Ο Αλμυρός, έχει τα ίδια δικαιώματα και δυνατότητες

Του Κώστα Πανταζώνα * (Από ομιλία σε πρόσφατη εκδήλωση)

Τι διαφορετικό αλήθεια έχουμε να πούμε από πέρσι??

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, με αφορμή τη νέα χρονιά, το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, είναι η ύπαρξη της επιλογής.

Η σταθερότητα, η ρουτίνα, η καθημερινότητα, διαμορφώνεται όχι από την έλλειψη νέων ερεθισμάτων, αλλά από μια αδυναμία επανεξέτασης μιας πάγιας επιλογής.

Αυτή η πραγματικότητα που βιώνουμε στην περιοχή μας, πιθανότατα να διαμορφώθηκε και πλέον να συντηρείται από μια αδυναμία ανακάλυψης μιας περαιτέρω εξέλιξης ή αναβάθμισής της.

Καθημερινά, μας δίνεται η επιλογή, είτε να οχυρωθούμε πίσω από την υποκειμενικότητα και τη μονοδιαστατικότητα των απόψεών μας, είτε να αναπτύξουμε μια πιο διευρυμένη αντιληπτική προσέγγιση. Να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα Όραμα.

Ο Αλμυρός, μπορεί σε γεωγραφικό μήκος και πλάτος να είναι σταθερός και αμετακίνητος, ωστόσο σε όλα τα άλλα επίπεδα, έχει ξεπεράσει κατά πολύ την επαρχιώτικη ταμπέλα που αρκετοί από μας προσπαθούν να συντηρούν σαν άποψη, μετατρέποντάς την σε προκατάληψη.

Ο Αλμυρός θα εξακολουθεί να είναι επαρχία, όσο εμείς οι κάτοικοί του θα συνεχίζουμε να μην το αμφισβητούμε. Εμείς όμως, θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτή την αντίληψη. Να δώσουμε όραμα και προοπτική στην περιοχή μας.

Ο Αλμυρός, έχει τα ίδια δικαιώματα και δυνατότητες και κυρίως την ίδια -και μεγαλύτερη- δυναμική με κάθε πόλη και αγορά της Ελλάδας.

Ο Αλμυρός αριθμεί αρκετές βιομηχανίες – επιχειρήσεις που ταξιδεύουν και διδάσκουν το όνομά του παντού, ακόμη και εκτός συνόρων. Όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα παράξουν πλούτο μέσα σε ένα φιλόξενο επιχειρηματικό περιβάλλον. Τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, θα είναι κατά τη γνώμη μας οι ακόλουθοι τρεις πυλώνες πολιτικής.

Α/ η ενεργοποίηση και ολοκλήρωση της ΒΙΠΕ Αλμυρού, έτσι ώστε ο κάθε πιθανός επιχειρηματίας – επενδυτής να ξέρει πώς θα κινηθεί μέσα σε ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον χωρίς να αντιμετωπίζει τα εμπόδια και τις απαγορεύσεις ενός γραφειοκρατικού συστήματος.

Β/ η στήριξη της επένδυσης στις Νηές, ως ναυαρχίδας της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας και μοχλού ανάπτυξης του αεροδρομίου μας, αλλά και ενεργοποίησης του εργατικού δυναμικού όλου του Νομού, σε πλήθος ειδικοτήτων.

Γ/ ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής μας, ώστε να αποτελέσουν τα τρένα της μεταποίησης και συσκευασίας των αγροτικών προϊόντων του τόπου μας και ιδιαίτερα του “πράσινου χρυσού” που είναι το λάδι μας. Αλλά και γενικότερα, οι ελιές, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και όλα τα αγαθά του τόπου μας, μπορούν να δώσουν ισχυρή προστιθέμενη αξία στον μόχθο και το εισόδημα κάθε κατοίκου της περιοχής, μέσα από ένα δίκτυο λιανικής πώλησης που θα το μεταφέρει σε όλες τις αγορές του κόσμου.

Στην προσπάθεια αυτή, ουσιαστικός θα είναι ο ρόλος του Δήμου, ο οποίος με τη θεσμική του ιδιότητα, μπορεί να αποκτήσει έναν καινούργιο ρόλο, αυτόν του μάνατζερ, και να διεισδύσει σε εκθέσεις, να συνομιλήσει με επενδυτές και να δημιουργήσει το φιλόξενο έδαφος, ώστε η περιοχή μας, ο Αλμυρός μας, που με τη γεωγραφική του θέση στο κέντρο της Ελλάδας αλλά και δίπλα στο εθνικό δίκτυο, να αποτελέσει μία από τις πρώτες επιλογές των επενδυτών. Να ακουστεί παντού το όνομα του Αλμυρού σαν μια απολύτως προνομιούχα για επενδύσεις περιοχή.

Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους σας ζητώ να εγκαταλείψουμε κάθε προηγούμενο στερεότυπο και να αντικρύσουμε με μια φρέσκια ματιά την πόλη μας.

Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους το Οραμα είναι το θεμελιώδες πριν να συνεχίσουμε με οποιαδήποτε κίνηση.

Το μέλλον, είναι τα παιδιά μας.

Αυτό το σπουδαίο καλούμαστε να αναλογιστούμε, ώστε συνειδητά και έμπρακτα κάθε μας πράξη, και κάθε μας σκέψη, να έχει ως γνώμονα αυτούς που έρχονται, για να δημιουργήσουμε την παρακαταθήκη να ζήσουν και να δημιουργήσουν στην πόλη τους.

Το Όραμα υπάρχει, και η δυναμική της πόλης, είναι πιο εμφανής από ποτέ.

*ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.