Πρόκειται για τεράστιο και αδικαιολόγητο λάθος

Γράφει ο Στέλιος Λημνιός

Ολοκληρώνονται οι εργασίες του ορεινού δρόμου που θα συνδέει τα παράλια της Αγίας με το Κεραμίδι Μαγνησίας. Ο δρόμος έχει μήκος 12 χλμ και περιλαμβάνει πλήθος από διαμορφώσεις, αντιστηριξεις, τεχνικά τούνελ, κοιλαδογεφυρες
ασφαλτοστρώσεις και αντιπλημμυρικά έργα με προϋπολογισμό 15 εκ.€

Φορέας του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η χρηματοδότηση του γίνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Β) Την ίδια περίπου περίοδο εκελειται επικαιροποιηση της μελέτης για την χάραξη του δρόμου που είναι η προέκταση του περιφερειακού του Βόλου.
Το έργο αυτό που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Μαγνησία, αποστέλλει αντικείμενο διχασμού των κατοίκων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας,η οποία επιμένει να το κάνει μέσα σε κατοικημένη περιοχή,καταστρέφοντας γη υψηλής παραγωγικότητας και καταβάλλοντας ασύμφορες αποζημιώσεις στις δεκάδες ατομικές ιδιοκτησίες.

Η κατασκευή του τμήματος που έγινε εντός της πόλης του Βόλου για την εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων ,για λόγους οικονομικών περικοπών στέρησε την πόλη από τρεις ανισόπεδους κόμβους και έστησε στη θέση τους φαναρια.
Στρίμωξε δε τις 4 συνολικά λωρίδες του σε δύο, εντός του τούνελ της Γοριτσας ,με αποτέλεσμα την εκτροπή της κυκλοφορίας εντός των συνοικιών της πόλης. Από τότε ,για πάνω από 22 χρόνια δεν προχώρησε τίποτε.

Τα λάθη αυτά θα υποβαθμίζουν για πάντα την ποιότητα της ζωής μας.

Η πείρα που αποκτήθηκε από την περίπτωση αυτή θα πρέπει να μας οδηγήσει σε ορθές επιλογές για την ολοκλήρωση αυτού του έργου
Η ημιορεινή χάραξη της επέκτασης από Γορίτσα μέχρι Μαλάκι αποτελεί τεκμηριωμένη επιλογή των τοπικών φορέων και των κατοίκων.
Συνυπολογίζοντας. α) τον όγκο των χρηματικών αποζημιώσεων της πεδινής κατασκευής που υιοθέτησε βιαστικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας,
β) την αναγκαστική δημιουργία πολλών ισόπεδων κόμβων με φανάρια (μιας και η διέλευση αυτή θα τέμνει κατοικημένες περιοχές), γ) την καταστροφή της παραγωγής αλλά και. δ) την οδευση που θα αναγκάζονται να εκτελούν οι διερχόμενοι οδηγοί δίπλα και ανάμεσα σε σπίτια, φράχτες και δένδρα , στερούμενοι την οπτική τέρψη μιας ημιορεινής διαδρομής με θέα τον Παγασητικο της καρδιάς μας ….

Το μοναδικό συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για τεράστιο και αδικαιολόγητο λάθος .
Αυτές τις θέσεις ανέπτυξε η ΠΠΜ στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Λάρισα με την ευκαιρία επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσε η κα Τσαγανου. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά έγινε μάχη προκειμένου να έχει το δικαίωμα μιας ολιγόλεπτης τοποθέτησης, με την αντιπεριφερειαρχη Μαγνησίας κα Κολυνδρινη να αποχωρεί επιδεικτικά αντί να ακούσει με προσοχή τα παραπάνω επιχειρήματα που και η ίδια πρέσβευε όταν ήταν πρόεδρος στις συνεδριάσεις του δήμου Αρτέμιδας…

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να διδαχθούν από την παραπάνω σύγκριση των δύο τεχνικών έργων και να επιλέξουν την μόνη λύση. Την ημιορεινή κατασκευή του δρόμου. Υπενθυμίζει δε την ανάγκη της επέκτασης του περιφερειακού δρόμου και από τον ανισόπεδο κόμβο της οδού Λαρίσης μέχρι τον Σωρρο , προκειμένου να αποσυμφορηθεί η πόλη που μαστίζεται θανατηφόρα από την αέρια ρύπανση.
Σημείωση :η ΠΠΜ έχει τοποθετηθεί δημόσια ενάντια στην κατασκευή του δρόμου που διανοίγεται στο παρθένο τμήμα του ορεινού όγκου στο Μαυροβούνι και Β Δ Πηλιο.

Το έργο αυτό θα προσβάλλει ανεπανόρθωτα την προστασία της άγριας ζωής σε ένα από τα ελάχιστα καταφύγια της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.