Πράσινο, δάση και προστασία τους

Από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Μαγνησίας της «Πράσινης Αριστεράς

Πριν από καιρό διαβάσαμε επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκων της Νέας Ιωνίας μέσω ιστοσελίδας, για την εγκατάλειψη των Πάρκων ¨Α. Βαλαχή¨ . Ένας πνεύμονας πρασίνου για τους κατοίκους της περιοχής – και όχι μόνο- έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη του εδώ και χρόνια. Η ιστοσελίδα ¨η Νέα Ιωνία της καρδιάς μας¨ με 2500 μέλη, με την επιστολή της δεν συγκίνησε κανένα. Απάντηση καμία από κανένα αρμόδιο.
Μετά από λίγο καιρό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερασιάς κατήγγειλε ότι οι πανύψηλες λεύκες της πλατείας της Κερασιάς κόπηκαν από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου – αφού έζησαν 80 χρόνια – χωρίς σεβασμό απέναντι στην ηλικία τους, σε ένα ιστορικό χώρο όπου απαγορεύεται κάθε παρέμβαση που αλλοιώνει την φυσιογνωμία του οικισμού ο οποίος έχει κηρυχθεί ιστορικός από το Υπουργείο Πολιτισμού. Και εδώ ¨φωνή βοώντος εν τη ερήμω¨.
Τον ίδιο καιρό η επιτροπή Δημοτών του Κραυσίδωνα με ανακοίνωσή της κατήγγειλε για μια ακόμη φορά τη Δημοτική Αρχή Βόλου, γιατί καρατόμησε κυριολεκτικά δέντρα ηλικίας 25 χρόνων τα οποία στέκονται κουφάρια πια μαζί με τα μπάζα που περιμένουν υπομονετικά κάποιον να τα πάρει. Ο χώρος έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη του και κάποιοι σχολιάζουν την ¨ανάπλαση του σε διαμπερή δρόμο κυκλοφορίας αυτοκινήτων. (Καραμπατζάκη και Ζάχου) κόντρα στο έργο που έχει γίνει με χρήματα της Ε.Ε. και αντίθετα με το χαρακτήρα που είχε διαμορφωθεί από τους μελετητές.
Τέλος αυτές τις μέρες καταγγέλλεται από Δημοτικό Σύμβουλο ότι στη Νέα Ιωνία όπου κόπηκαν 150 δέντρα – κατά άλλους 260 – το Δεκέμβρη του ΄17 τα οποία θα αντικαθιστούνταν άμεσα από νέα (Πάσχα του ΄18 …για την ακρίβεια) ακόμη περιμένουν (ίσως το Πάσχα του ΄19) ενέργειες για τις οποίες δεσμεύτηκε η Δημοτική Αρχή…. Εμείς αμφιβάλουμε φυτευτή έστω και 1 δέντρο κατά την θητεία της! Κι αυτά τα δέντρα – κουφάρια περιμένουν εκεί μια που η υπομονή τους δεν εξαντλήθηκε, εξαντλήθηκε όμως η υπομονή των πολιτών.
Το τελευταίο και πιο σημαντικό . Πριν λίγες μέρες το ΤΕΕ (κεντρικό) σε ημερίδα του για την Αναθεώρηση του Συντάγματος είπε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που ζητεί επίμονα η Ν.Δ. μια που τα δάση έχουν μέχρι σήμερα αρκετά ….προστατευτεί από πυρκαγιές και ανθρώπους και δεν χρειάζονται περεταίρω προστασία. Τη θέση αυτή της Ν.Δ. επικροτεί και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Φέσσας λέγοντας: ¨είναι απαραίτητη η ανάγκη αναθεώρησης επιλεγμένων διατάξεων του Συντάγματος, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς με όρους υγιούς ανταγωνισμού και βιώσιμης ανάπτυξης¨
Μετά από όλα αυτά μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι το μέλλον μας είναι Πόλεις ¨Μάντρες¨ και περιβάλλον υγιούς αγοράς με άρρωστους ανθρώπους….
Κάποιοι φροντίζουν! Και η απορία είναι ποιος από αυτούς που ¨φροντίζουν ¨ θα μας προστατέψει!
Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μικρές και μεγάλες να προστατέψουν την ύπαρξη και εφαρμογή του άρθρου 24 για την προστασία των Δασών . Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για το Βόλο που έχουμε ανοιχτά πολλά θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής για να μην πούμε θέματα ζωής ή θανάτου που πρέπει να λυθούν με τρόπο που θα επιτρέπει στα παιδία μας να συνεχίσουν να ζουν σε αυτόν τον τόπο.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ 24 ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.