«Μεγάλη είναι η απογοήτευση των νέων αγροτών»

Του υπευθύνου της αγροτικής επιτροπής της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και αγρότη, Απόστολου Χρυσάφη

«Μεγάλη είναι η απογοήτευση των νέων αγροτών των ορεινών και νησιωτικών περιοχών μετά από την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα των νέων αγροτών.
Για ακόμη μια φορά οι νέοι αγρότες ορεινών και νησιωτικών περιοχών έρχονται να αντιμετωπίσουν την ανισότητα, καθώς μεγάλος αριθμός δικαιούχων αποκλείονται λόγω χαμηλής μοριοδότησης.
Το πρόγραμμα νέων αγροτών που ξεκίνησε με αιτήσεις τον Ιούνιο του 2021 έδινε μια ελπίδα για εργασία και ενασχόληση με τη γεωργία στην επαρχία σε πολλούς νέους και νέες, με το ποσό της ενίσχυσης να φτάνει έως και τις 40.000 €, ένα ποσό που το ακολουθούν μεγάλες απαιτήσεις στο μέλλον.
Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο. Οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι κατά 40% σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα νέων αγροτών, γεγονός που εκτόξευσε τις βάσεις στα μόρια ένταξης σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έτσι πολλοί νέοι έμειναν εκτός προγράμματος χωρίς καμία ελπίδα να ενταχθούν, έστω και με το 10% του συνολικού ποσού των 525 εκατ. ευρώ που θα δοθεί για τους επιλαχόντες.
Ποιοι είναι κατά κύριο λόγο αυτοί που μένουν εκτός;
Από την στιγμή που τα χρήματα κατανέμονται βάσει μορίων οι νέοι που μένουν εκτός προγράμματος είναι αυτοί που δεν έχουν μεγάλη στρεμματική περιουσία και είναι κατά βάση μόνιμοι κάτοικοι ορεινών ή νησιωτικών περιοχών.
Βλέπουμε για άλλη μια φορά τα χρήματα να μοιράζονται άνισα, αφήνοντας πίσω πολλούς νέους που θα τα χρησιμοποιήσουν όχι μόνο προς δικό τους όφελος, αλλά και προς όφελος της περιοχής τους.
Είναι απαραίτητο να αυξηθεί άμεσα το ποσό για το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών ώστε να ενταχθούν όλοι οι δικαιούχοι αλλά και να γίνεται καλύτερη μοριοδότηση των μειονεκτικών ορεινών και νησιωτικών περιοχών.»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.