Νίκος Χαυτούρας: “Η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της οικονομίας και της πανδημίας”

Του Νίκου Χαυτούρα, προέδρου της ΕΙΝΚΥΜ, πολιτευτή ΚΙΝ.ΑΛ

Δεν χρειάστηκαν παρά μερικές ημέρες μόνο της νέας χρονιάς να διανύσουμε για να επιβεβαιωθεί μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα η αδυναμία της κυβέρνησης να προϋπολογίσει και να εφαρμόσει μια σοβαρή πολιτική στην οικονομία, την αγορά και τα ρίσκα που δημιουργεί η παρατεταμένη αστάθεια που επιφέρει η πανδημία.

Δεν έχει κλείσει ούτε μήνας ακόμη από την ψήφιση του προϋπολογισμού και όλοι συμφωνούν ότι τίποτα δεν πρόκειται να ισχύσει από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και τα νούμερα που έχει υπολογίσει για την νέα χρόνια .

Η κυβέρνηση προέβλεπε μια υπερανάπτυξη η οποία πως θα έρθει  με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας δεν γνωρίζει κανείς.

Η ύπαρξη της πανδημίας ήταν γνωστή όταν έφερνε τον  προϋπολογισμό στη βουλή η Κυβέρνηση. Παρόλα αυτά ήταν υπεραισιόδοξοι οι υπουργοί και για τις δαπάνες που θα απατηθούν λόγω της πανδημίας αλλά και για τα ποσά που θα εισπραχθούν από πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Και οι εισπράξεις των φόρων δεν θα είναι αυτές που περιμένει και οι δαπάνες που πρέπει να γίνουν για να στηριχθεί η υγειονομική υποδομή της χώρας θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Όλα αυτά βέβαια υπό την, προϋπόθεση ότι οι διοικούντες θα ακούσουν και θα καταλάβουν τις φωνές των πολιτών που αγκομαχούν για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των νοικοκυριών.

Οι φόροι εξακολουθούν να θερίζουν και ο υποσχέσεις της ΝΔ όχι μόνο δεν έχουν υλοποιηθεί για μείωση των φόρων αλλά αντίθετα με τρικ και αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών οι φόροι διογκώθηκαν. Την ίδια ώρα οι αυξήσεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες είναι πρωτοφανείς και τα ψίχουλα των ονομαστικών αυξήσεων στους μισθούς δεν φτάνουν για να σταθεί η μέση ελληνική οικογένεια.

Έχουμε  ένα τεράστιο κύμα ανατιμήσεων λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας που μετακυλίονται σε όλα τα προϊόντα. Οι μισθοί στο Δημόσιο  εξακολουθούν να είναι καθηλωμένοι ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι αυξήσεις που δόθηκαν είναι περίγελος και δεν επαρκούν για να καλύψουν το χαμένο εισόδημα.

Την ίδια ώρα οι μόνοι που απολαμβάνουν την κυβερνητική προστασία είναι οι Τραπεζίτες.

Ενώ αυξήθηκαν οι  καταθέσεις λόγω της μη κατανάλωσης οι Τράπεζες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους πολίτες με περιορισμό των ταμείων και των ΑΤΜ σε όλη τη χώρα .Με τρελές επιβαρύνσεις  των πελατών τους και χωρίς κανένα έλεγχο από την πλευρά του κράτους.

Ενώ χρήματα έχουν επιστρέψει στις καταθέσεις, οι χορηγήσεις δανείων είναι ανύπαρκτες για επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

 

Ζούμε τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς και το βλέπουν πλέον όλοι αλλά και συμφωνούν οι περισσότεροι ότι η κυβέρνηση έπεσε και πάλι έξω στις προβλέψεις και γα τα οικονομικά στοιχεία του 2022 αλλά και για την πορεία της πανδημίας και του αριθμού των θυμάτων του κορωνοιού.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.