Ο αγώνας για καθαρό αστικό περιβάλλον συνεχίζεται

Γράφουν οι : Στέλιος Λημνιός- Φαίη Τζανετουλάκου, απ΄την «Επιτροπή Πολιτών Βόλου»

Στις 29/3 η Περιφέρεια Θεσσαλίας, απάντησε σε επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με τα μέτρα κατά της ύπαρξης του χρόνιου προβλήματος της αέριας ρύπανσης του Βόλου.

Στην νέα αυτή ανακοίνωση, ή Π. Θ. για ακόμα μία φορά βαυκαλίζεται για το «μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα» σχέδιο ελέγχων για τον εντοπισμό ρύπων και οσμών στο Βόλο, οπότε και ξαναβιώσαμε έντονα ένα εθνικό ρίγος σαν να είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε για αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο!

Ταυτόχρονα, ομολογεί ότι ο μοναδικός πιστοποιημένος σταθμός μετρά μόνο μικροσωματίδια, (τα αποτελέσματα του οποίου τα βλέπουμε μετά 24+ ώρες αν είμαστε τυχεροί). Ισχυρίζεται όμως ότι ο σταθμός ήταν σε λειτουργία από το 2000 ενώ με άλλες, παλαιότερες ανακοινώσεις, είχε κάνει γνωστό στους πολίτες ότι επισκευάστηκε και έγινε προσβάσιμος στο κοινό μόλις τον Αύγουστο του 2018!
Επίσης μας υπόσχεται ότι οσονούπω συμπληρώνεται με δεύτερο, πιο μοντέρνο, που μετράει 6 επιπλέον ρύπους, εν έτει 2021, κάτι που επιβάλλει η νομοθεσία από το 2012!

Υπόσχεται δε, για μια ακόμη φορά, ότι διενεργείται ηλεκτρονικός διαγωνισμός για αντικατάσταση του υφιστάμενου σταθμού και αποκατάσταση της-παλαιολιθικής-τηλεμετάδοσης, προυπολογισμού 148000 ευρώ (!) μαζί με περαιτέρω υποσχέσεις για άλλους δύο σταθμούς με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ…

Υπόσχεται δε, για μια ακόμη φορά, ότι πρόκειται να αρχίσει η δειγματοληψία στο έδαφος για να ανιχνευτούν βαρέα μέταλλα αλλά και στα απαέρια (!) στις καμινάδες των βιομηχανιών, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει πότε κι γιατί έχει κολλήσει αυτή η υποχρέωση της εδώ και τρία χρόνια! Δεν ξεχνάμε ότι αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα των πολιτών, αλλά και το ότι πριν δύο χρόνια μας γνωστοποίησαν ότι η οικονομική προσφορά του ΔΗΜΟΚΡΊΤΟΥ για τις μετρήσεις αυτές κρίθηκε πολύ υψηλή και την απέκλεισαν, αλλά τώρα τον ξαναθυμήθηκαν…

Ακόμα βέβαια αναμένουμε μετά την παρέλευση διετίας την περίφημη έρευνα του ΑΠΘ περί οσμών και λαγωνικών…
Δεν μας δημιουργεί καμία απορία η ευκολία με την οποία καταφεύγουν σε ψευδείς υποσχέσεις.
Άλλωστε στη χώρα μας η ατιμωρησία των αιρετών έχει θεσμοθετηθεί με νόμους. Όταν έχεις υποχρέωση βάσει του νόμου, να έχεις 8 σταθμούς για τη μέτρηση 8+ ρύπων που αποδεδειγμένα αρρωσταίνουν τους πολίτες, κι εσύ εδώ και χρόνια έχεις μόνον έναν, κι αυτός δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε βάσει του νόμου, έχεις το «δημοκρατικό» δικαίωμα να βγαίνεις στους πολίτες και να λες ότι ο ένας αυτός ο σταθμός δουλεύει και επίσης ότι προκηρύσσεις διαρκώς διαγωνισμό για αντικατάστασή του. Αυτή είναι η εργαλειοποίηση της Δημοκρατίας που εφαρμόζουν αυτά τα θεσμικά πρόσωπα.

Όσον αφορά τη μέτρηση των αερίων εκπομπών από τις βαριές βιομηχανίες, αυτές καμία αξιοπιστία δεν μπορούν να έχουν όσο γίνονται χωρίς την προβλεπόμενη Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου, με τη συμμετοχή των Επιστημονικών Φορέων της πόλης και εκπροσώπων των κινημάτων των πολιτών.
Η πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έδειξε ότι ο Βόλος είναι η πόλη με την μεγαλύτερη θνησιμότητα σε καρκίνους, καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά στην Ελλάδα, πρέπει να συνεχιστεί με σκοπό να αποκαλυφθούν οι αιτίες.
Επίσης οι μετρητές του Green Your Air του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταρρίπτουν τους συχνούς ισχυρισμούς των αιρετών ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης όταν οι μετρητές βρίσκονται διαρκώς στο κόκκινο!

Η Επιτροπή Πολιτών εκτιμά ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν στέκεται στο ύψος των υποχρεώσεων που γεννά το ίδιο το πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, στις 25 Νοεμβρίου του 2020, κατέθεσε μήνυση εναντίων της για παράβαση καθήκοντος.

Στην ίδια περίοδο έκανε καταγγελία στη Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου κατέθεσε όλα τα στοιχεία που οι έρευνες αποδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα που τραυματίζει την Δημόσια Υγεία στην πόλη μας.
Οι Πολίτες με την συμμετοχή τους στα διεκδικητικά κινήματα κατόρθωσαν να αναδείξουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα που η ανυπαρξία των θεσμικών οργάνων της πολιτείας απέκρυπτε συστηματικά.
Ο αγώνας τους για καθαρό αστικό περιβάλλον συνεχίζεται.

Βόλος 30 Μαρτίου 2021
Για την Επιτροπή Πολιτών
ΛΗΜΝΙΌΣ ΣΤΕΛΙΟΣ-ΦΑΙΗ ΤΖΑΝΕΤΟΥΛΑΚΟΥ
[email protected]

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.