Όταν ο λαϊκισμός χαρακτηρίζει μία κυβέρνηση

Γράφει ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης *

Η αλήθεια είναι ότι ο κύριος Κατσίκης ως βουλευτής μου ήταν σχεδόν άγνωστος μέχρι που προέκυψε το θέμα της «ανταλλαγής». Όμως ακούγοντας, αλλά και διαβάζοντας τη δήλωση του για την ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους Έλληνες στρατιωτικούς ειλικρινά έπεσα από τα σύννεφα. Η αλήθεια είναι ότι η σκέψη τέτοιου είδους και μόνο, από έναν βουλευτή, ειδικά δεξιού κόμματος που δήθεν εκπροσωπεί την τάξη, την ασφάλεια και πρέπει προφυλάσσει την αστική φύση του πολιτεύματός μας, είναι κάτι που είναι πολιτικά τουλάχιστον απαράδεκτο.

Ο κύριο Κατσίκης στην αρχική του δήλωση είπε μεταξύ άλλων «Από τη μια λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη, από την άλλη δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε και οι δυο χώρες την ελληνική δικαιοσύνη και να βρούμε μία συμφωνία ανταλλαγής» . Η μετάφραση είναι απλή: Ας παρακάμψουμε την δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, για να εκδώσουμε τους αξιωματικούς ελπίζοντας ότι θα μπορούμε να ανταλλάξουμε τους «ομήρους» που είναι οι δύο στρατιωτικοί μας, όπως αυτοί ορίστηκαν από το πρόεδρο των ΑΝΕΛ κύριο Πάνο Καμμένο. Είναι προφανές ότι η αντίληψη και των δύο πολιτικών είναι ταυτόσημη. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και οι διαδικασίες που ορίζονται από το πολίτευμα αφορούν μόνο τους εκτός κυβέρνησης πολίτες. Προφανώς για τα δικά μας συμφέροντα όλα απλοποιούνται και το κυριότερο παρακάμπτονται, εκπροσωπώντας το νέο και φυσικά το άφθαρτο….

Όλοι οι Έλληνες θα θέλαμε τα δύο μας παιδιά πίσω και είναι η ευχή αυτό να γίνει το γρηγορότερο. Όμως σε όλα τα πράγματα υπάρχουν διαδικασίες, έτσι για παράδειγμα πολλοί γονείς θα θέλανε το παιδί τους να μπει σε μία συγκεκριμένη σχολή στο τόπο διαμονής της οικογένειας. Η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από την επίδοση στις εξετάσεις, γιατί κανείς δεν θα ήθελε ο διπλανός του να μπει στην Ιατρική Αθήνας γράφοντας μέσο όρο 15 γιατί απλά κάποιος τηλεφώνησε και είχε «βίσμα». Με άλλα λόγια η διαδικασία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι εξετάσεις που εξασφαλίζουν την ισότητα στην εισαγωγή και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Οι διαδικασίες και το σύνταγμα οριοθετούν το κράτος και την λειτουργία του. Έτσι η «ανταλλαγή» που προτάθηκε είναι ανέφικτη λόγω και Ελληνικού και Ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου, εκτός και αν οι νόμοι είναι κουρελόχαρτα για τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ….

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο κύριος Κατσίκης έσφαλε παρασυρόμενος από την ρητορική του κόμματός του. Προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του ενώ στη βουλή τους έβγαλε όλους «τρελούς» δείχνοντας τη πολιτική σοβαρότητα του κόμματος του. Σε αυτή τη χώρα πρέπει όλοι οι πολιτικοί αλλά και οι πολίτες να έχουμε μία υποτυπώδη σοβαρότητα και να μάθουμε όλοι μας να λέμε και ένα «συγνώμη, έκανα λάθος». Για το θέμα της σοβαρότητας στους ΑΝΕΛ αυτό δεν ισχύει καθώς για θέματα Εθνικής οδηγικής ασφάλειας προεδρεύει στέλεχος που δεν οδηγεί ενώ για το θέμα του «συγνώμη» ο ίδιος ο Πάνος ο Καμμένος δεν έχει μία δείξει μία μετάνοια που κατέληξε να υπογράφει τα μνημόνια σε χρόνο dt, γινόμενος και αυτός κατά τα λεγόμενά του «προσκυνημένος». Τελικά όπως ειπώθηκε και από πολλούς, ο κύριος Καμμένος και οι υπόλοιποι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα σουβλίσουν κατσίκι το Πάσχα…. Τα συμπεράσματα δικά σας.

* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.