Μεγάλες Τουριστικές Επενδύσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη

Άρθρο του Χρήστου Τριαντόπουλου*

Την περασμένη Παρασκευή ξεκινήσαμε, ως Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ένα νέο κύκλο διαλόγων στην ελληνική περιφέρεια, εστιάζοντας στο μέλλον και στην επόμενη ημέρα. Και αυτό διότι, μετά από μία δεκαετία σε ύφεση και σε κρίση, πρέπει να καταφέρουμε να απεγκλωβιστούμε από το «γιατί» (φτάσαμε ως εδώ) που μας ταλανίζει όλα αυτά τα χρόνια, και να προσηλωθούμε στο «πώς» μπορούμε να βγούμε βιώσιμα από αυτή τη δύσκολη θέση, δημιουργώντας ανταγωνιστικό προϊόν και νέες θέσεις εργασίας. Η πρώτη στάση αυτής της πρωτοβουλίας ήταν, λοιπόν, ο Αλμυρός και το θέμα οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και οι επιπτώσεις αυτών στην περιφερειακή ανάπτυξη, μίας και στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει -ακόμα- έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και προοπτική.

Φυσικά, τέτοιου είδους μεγάλες επενδύσεις χαρακτηρίζονται -με την ευρεία έννοια- τόσο από εξωτερικές αντιοικονομίες, όσο και από εξωτερικές οικονομίες. Από τη μία πλευρά, για τις εξωτερικές αντιοικονομίες, για τα όποια δηλαδή ζητήματα προκύπτουν, πρέπει να μεριμνά η πολιτεία με τους κανόνες της και το σχετιζόμενο θεσμικό πλαίσιο. Από την άλλη πλευρά, οι θετικές εξωτερικές οικονομίες –αυτές που διαχέονται και καρπώνεται όλη η περιοχή– μπορεί να είναι πολλές και καθοριστικές για την ανάπτυξη του τόπου. Και αυτό διότι τέτοιες επενδύσεις -με επισκέπτες υψηλής ταξιδιωτικής δαπάνης- μπορεί να έχουν σημαντικές δευτερογενείς και πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις σε όλο το παραγωγικό στερέωμα του τόπου. Δηλαδή, θετικές επιπτώσεις πέρα από τις άμεσες που δημιουργούνται για τους εκατοντάδες εργαζόμενους που θα δουλεύουν σε μία τέτοια μονάδα. Πρόκειται, ειδικότερα, για δευτερογενείς θετικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, για τους τοπικούς παραγωγούς, για τους προμηθευτές, για τα περιφερειακά επαγγέλματα, για τις μεταφορές, για την αξία των περιουσιακών στοιχείων και, κυρίως, για το «brand name» του τόπου μας.

Βέβαια, για να προκύψουν αυτά τα αποτελέσματα είναι κρίσιμες δύο προϋποθέσεις. Η μία αφορά τη διάθεση των επενδυτών για ουσιαστική σύμπραξη με την τοπική οικονομία και κοινωνία. Και η άλλη είναι η διάθεση της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων μερών να «αγκαλιάσουν» μία τέτοια επένδυση, αναλογιζόμενοι τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα προκύψουν. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, συμβάλλουμε, «ανοίγοντας» ξανά τη σχετική δημόσια συζήτηση και συνεισφέροντας στην ευρύτερη προσπάθεια για την πραγματοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στη Μαγνησία με σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση στην περιοχή, αλλά και μεγάλη προστιθέμενη αξία για τον τόπο. Ουσιαστικά, αρχίζουμε να απαντάμε στο «πώς» θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για να τροχοδρομηθεί η περιοχή μας σε πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης με πολλές νέες θέσεις εργασίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, για να γίνει ξανά ο τόπος μας ελκυστικός για τους νέους και τις επόμενες γενιές.

*Ο Χρήστος Τριαντόπουλος είναι Πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις. Είναι διδάκτωρ πολιτικής οικονομίας, ερευνητής σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και διδάσκει οικονομικά, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο ΑΤΕΙ Πελοποννήσου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.