Το αριστερό μνημόνιο το έτος 2018

Από τον Νικήτα Παπαντωνίου-Καρτάλη*

Το 2018 είναι μία χρονιά με επιπρόσθετες δυστυχώς φορολογικές επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση φτάνει το ποσό των 951 εκατομμυρίων ευρώ. Η «κυβέρνηση των φόρων» θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, να βάζει φόρους. Κατά τα άλλα, για τον πρωθυπουργό, το 2018 θα είναι η χρονιά της Ελλάδας.
Ας δούμε τι ακριβώς έχει προϋπολογιστεί για φέτος για τους βασικούς και στρατηγικούς στόχους που έχουν τεθεί από την συγκυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ.
1. Πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ
2. Ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ
Το πρωτογενές πλεόνασμα μεταφράζεται σε ένα ποσό της τάξης των 7 δις ευρώ, δηλαδή 2,6 «πληρωμένους» ΕΝΦΙΑ. Το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει ορισθεί είναι αποτέλεσμα τόσο του κακού μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής που επίλεξε η κυβέρνηση το μαύρο καλοκαίρι του 2015, όσο και της ιδεοληψίας και των αριστερών αντιλήψεων των κυβερνώντων για την συντήρηση ενός μεγάλου και υδροκέφαλου κράτους με επίφαση την κοινωνική μέριμνα που κανείς βέβαια δεν «εισπράττει».
Η ανάπτυξη της τάξης του 2,5% είναι ένας στόχος που ο κάθε Έλληνας πολίτης ευελπιστεί να δει για την χώρα του πλην όμως αυτό θέλει και κάποιες προδιαγραφές στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Σε ένα κράτος με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ανάπτυξη είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία. Τα παραδείγματα του Ελληνικού, των Σκουριών, της Κασσιόπης στην Κέρκυρα αλλά και αυτό της Fraport για την εκμετάλλευση των αεροδρομίων πιστοποιούν μόνο ένα πράγμα, ότι η κυβέρνηση έχει απέχθεια στις ιδιωτικές επενδύσεις. Δυστυχώς, χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία, ανάπτυξη δεν θα υπάρξει και το μόνο που επιτυγχάνεται με την παρακώλυση των επενδύσεων είναι να πιστοποιείται ότι η κυβέρνηση, όπου μπορεί, αφήνει το αριστερό της αποτύπωμα. Η αγάπη των Σύριζα-ΑΝΕΛ για τον κρατισμό είναι πλέον ευδιάκριτη.
Τα κυριότερα νέα μέτρα που έρχονται για το 2018 είναι τα εξής:
1. Κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% στην παρακράτηση επί των εισοδημάτων που προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις
2. Κατάργηση των εκπτώσεων για ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες που απολάμβαναν οι μισθωτοί
3. Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας
4. Αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα
5. Κατάργηση του ΕΚΑΣ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και περικοπή κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης
6. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου καθώς και η κατάργηση των εκπτώσεων για τις ιατρικές δαπάνες θα μειώσουν κατά μερικά δεκάδες ευρώ τις ήδη μειωμένες απολαβές των μισθωτών και συνταξιούχων. Η Μαγνησία είναι ένας νομός με σχετικά χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, επομένως η κατάργηση των εκπτώσεων θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Η επιβολή του φόρου διανομής στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τουριστικές περιοχές της χώρας καθώς θα μειώσει στην ανταγωνιστικότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών ειδικά στο σκέλος των τιμών. Οι Σποράδες, ο Βόλος και το Πήλιο είναι από τις περιοχές που θα επηρεασθούν πιο πολύ καθώς διαθέτουν «τουριστική βιομηχανία».
Ο ΦΠΑ στα νησιά της Μαγνησίας έχει ήδη εξισωθεί από το προηγούμενο έτος, όμως μπαίνει σε άλλα 27 νησιά και πήρε παράταση για μερικά ακόμη για ένα εξάμηνο. Απλά, προς χάριν της συζήτησης ο κύριος Καμμένος θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί εδώ και 1,5 χρόνο αφού θεωρούσε την εξίσωση του ΦΠΑ ως μία πράξη εγκληματική και αντισυνταγματική. Να υπενθυμίσω ότι ο κύριος Καμμένος είναι ακόμη και τώρα υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας.
Η μείωση του ΕΚΑΣ θα πλήξει κυριότερα τις πιο ευαίσθητες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, αυτές που υποτίθεται η αριστερά στηρίζει. Προφανώς η στήριξη δεν είναι τόσο έμπρακτη και κατανοητή. Η αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες δίνει το τελευταίο χτύπημα στην επιχειρηματικότητα της χώρα μας. Κατά τα άλλα οι κυβερνώντες θέλουν μείωση της ανεργίας και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Το τελικό αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η συνεχιζόμενη φτωχοποίηση του κοινωνικού ιστού της χώρας που μοναδικό στόχο έχει τον πλήρη έλεγχο του, μέσω επιδομάτων με «κοινωνικό πρόσημο». Η πολιτική της συγκυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ τελικά περιορίζει το κοινωνικό κράτος και διαλύει την τοπική επιχειρηματικότητα. Ευτυχώς για την χώρα μας υπάρχει και άλλος δρόμος και αυτός έχει ως φορέα την Νέα Δημοκρατία που είναι το λαϊκό και φιλελεύθερο κόμμα που στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία που θέλει το κράτος σύμμαχο και όχι αντίπαλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στο χέρι όλων μας είναι να δοθεί μία ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα νέα και στα παλιά στελέχη της παράταξης, ώστε να αλλάξει η πορεία αυτής της χώρας.

* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.