ενωνόταν με την Ελλάδα!!! Η Τουρκία το αποδέχεται η Ελλάδα το απορρίπτει). ο Άτσεσον προτείνει αναθεωρημένο το Β΄ Σχέδιο: η περιοχή θα εκχωρούνταν με την μορφή της εκμίσθωσης για 50 χρόνια!!

1964,21 Ο Μακάριος το απορρίπτει, όπως και Τουρκία. Η Ελλάδα το αποδέχεται;; τελικά το απορρίπτει!! (έπαιξε ρόλο και η πανελλήνια κοινή γνώμη!!! Γνωστή και η ρήση του Γ Παπανδρέου, «Μας χαρίζουν μια πολυκατοικία και, εις αντάλλαγμα μας ζητούν το ρετιρέ»).

ΓΕΓΟΝΟΤΑ που συνέβησαν ΜΕΤΑ τον Αύγουστο του 1974

1977, 3 Κοιμάται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

1980, 30 Παρουσιάζονται από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Θ. Ο. Κ.) στην Επίδαυρο οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου. Το γεγονός το αναφέρω γιατί το κορυφαίο αυτό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας είναι το πρώτο κείμενο που μιλά για την προσφυγιά, το άσυλο (ικεσία – «Ικέτιδες»), καταστάσεις διαχρονικές που τις ζούμε και σήμερα! (Οι κόρες του Δαναού (50 Δαναϊδες) φεύγουν από την Αίγυπτο για να μην παντρευτούν τους ξαδέλφους τους, γιους του Αίγυπτου, και ζητούν την προστασία (άσυλο) των Αργειτών).

1996, 11 Δολοφονείται από τους τούρκους εισβολείς, τον Ντεκτάς και τους Γκρίζους Λύκους, δίπλα από το συρματόπλεγμα της ντροπής, ο Τάσος Ισαάκ.

1996, 14 Δολοφονείται από τον Ντεκτάς και τον ψευδοϋπουργό του, στον ιστό της κατοχικής σημαίας που παραχαράζει την ιστορία της Κύπρου, ο Σολωμός Σολωμού.

2005, 24 Αεροπορικό δυστύχημα στην περιοχή Γραμματικό της Αττικής. Συντρίβεται το αεροσκάφος «ΗΛΙΟΣ» με 121 νεκρούς.

2017, 15 Η Πατρίδα καίγεται κυριολεκτικά και μεταφορικά και «ημείς άδομεν»! Και οι πολιτικοί μας «περί άλλων (εξουσίας) τυρβάζουν»!

Επιμύθιο 1: Οι Παιδικοί Αδελφικοί Φίλοι, οι Συνοδοιπόροι και Συμπολεμιστές μας, οι Σύγχρονοι Ήρωες της Κυπριακής Τραγωδίας με τον ηρωισμό τους έστησαν Τρόπαια Μίμησης για τις νέες γενιές! Χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή τη ηρωική θυσία τους, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ Τρόπαιο – Μνημείο και εδώ στην Πόλη μας, το Βόλο, γιατί εκεί που ορίζονται σπουδαία Έπαθλα εκεί υπάρχουν και οι Άριστοι – Χρηστοί Πολίτες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.