Το πολιτικό μήνυμα της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Δημήτρη Μποσνάκη

Η πρόσφατη περιοδεία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σε επιστημονικές, παραγωγικές και πολιτικές “μονάδες” ενός παραγωγικού γεωγραφικού διαμερίσματος, όπως ο Θεσσαλικός κάμπος, άφησε πίσω της συγκεκριμένα και ευανάγνωστα πολιτικά μηνύματα. Ο κ. Μητσοτάκης, γνώστης των Πολιτικών Επιστημών, επιχείρησε μια κάθετη τομή, αλλά ταυτόχρονα και σύζευξη, ανάμεσα στους ανθρώπους-κατασκευαστές, όπως η επίσκεψη στο τμήμα Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και στους ανθρώπους του μόχθου, όπως η συνάντηση με ομάδες αγροτών στην Καρδίτσα και κτηνοτρόφων στην Ελασσόνα.

Το επιστημονικό αντικείμενο της Βιοχημείας είναι η ανθρώπινη νόηση που μελετά και ξανασχεδιάζει το “μοντέλο” της φύσης και του ανθρώπου για να δώσει ανώτερη ποιότητα και διάρκεια στη φύση και στον άνθρωπο. Βρίσκει εφαρμογές στη βιολογία, στη γεωπονία, στη φαρμακολογία, στην ιατρική. Ήταν μια επίσκεψη με μήνυμα ότι ανάμεσα στους στόχους της πολιτικής είναι η “πορεία προς το μέλλον” και τους ανθρώπους που το χαράσσουν. Ο τομέας των “ανθρώπων του μόχθου” αποτελείται από αυτούς που συμπράττουν με τη φύση, αγρότες και κτηνοτρόφοι, την αξιοποιούν, την ανανεώνουν χωρίς να την καταστρέφουν. Συντελούν στην αειφόρο ανάπτυξη και χρειάζονται τη φροντίδα του κράτους, γιατί ο ρόλος τους δεν είναι πολλαπλασιαστικός, όπως στη βιομηχανία, αλλά ήπια παραγωγικός με χαμηλό συντελεστή δαπάνης-κέρδους.

Τρίτος σταθμός της περιοδείας ήταν οι νέοι. Οι νέοι των παραγωγικών περιοχών πρέπει να μείνουν στον τόπο τους. Πρέπει να νιώθουν ότι είναι ενεργά μέλη της πολιτικής και όχι πολιτική πελατεία. Αυτός ήταν και ο σκοπός της ανθρώπινης προσέγγισης ενός νέου πολιτικού όπως ο κ. Μητσοτάκης.

Η παράδοση είναι η εθνική ψυχή, το “φιλότιμο”, αυτό που βάζει τον άνθρωπο πάνω από την επιστήμη και τον καθημερινό μόχθο, του δίνει δύναμη και ενέργεια που τόσο χρειαζόμαστε στην εποχή μας. Αυτό το νόημα είχε η παρουσία του στο “αντάμωμα των Σαρακατσάνων”. Ήταν ακόμη μια επαφή με την ενέργεια της φύσης, πρωταρχικό παράγοντα στην ιστορία των ελλήνων. Τα βουνά της Δυτικής Θεσσαλίας, και ιδιαίτερα το Περτούλι, είναι πηγή εθνικής ζωής.

Τέλος, η επίσκεψη σε μια πολιτική οργάνωση ενός δυναμικού αγροτικού Δήμου, όπως η Καρδίτσα, ήταν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να φτιάξει μια νέα πολιτική παράταξη ξεκινώντας από τη βάση, από τους ανθρώπους του μόχθου και από τους ανθρώπους-κατασκευαστές και διανοητές. Και σε κάθε περίπτωση από τους ανθρώπους της παραγωγής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.