Που το πάει η δημοτική αρχή με την ΔΕΥΑΜΒ;

Του μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας, κ. Μιχάλη Μπαλαρούτσου

Η ΔΕΥΑΜΒ σήμερα κατέχει όλα τα πάγια, δηλαδή το δίκτυο, τις εγκαταστάσεις, το νερό, τις πηγές και το διυλιστήριο και με ένα πολύ χαμηλό τίμημα η Δημοτική Αρχή ας υποθέσουμε ότι πουλάει σε κάποια ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Α.Ε). την συντήρηση, την τιμολογιακή πολιτική και τη διαχείριση του νερού. Αυτό που διατείνεται αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, και εν μέρη έχουν δίκιο, είναι ότι δεν μπορεί κανείς να πουλά το νερό, δεν πουλά ούτε τις πηγές σαν χώρο, ούτε το ποτάμι. Πουλάει όμως το δικαίωμα στην πρόσβαση στο νερό, το δικαίωμα στην τιμολογιακή πολιτική και γενικότερα στη διαχείριση. Κάποιος για παράδειγμα που θα αγοράσει την ΔΕΥΑΜΒ είναι επιφορτισμένος με τη συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου, αλλά η επέκταση και η αντικατάσταση των δικτύων είναι στη δικαιοδοσία του ΔΗΜΟΥ, δηλαδή ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΑΕ.

Τι συμβαίνει με το προσωπικό της εταιρείας;
Τα τελευταία χρόνια ξεκινάει μια διαδικασία μείωσης του προσωπικού, φθάνοντας σήμερα στο 50% και ταυτόχρονα τα τεχνικά έργα ανατίθενται σε εργολάβους, αυξάνοντας έτσι τόσο το χρόνο όσο και το κόστος υλοποίησης τους.
Το κόστος σε μια εταιρεία ύδρευσης είναι ο ηλεκτρισμός, τα υλικά και η εργασία. Συνεπώς, είναι προφανές ότι εάν ένα από τα τρία μειωθεί, αυξάνονται αυτομάτως τα κέρδη. Αυτό συμβαίνει στα πλαίσια μιας ευρύτερης πολιτικής η οποία λέει ότι τίποτα δεν πρέπει να κάνει ο ΔΗΜΟΣ , όλα πρέπει να γίνονται με εργολαβίες.
Τι επιπτώσεις θα έχει για τον κάτοικο του Βόλου η πώληση της ΔΕΥΑΜΒ σε μια πολυεθνική η απλά ιδιωτική εταιρεία ;
Φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή ένα Δημοτικό μονοπώλιο, όπως είναι η ΔΕΥΑΜΒ, να γίνει ιδιωτικό. Και υπάρχει ήδη ένα παράδειγμα ιδιωτικής διαχείρισης του νερού στη Θεσσαλονίκη, το παράδειγμα της Νικόπολης, όπου μετά από αναλύσεις στο νερό βρέθηκε αρσενικό. Επομένως, πως μπορείς να αναθέσεις το μέλλον των παιδιών σου στα χέρια ενός ιδιώτη που μόνο σκοπό έχει το κέρδος; Πώς μπορώ να εμπιστευτώ εγώ έναν ιδιώτη για την ποιότητα του νερού που θα φτάσει στη βρύση μου;
Όταν μια πολυεθνική πηγαίνει για να αγοράσει το νερό υπόσχεται καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών, επενδύσεις και μείωση των τιμολογίων. Ωστόσο, δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Αυστραλίας, χώρες οι οποίες είναι μητροπόλεις του καπιταλισμού, που να έχουν γίνει αυτά τα τρία πράγματα. Αντίθετα έχουμε τεράστια αύξηση των τιμολογίων, τόσο του νερού όσο και των τελών σύνδεσης στο δίκτυο, ελλιπή συντήρηση και ανύπαρκτες επενδύσεις.

Λύση – εκκαθάριση των Δ.Ε.Υ.Α γενικώς
Τι λέει το άρθρο 11 του ΦΕΚ 107/τ.Β΄/31-7-2017Ν.44836/2017
Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) λύονται με απόφαση του οικείου ή των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, η οποία λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία των 3/4 του συνόλου των μελών τους και πράξη του Συντονιστή ή του ασκούντος καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Τη λύση της επιχείρησης ακολουθεί η εκκαθάριση αυτής. Μετά την εκκαθάριση της επιχείρησης, όσα περιουσιακά στοιχεία απομένουν περιέρχονται στο Δήμο που την είχε συστήσει.

Η εκκαθάριση διενεργείται από ορκωτούς ελεγκτές που ορίζονται από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 18 του ν. 1069/1980.
Λέτε να μην το γνωρίζει αυτό η Δημοτική αρχή και ξέροντας ότι δεν θα έχει τις απαιτούμενες ψήφους για την διάλυση της ΔΕΥΑΜΒ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΟΜΕΝΗΣ, ΝΑ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ?

Ασφαλώς και το ξέρει.

Προσπαθεί όμως να Δημιουργήσει ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ για τους διαμαρτυρόμενους , κατηγορώντας τους με την γνωστή φρασεολογία ως τραμπούκους μπαχαλακηδες, κλπ ώστε να χρησιμοποιήσει το δημιουργηθέν κλίμα για προεκλογικούς λόγους. Παιχνίδι παίζει ο Δήμαρχος με την αγνοία ορισμένων. Και ξέρει καλά από παιχνίδια.
Θα επανέλθω όμως στο θέμα αργότερα όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις , και τότε θα πούμε πιο πολλά και πιο κατανοητά για τον κόσμο που δέχεται μπόλικη στάχτη στα μάτια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.