Τελικά είναι τυχαίο ότι όλα συμβαίνουν επί ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη μου;

Του Νικήτα Παπαντωνίου-Καρτάλη

Αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο είναι η γενικότερη κατάσταση «μπάχαλου» που εμφανίζει η πολιτική σκηνή, τα εθνικά θέματα καθώς και την οικονομία. Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν θα ήθελε να είναι πρωθυπουργός τέτοιες ώρες εκτός βέβαια από τον Αλέξη που για την καρέκλα όλα τα υπόλοιπα φαντάζουν λεπτομέρειες. Είναι τυχαία γεγονότα όλα αυτά που συμβαίνουν επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα;

Για χάρη της ανάλυσης παραθέτω επιγραμματικά τι έχει να αντιμετωπίσει η Ελληνική κυβέρνηση αυτή τη περίοδο:

1. Ελληνοτουρκικές σχέσεις
2. Το θέμα των Ελλήνων αξιωματικών
3. Θέμα των Τσάμιδων
4. Το Σκοπιανό
5. Novartis
6. Οικονομία

Η Τουρκική προκλητικότητα είναι ως ένα σημείο απόρροια του πολιτικού βάρους του πρωθυπουργού και του προέδρου της δημοκρατίας καθώς και της κακής προετοιμασίας της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Ο «σουλτάνος» είδε ότι Αλέξης είναι σε όλα ένας μαθητευόμενος πολιτικός που δεν γνωρίζει ούτε τα θαλάσσια σύνορα της χώρας με παντελή έλλειψη πατριωτικής πολιτικής στάσης ως απόρροια της νέο-κομμουνιστικής του ιδεολογίας, με αποτέλεσμα η προκλητικότητα των Τούρκων να αυξηθεί υπέρμετρα μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.

Οι δύο Έλληνες στρατιώτες πληρώνουν την ελαφρότητα με την οποία ο Αλέξης είπε στον Ερντογάν ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τους 8 αξιωματικούς στην Τουρκία ώστε να δικαστούν. Στο μυαλό του Έλληνα πρωθυπουργού υπάρχει η Σταλινική προσέγγιση, ότι δηλαδή το κράτος ρυθμίζει τις δικαστικές αποφάσεις και επομένως με ένα τηλεφώνημα οι Τούρκοι αξιωματικοί θα είχαν πάει στην Τουρκία. Ευτυχώς είμαστε κράτος δικαίου και οι αποφάσεις δεν παίρνονται στα πρωθυπουργικά γραφεία, όμως την ελαφρότητα του πρωθυπουργού την πληρώνουν τώρα οι Έλληνες στρατιώτες και οι οικογένειές τους.

Τα Ελληνοβαλκανικά θέματα ήρθαν στη φόρα, όπως και το Σκοπιανό, γιατί οι γείτονες και οι ξένες δυνάμεις είδαν στον Αλέξη τον άνθρωπο οποίος θα κάνει την «βρώμικη δουλειά». Όπως είναι γνωστό τοις πάσι, αριστερός και πατριώτης δεν υπάρχει οπότε το timing είναι τέλειο. Από την μία η Ελλάδα βρίσκεται σε μία άνευ προηγουμένου οικονομική στενότητα από την άλλη έχει στο κυβερνητικό θώκο ένα νέο-κομμουνιστή πρωθυπουργό. Τα συμπεράσματα είναι προφανή.

Η Novartis είναι το τέλειο αποδεικτικό το γιατί όλα πάνε λάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός προσπαθούνε να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη με ένα σκάνδαλο που η πολιτική του χροιά βασίζεται σε κουκουλοφόρους, που «άκουσαν, τους είπαν και θεώρησαν» ότι πληρώθηκαν μίζες σε πολιτικούς αντιπάλους και όχι φυσικά στο αγαπημένο παιδί του παλαιού ΠΑΣΟΚ, τον κύριο Κουρουπλή που το όνομα του βρίσκεται στην εισαγγελική έκθεση.

Η οικονομία δεν λέει να πάρει τα πάνω της λόγω της φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής. Το ΑΕΠ μετά από μία άνευ προηγουμένου προσαρμογή είναι ουραγός στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης και κλείνει φέτος στα μισά του στόχου στο +1,4%. Επιπρόσθετα ο Ιανουάριος έδειξε τον κακό δρόμο που έχει η οικονομία με πληθωρισμό σε αρνητικό έδαφος (-0,2%), ανεργία ανεβασμένη κατά 0,2% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ενώ ο δείκτης Λιανικού Εμπορίου μειώθηκε κατακόρυφα τον ίδιο μήνα (Νοέμβριο) κατά -2,9% σε όρους όγκου σε ετήσια προσέγγιση.

Τα συμπεράσματα είναι απλά, η τύχη της χώρας είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας και της ιδεοληψίας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά. Οι ξένες δυνάμεις και οι γείτονες βάζουν στο τραπέζι όλες τις διεκδικήσεις τους γιατί ξέρουν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην καρέκλα και θα συναινέσει στα πάντα ώστε να είναι ο αρεστός των θεσμών. Ο πρωθυπουργός λόγω της ιδεοληψίας του δεν έχει κανενός είδους πατριωτικό φρόνημα και ο μόνος πραγματικός στόχος του για την οικονομία είναι να ισοπεδώσει την μεσαία τάξη ώστε αυτή να εξαρτάται από την επιδοματική του πολιτική. Προσπαθεί να εισέλθει στον χώρο της κεντρο-αριστεράς αλλά ξεχνάει ότι σοσιαλδημοκράτες σέβονται τους θεσμούς και έχουν αποδεχθεί τον καπιταλισμό. Τέλος οι μόνοι που πλέον είναι χαρούμενοι είναι τα χαϊδεμένα παιδιά της αριστεράς που σπάνε βιτρίνες και περιουσίες για να συμπαρασταθούν σε έναν ομοϊδεάτη τους που πήγε να σκοτώσει έναν πρώην πρωθυπουργό. Είναι στο χέρι όλων μας αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν ένα σαφές μήνυμα στις επερχόμενες εκλογές και να τους βάλουμε οριστικά στο χρονοντούλαπο της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας.

* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.