Ο Φωτισμός να μας οδηγήσει σε ένα νέο Διαφωτισμό

Του προέδρου της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας Αδάμου Μουζουρή

Αγαπημένα Μέλη και Αγαπημένοι Φίλοι του Συλλόγου μας, Χρόνια καλά, ανθρώπινα και δημιουργικά. Ευχή και ελπίδα η νέα χρονιά να είναι λυτρωτική για την Μεγάλη Πατρίδα, όπως και την Μικρή – Γλυκιά ιδιαίτερη Πατρίδα, την Κύπρο μας!

Πέρα από τις ευχές, «συν Αθηνά και χείρα κίνει»! είναι ανάγκη, λοιπόν, από τα λόγια των έργων, να περάσουμε στα έργα των λόγων.
«Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί εγώ θα φταίω», αυτό μας λέει η ιστορία μας με τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη. Ο άνθρωπος καταξιώνεται όταν εκπληρώνει το ΧΡΕΟΣ (ευθύνη) του χωρίς εξωτερικό καταναγκασμό και με ανιδιοτέλεια, χωρίς την προσδοκία του κέρδους. Το Χρέος που είναι μεταξύ πολλών η διαφύλαξη της ελευθερίας και της γλώσσας. Η διαφύλαξη της πολιτισμικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας……
«Ο καθείς και τα όπλα του». Να πιστέψουμε πως ο μόνος ρεαλισμός είναι ο αγώνας του Ανθρώπου για τον Άνθρωπο. Να Ονειρευόμαστε και να μην Βολευόμαστε!! Με όνειρο (όραμα) και με πίστη στο καθήκον! Γιατί ένα όνειρο (όραμα) χωρίς το καθήκον είναι κενό και ένα καθήκον χωρίς το όνειρο (όραμα) είναι αγγαρεία! Το όνειρο μαζί με το καθήκον είναι η ελπίδα του αύριο! Για τούτο να Ονειρευόμαστε (οραματιζόμαστε), και να μην βολευό-μαστε, για ένα καλύτερο αύριο στη βάση των ανθρωπι-στικών αξιών, στη βάση των πανανθρώπινων αξιών!!

Ο Φωτισμός να μας οδηγήσει σε ένα νέο Διαφωτισμό! Ένα νέο Διαφωτισμό που να ξεπηδήσει μέσα από τη συνείδηση του Ελληνισμού. Για επαναφορά στην ζωή μας των μεγάλων διαχρονικών αρχών και αξιών: το κάλλος και το μέτρο, το ήθος και η αξιοκρατία, η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η συνεργασία και το άνοιγμα στο συνάνθρωπό μας, η φιλοξενία, η φιλία και η συναδέλφωση, η αξιοπρέπεια… η Ανθρωπιά! Αξίες διαχρονικές που λάμπρυναν και κόσμησαν τον Ελληνισμό. Ο κόσμος του φωτός είναι η αιώνιος, η Ελλάδα, ενώ ο κόσμος του σκότος είναι παροδικός. Και τώρα η Ελλάδα μας μπορεί να γίνει η νέα φύτρα της Ευρώπης!
Αξίζει, να παραμείνουμε Άνθρωποι, με Αξιοπρέπεια και Ελεύθερο πνεύμα απέναντι σ’ αυτό το θέατρο του παράλογου και για αιώνες δράματος, όπου οι μεγάλες δυνάμεις μετρούν στη βάση των δικών τους ανίερων συμφερόντων και καιροσκοπούντες είναι έτοιμοι και πάλι, ως άρπαγες, για μια νέα τάξη στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ελέω υδρογονανθράκων, με θεμέλια και πάλι το αίμα αθώων και τους τάφους των παιδιών.

Αγαπημένοι μου,
Πέραν των ευχών νιώθω την ανάγκη να σας εκφράσω την αγάπη και την εκτίμηση μου και ως Πρόεδρος για σχεδόν 28 χρόνια του Συλλόγου της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας αλλά και ιδιαίτερα ως άτομο, για την συμπόρευση και την συναγωνιστική στήριξη του Αγώνα μας για Δίκαιη, Βιώσιμη και Λειτουργική Λύση.ΛΥΣΗ και όχι διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. ΛΥΣΗ που να μην προνοεί ακόμη και σε μεταβατική περίοδο παραμονή του Αττίλα γιατί όχι μόνο νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής, αλλά ξυπνά και τις μνήμες του 1974.ΛΥΣΗ που να (επαν)ΕΝΩΝΕΙ και όχι να διχοτομεί την Πατρίδα μας. ΛΥΣΗ με Πολιτική Ισονομία και Ισοτιμία των πολιτών, αρχές που δεν διασφαλίζει η δοτή εκ περιτροπής προεδρία. ΛΥΣΗ που να εξασφαλίζει την επιστροφή ΟΛΩΝ των προσφύγων.

Λύση, Δίκαιη, Βιώσιμη και Λειτουργική, για το καλό ΟΛΩΝ μας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Λύση που θα προνοεί και θα διαφυλάττει το Ενιαίο, το Κυρίαρχο (μια ιθαγένεια) και το Ανεξάρτητο της Κυπριακής Δημο-κρατίας. Λύση σύμφωνη με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε., της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και των αρχών και αξιών της Ε.Ε. Λύση που δίνει τη δυνατότητα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς το στρατό κατοχής (Αττίλα), χωρίς τα συρματο-πλέγματα και χωρίς Εγγυήτριες Δυνάμεις. Με ελευθερία Διακίνησης, Εγκατάστασης και Ιδιοκτησίας για όλους από την Κερύνεια μέχρι τη Λεμεσό και από την Πάφο ίσαμε τον Απόστολο Ανδρέα (Καρπασία).

Εν τέλει Αγαπημένοι μου, στην Κύπρο δοκιμάζεται η αρετή και η αντοχή του Έθνους, οι αξίες και τα ιδανικά του, δοκιμάζεται μοίρα του! Γιατί η Κύπρος αγκαλιάζει το Καστελλόριζο (τη Ναυαρχίδα μας) και η Ελλάδα γίνεται Μέση Ανατολή και ακουμπά φιλικά στην Αφρική, στον Αραβικό κόσμο (Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και στην Ασία (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ) και γίνεται ουσιαστικά η Ελλάδα μας ενοποιός δύναμη τριών Ηπείρων! Και φράζει τα επεκτατικά σχέδια του Σουλτάνου.

Αγαπημένοι μου, εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε για τούτο:
Την κατεχόμενη Γη μας δεν την αναπολούμε την Νοσταλγούμε!

Με πολλά φιλιά και αγάπη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.