O πολιτικός ογκόλιθος που λέγεται Φώτης Κουβέλης

Γράφει ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης*

Ο Φώτης Κουβέλης είναι μία αρκετά περίεργη πολιτική προσωπικότητα, όντας ένας σύγχρονος πολιτικός ογκόλιθος. Τα τελευταία 6 χρόνια είναι ένας κρυφός πρωταγωνιστής της σύγχρονης Ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο είναι η τοποθέτησή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως αναπληρωτής υπουργός κάτω από τον περιβόητο Πάνο Καμμένο. Στο άρθρο, θα προσπαθήσω να καταλήξω σε ένα συμπέρασμα για τον ίδιο τον Φώτη Κουβέλη και να δώσω μία πολιτική άποψη για το λόγο της τοποθετήσεώς του σε υπουργικό θώκο εν έτη 2018.
Το ζήτω τα παράλογα ζήτω η Ελλάς έχει σίγουρα το όνομα και το επώνυμο του Φώτη Κουβέλη. Το Μάιο του 2012, και ως αποτέλεσμα του εκλογικού αποτελέσματος, η συγκρότηση κυβέρνησης δεν κατέστει δυνατή. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ πρότειναν να γίνει μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού ώστε να διαπραγματευτούν καλύτερα τη νέα δανειακή σύμβαση. Αρχηγός του νέου σχήματος θα ήταν ο Φώτης Κουβέλης. Όλοι λογαριάσανε χωρίς το ξενοδόχο. Ο κύριος Κουβέλης για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο δεν δέχθηκε.
Τελικά τον Ιούνιο του 2012 η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ καταφέρνουν να σχηματίσουν κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ του κυρίου Κουβέλη. Η νομοθετικές παρεμβάσεις που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση ήταν μεγάλες όπως ανοίγματα επαγγελμάτων, ιδιωτικοποιήσεις καθώς και μειώσεις δαπανών. Το πολιτικό κόστος ήταν μεγάλο και ο Φώτης Κουβέλης ως γνήσιος αριστερός δεν το άντεξε. Το κλείσιμο της ΕΡΤ που μέχρι τότε διέθετε 2.500 υπαλλήλους τηλεθέαση στο 2.5-3% και συντηρούσε 3 κανάλια, κρίθηκε απαραίτητο. Ο κύριος Κουβέλης θεώρησε αυτό αιτία να φύγει από τον κυβερνητικό σχηματισμό γιατί προφανώς για αυτόν η ΕΡΤ ήταν ένα βασικό θέμα στην χώρα που έχανε τότε το 25% του ΑΕΠ της, είχε ανεργία πάνω από 25% και το χρέος της ήταν χαρακτηρισμένο ως σκουπίδι από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Αλλά είπαμε ο Φώτης είναι παιδί της αριστεράς, δεν ασχολείται με τα νούμερα και τις δημοσιονομικές πολιτικές, τον ενδιαφέρει μόνο η κατά τα άλλα ακριβή δημόσια τηλεόραση ως ύψιστο κοινωνικό αγαθό…..
Τον Ιανουάριο του 2015 έπρεπε να εκλεχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια. Ο κύριος Κουβέλης μετά από ένα πολιτικό σίριαλ τεσσάρων μηνών που διήρκεσε από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του ίδιου έτους, απάντησε αρνητικά στους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο οδηγώντας ουσιαστικά τη χώρα σε εκλογές και την διακυβέρνηση της χώρας στον κύριο Τσίπρα και Βαρουφάκη. Η εξέλιξη γνωστή και κάνοντας μία ανασκόπηση ευχαριστούμε τον θεό που η χώρα δεν έγινε σοβιετία με υπουργό ενέργειας τον κύριο Λαφαζάνη και πρόεδρο της Βουλής την κυρία Κωνσταντοπούλου. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε για το τι σημαίνει το πολιτικό κεφάλαιο Φώτης Κουβέλης.
Τα τελευταία τρία χρόνια όλοι περιμέναν το πολιτικό δώρο που θα έδινε ο Αλέξης στον Φώτη. Αυτό θα ήταν είτε μία θέση στο επικρατείας είτε μία υπουργική θέση ώστε να τον «ευχαριστήσει» για την βοήθεια που πρόσφερε ο Φώτης στον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ αξίζει να τονισθεί ότι οι δύο τους είχαν μονομαχήσει για την ηγεσία του Συνασπισμού έχοντας δύσκολο επικοινωνιακό δίαυλο γεγονός που οδήγησε το κύριο Κουβέλη στην δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς. Επιπρόσθετα ο κύριος Κουβέλης κατηγορήθηκε το 2013 από τον κύριο Τσίπρα ως «πολιτικός κομπάρσος» σε ένα παιχνίδι σκοπιμοτήτων ενώ ο κύριος Κουβέλης κατηγόρησε το πρωθυπουργό για λαϊκισμό και ανευθυνότητα. Τέλος ο κύριος Καμμένος, που θα είναι και ο πολιτικός προϊστάμενος του κυρίου Κουβέλη, είχε δηλώσει για τον ίδιο ότι είναι πατερίτσα και άρχοντας των μαξιλαριών υπονοώντας ότι η ΔΗΜΑΡ μπαίνει σφήνα σε όλους για πολιτική βοήθεια. Ο κύριος Κουβέλης είχε δηλώσει ότι κανένα αριστερό κόμμα δεν θα συνεργαζόταν με ακροδεξιούς λαϊκιστές σαν τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.
Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και τελικά και ο Τσίπρας με τον Καμμένο ξεχάσαν τα ατοπήματα του τέως πολιτικού τους αντιπάλου αλλά και ο Φώτης δικαιώθηκε πολιτικά. Οι «κολεγιές» πραγματοποιήθηκαν και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει στο δυναμικό του πλέον τον Πάνο και τον Φώτη και έτσι όλοι οι Έλληνες δεν θα φοβούνται τίποτα στο Αιγαίο από τους ενοχλητικούς γείτονές μας. Ούτε τούρκικη μύγα δεν θα περνάει από τα ακριτικά μας νησιά…..Το συμπέρασμα που προκύπτει λοιπόν είναι ότι τα πολιτικά γραμμάτια που έπρεπε να ξεπληρωθούν στον Φώτη Κουβέλη ξεπληρώθηκαν ενώ ο ίδιος με την στάση του δεν ανήκει πλέον πουθενά αφού είναι και εκτός Συνασπισμού και εκτός ΔΗΜΑΡ αποδεικνύοντας ότι η πολιτική του διαδρομή είναι γεμάτη ίντριγκα, διαφωνίες και ανακολουθίες. Είπαμε όμως, ο Φώτης είναι αριστερός και όχι βλαξ και επομένως όλα μπορούν να ξεχαστούν για έναν υπουργικό θώκο ειδικά αν είσαι ένα σύγχρονος πολιτικός ογκόλιθος.

* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.