Να κηρυχθεί Πάρκο Εθνικής Μνήμης η κεκαυμένη περιοχή στο Μαραθώνα

Του Δημήτρη Μποσνάκη, φιλολόγου εκπαιδευτικού

Οι λαοί που θέλουν να έχουν διάρκεια μέσα στην ιστορία πρέπει να συντηρούν τη μνήμη των προγόνων και την ιστορική συνέχεια. Πρέπει να αναδεικνύουν τα ορόσημα της ιστορικής τους πορείας, τις μεγάλες εθνικές πράξεις, τα φωτεινά πνεύματα, τους καθοδηγητές τους. Σηματοδότες της εθνικής μνήμης είναι τα κείμενα, οι μεγάλες βιβλιοθήκες, οι τύμβοι, η τέχνη και κυρίως τα άλση και τα δημόσια πάρκα, όπου κάθε πολίτης και ιδιαίτερα κάθε νέος “βαπτίζεται” στις εθνικές επιτυχίες και αστοχίες.

Στη χώρα μας με την τόσο πλούσια ιστορία και τη διατήρηση της μνήμης των προγόνων, η σημερινή πραγματικότητα δείχνει να είναι απότοκος της λήθης που έχει σκεπάσει όλα τα μνημεία, της εγκατάλειψης που επικρατεί σε όλα τα εθνικά άλση και πάρκα, της απαξίωσης των φωτεινών πνευμάτων, των εθνικών ποιητών, των κορυφαίων διαφωτιστών, των επιστημόνων, των μεγάλων πολιτικών.

Η πρόσφατη εθνική τραγωδία με το ολοκαύτωμα τόσων αθώων στο βωμό της άγνοιας, της εθνικής αδιαφορίας, της απαξίωσης του Έλληνα, είναι μέρος του γενικότερου προβλήματος εθνικής απαξίωσης ο,τιδήποτε ελληνικού. Η ανομία που επικαλείται η κυβέρνηση δεν είναι άλλο από έλλειψη σεβασμού προς τον τον τόπο μας και την ιστορία του. Και η σημερινή κυβέρνηση πρωτοστατεί σ’ αυτή την απαξίωση. Το Ολοκαύτωμα στο Μάτι ήταν η προειδοποίηση μεγαλύτερων επερχόμενων συμφορών.
Κατά τη γνώμη μου, επιβάλλεται η άμεση αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων, και όχι μόνο η χρηματική αποζημίωση.

Επιβάλλεται να χαρακτηρισθεί ένα μεγάλο μέρος της κεκαυμένης περιοχής ως Ground Zero της Ελλάδας, ως άλσος Συλλογικής Μνήμης. Η πατρίδα το έχει ανάγκη για να θυμόμαστε τα ολέθρια λάθη μας, να αγαπήσουμε τον τόπο μας, να αναδείξουμε τον Έλληνα, όχι εθνικιστικά, αλλά ανθρωπιστικά. Θα προσφέρει τα μέγιστα στις νέες γενιές ως μια πνευματική αφετηρία ανθρωπισμού, αλληλεγγύης, εθνικής συλλογικής ευθύνης. Αυτό που τόσο μας λείπει.

Ας πρωτοστατήσουν οι πνευματικοί άνθρωποι, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, αν υπάρχουν τέτοιες, οι περιβαλλοντικές ομάδες, μα πάνω απ’ όλα οι πολίτες που σέβονται την ανθρώπινη υπόσταση και την εθνική ύπαρξη του λαού μας στο μέλλον.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.